Als kinderen lopen op blote voeten leren ze lopen op de natuurlijke manier.
Waarom is het goed als kinderen lopen op blote voeten?
04 mei 2023 
2 min. leestijd

Waarom is het goed als kinderen lopen op blote voeten?

Voor kinderen is het goed als ze veel lopen op blote voeten. Zo kunnen de spieren in de voet zich optimaal ontwikkelen. Ze krijgen sterke voetspieren, kunnen beter hun evenwicht bewaren en ze leren op een natuurlijke manier lopen. Ook als ze platvoeten hebben.

De ontwikkeling van de kindervoet

In de eerste tien jaar van hun leven maken kinderen een enorme motorische ontwikkeling door. Tijdens deze periode veranderen de stand van de benen, de heupen en de voeten.

Kinderen van 1 tot 3 jaar hebben een O-beenstand en daarna krijgen ze tot hun zesde levensjaar een X-beenstand. Als ze 7 jaar zijn lopen ze doorgaans op de volwassen manier. In deze fase ontwikkelt de voet zich van een platvoet naar een normale voet. Dit duurt bij sommige kinderen tot hun 10e levensjaar.

Schoenen kunnen deze ontwikkeling verstoren. Zeker als het om stevige schoenen gaat die te smal zijn. Op de onderstaande afbeelding kun je dit goed zien.                 

kindervoetenBron: Cure-Care.nl

De schoen aan de linkerkant drukt de tenen tegen elkaar. Ze kunnen niet meer op een natuurlijke manier bewegen, terwijl dat nu juist zo belangrijk is voor de ontwikkeling van de kindervoet.

Ook de kans op voetklachten zoals een hallux valgus, hamertenen of een doorgezakte voorvoet neemt toe, als de kindervoet zich niet goed ontwikkelt.

Wat als mijn kind platvoeten heeft?

Als je kind platvoeten heeft, is het meestal niet nodig om je zorgen te maken. Kinderen met platvoeten hebben nog geen binnenste voetboog (zie afbeelding hieronder). Maar deze voetboog ontwikkelt zich gewoonlijk vanzelf.

kindervoeten

Het is dus niet nodig om kinderen met platvoeten stevige schoenen te geven die als een soort 'ondersteunende mal' zouden functioneren. Er is bovendien geen wetenschappelijk bewijs voor dat dit zou werken bij platvoeten.

Sterker nog: uit onderzoek* is gebleken dat de ontwikkeling van de binnenste voetboog kan worden belemmerd door het dragen van schoenen. Juist bij de groep kinderen die stevige schoenen droeg, kwam de platvoet vaker voor dan bij kinderen die veel op blote voeten liepen.

Zie het verschil: kind blootsvoets versus kind met schoenen

Bekijk de onderstaande video eens. Welk kindje loopt beter, links of rechts?

Het kindje links loopt lekker door. Het kindje rechts heeft daar moeite mee en probeert na ongeveer 20 seconden haar schoenen zelfs uit te doen.

Wil je dat je kind op de natuurlijke manier loopt en in de toekomst minder kans heeft op voet- en houdingsklachten? Laat het dan zo vaak mogelijk actief zijn op blote voeten.

Meer weten? Lees hier het uitgebreide artikel van Yvonne Bontekoning.

Vragen over de bovenstaande informatie? Mail ze naar info@voetentraining.nl. Dan zal Yvonne Bontekoning ze beantwoorden.

*Onderzoek waarnaar wordt gerefereerd: Rao, U.B. en B. Joseph, 1992, The influence of footwear on the prevalence of flat foot. A survey of 2300 children. J Bone Joint Surg Br, 74:525-527.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen