Voeten vrij! De ervaringen van Nancy Ploeger met barefoot schoenen voor haar kinderen
Barefoot schoenen voor kinderen voetentraining
Scheve grote teen
Pine Berg
Scheve grote teen
06/06/2024
2 min
0

Voeten vrij! De ervaringen van Nancy Ploeger met barefoot schoenen voor haar kinderen

06/06/2024
2 min
0

“Mijn zoon en dochter dragen van jongs af aan barefoot schoenen”, vertelt Nancy Ploeger. Hoe kwam ze tien jaar geleden aan die schoenen, toen het concept nog nauwelijks bekend was? En hoe reageerde haar omgeving erop, gezien stevige schoenen de norm zijn? Een interview met deze voorop loopster.

Lopen en rennen

Barefoot schoenen voor kinderen voetentrainingNancy Ploeger

Nancy Ploeger: “Ongeveer tien jaar geleden, toen mijn zoon net leerde lopen, kreeg ik het advies hem schoenen met een soepele zool te geven. Maar toen hij begon te rennen, moest hij ineens stevige schoenen aan. Dat vond ik raar; het was in strijd met het eerste advies."

"Bovendien zag ik dat andere kinderen ploften in hun stevige schoenen. Het leek alsof hun voeten er niet blij mee waren. Ik ging op zoek naar schoenen met een flexibele zool en kwam terecht bij barefoot schoenen. Dat leek me direct de juiste oplossing.”

Zoeken naar barefoot schoenen 

“Barefoot schoenen waren toen nog niet zo makkelijk te vinden. Het was echt een zoektocht. Zo ben ik helemaal van mijn huis in Rijswijk naar Anyonesrun in Tilburg gereden, destijds de enige winkel die ze verkocht."

"Online vond ik op buitenlandse sites verschillende merken met speciale kinderlijnen, zoals Vivo Barefoot, Tikki en Zeazoo. Omdat ik meer keus wilde, sloot ik me aan bij de Facebookgroep Barefoot-schoenen Verkoophoek. Daar kon ik tweedehands schoenen kopen en vragen stellen aan gelijkgestemden.”

Reacties van anderen

“Ik merkte dat veel ouders open stonden voor het idee. Ze zagen dat hun kinderen ook het liefst op blote voeten liepen als ze thuis waren. Al snel droegen steeds meer klasgenootjes van mijn zoon barefoot schoenen.”

Kinderen vinden barefoot schoenen fijnBarefoot schoenen voor kinderen, voetentraining

“Ze vinden het prettig barefoot schoenen te dragen. Twee uur per week moeten ze tijdens de binnengymles ‘normale’ sportschoenen aan. Daar hebben ze geen plezier van. Ze voelen dat hun voeten opgesloten zitten en kunnen minder vrij bewegen. Blootvoets gymmen mag helaas niet. Gelukkig kunnen ze tijdens de buitengymles wel hun barefoot schoenen aan.”

Natuurlijke voetontwikkeling

“Hun voeten hebben zich op een natuurlijke manier kunnen ontwikkelen. In het begin was ik even bezorgd, omdat de voetboog van mijn zoon nog niet helemaal volgroeid was. Daardoor kantelde zijn voet naar binnen tijdens het lopen. Na wat onderzoek ontdekte ik dat dit heel normaal is en je je tot een jaar of zeven geen zorgen hoeft te maken. Bovendien had mijn zoon nergens last van."

Inmiddels zijn de voeten van mijn zoon volgroeid. Lange wandelingen op vakantie kan hij makkelijk aan. Mijn dochter van negen loopt nog wel iets naar binnen, maar ook zij ervaart hier geen enkel ongemak van.”

Altijd barefoot schoenen

“Ik draag zelf ook barefoot schoenen natuurlijk.  Ik heb altijd moeite gehad met normale schoenen. Het liefst liep ik op blote voeten. Mijn man is er ook mee begonnen. Hij had pijn in zijn voeten en kreeg steunzolen voorgeschreven, maar die hielpen niet. Toen hij overstapte op barefoot schoenen, werden zijn voeten veel sterker en verdween de pijn.”

Steeds meer aanbod

“De Facebookgroep waar ik lid van ben, had tien jaar geleden nog maar 200 tot 300 leden, nu zijn dat er al 7000! Ook het aanbod van barefoot schoenen is enorm gegroeid, met de komst van winkels zoals Barefoot and More."

"Al die aandacht voor de voordelen van barefoot lopen, vind ik erg positief. Ik hoop dat steeds meer artsen en andere gezondheidsprofessionals ook gaan inzien dat flexibele schoenen een betere keuze zijn voor de ontwikkeling van kindervoeten.”

Reacties
Categorieën