Boek over scheve teen en wat je daar aan kan doen. Bestel hier.
Scheve teen handboek
23 november 2017 
3 min. leestijd

Scheve teen handboek

Yvonne Bontekoning en Cocky Hoogeveen van Voetentraining presenteren met trots het praktische en informatieve boek Voetentraining, handboek voor de scheve grote teen. Het is een super handig handboek geworden voor iedereen die last heeft van een scheve grote teen en daar meer over wil weten. Het boek is hier verkrijgbaar.

Heb jij last van je voeten als je een lange wandeling maakt of aan het shoppen bent? En heb je het gevoel dat de pijn alleen maar toeneemt, hoeveel rust je ook neemt? De klachten, veroorzaakt door deze hallux valgus, zoals de scheve teen genoemd wordt, nemen inderdaad in de loop van de tijd toe. De teen gaat schever staan en de knobbel aan de zijkant van de voet wordt dikker, met soms pijn bij het lopen tot gevolg.

Scheve teen komt heel veel voor

Een op de vier mensen heeft een scheve grote teen en heeft daar in meer of mindere mate last van. Dus je bent niet de enige! Veel mensen met een hallux valgus (de scheve teen) weten dat de scheve teen erger wordt in de loop van de jaren. En willen klachten en mogelijk een operatie in de toekomst voorkomen.

Train je voeten

Yvonne Bontekoning en Cocky Hoogeveen ontwikkelden een in de praktijk bewezen trainingsprotocol en bieden in dit boek een kennismaking met oefeningen van de voeten en de tenen. De oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en op de jarenlange praktijkervaring van deze voetspecialisten. Getrainde voeten en sterke voetspieren voorkomen de pijnlijke gevolgen van een hallux valgus. 

De auteurs kennen allebei een lange ervaring in de praktijk. Cocky Hoogeveen is fysiotherapeut en podoposturaal therapeut. Yvonne Bontekoning is voetkundige en bewegingsanalist.

Over de auteurs

De auteurs van Voetentraining, Handboek voor de scheve grote teen, maken naam als dé voetentrainers van Nederland. Zij ontwikkelden in 2017 een online training voor de scheve grote teen waar inmiddels honderden mensen aan deelnemen. (Klik hier voor meer informatie over de online training) De online training bestaat uit instructievideo`s die thuis te volgen zijn. De training is opgebouwd via een in de praktijk bewezen trainingsprotocol.

Oorzaak en gevolg hallux valgushandboek scheve grote teen voetentraining

Naast de online training is er nu dus ook een boek. In het boek Voetentraining, Handboek voor de scheve grote teen, beschrijven de auteurs oorzaak en gevolg van de hallux valgus. In de hoofdstukken Wat is een hallux valgus, Waarom staat de grote teen scheef en Wie krijgt een hallux valgus, krijg je als lezer (en als ‘bezitter’ van een scheve teen) een goede indruk van de kwaal. Aan het eind van ieder hoofdstuk staat een handige samenvatting.

Gevolgen voor de houding

Ook lees je over de gevolgen van een scheve teen voor de houding. Alle gewrichten in het lichaam staan met elkaar in verbinding. Bij de hallux valgus is de stand van het gewricht van de grote teen veranderd. Hierdoor zullen andere gewrichten in de voet ook van stand veranderen. Deze lijn zet zich voort naar boven. Dus de hallux valgus kan de oorzaak zijn van je knie-, heup- of rugklachten.

Hardlopen en wandelen

Ben je een hardloper of wandelaar? Dan is dit boek zeker een aanrader! Veel mensen raken teleurgesteld omdat ze willen sporten, maar dit niet meer kunnen vanwege voetklachten. Maar stoppen met sporten is niet nodig, want in de meeste gevallen kan je de voetklachten aanpakken. Door je voeten actief te trainen is sporten weer mogelijk. Het boek Voetentraining, Handboek voor de scheve grote teen, gaat hier uitgebreid op in.

Oefeningen

Op heldere wijze biedt Voetentraining, Handboek voor de scheve grote teen, inzicht in wat je zelf aan deze voetklachten kunt doen. Alle oefeningen in het boek worden aan de hand van een uitgebalanceerd trainingsschema aangeboden. De oefeningen in het het boek volgen, net als de online training, een structurele opbouw.

Presentatie

Het boek is donderdag 23 november 2017 tijdens het 13e Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres door de auteurs aangeboden aan hardloopster Agnes Schipper (48 jaar). Agnes Schipper is marathonloopster. Zij heeft lang last gehad van de scheve teen tijdens het hardlopen. “Ik train heel veel en natuurlijk is dat een belasting voor je voeten. Maar op het laatst kon ik nauwelijks meer lopen. Daarom dacht ik jaren geleden, ik stop met hardlopen, dit wordt nooit meer wat. Maar ik heb de oefeningen gedaan van Voetentraining en nu, een half jaar later, heb ik geen klachten meer. Ik vind dit heel bijzonder.”

Het boek is hier verkrijgbaar

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Kia Brand
Door

Kia Brand

op 09 Jul 2020

Als je 70 jaar bent, is de training dan nog wel zinvol?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 10 Jul 2020

Dat ligt aan de mate van scheefstand. Kun je een foto sturen naar info@voetentraining.nl?

Lieneke
Door

Lieneke

op 25 Apr 2018

Hallo, Kan met de oefeningen uit het boek dezelfde resultaten worden behaald als met de online training?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 27 Apr 2018

Beste Lieneke,De oefeningen in het boek zijn minder uitgebreid. Het is eigenlijk een kortere versie van de training. In de Online Training Scheve Teen staan bovendien meer dan 50 instructievideo's. Deze fimpjes mis je in het boek. Maar als je niet zeker weet of je de training kan volhouden is het boek prima om je op weg te helpen.

Reactie plaatsen