Voorkom voetproblemen bij kinderen met lopen op blote voeten, oefeningen en door op te passen voor krappe schoenen. Deze adviezen staan allemaal in het Handboek voor de kindervoet. Dé gids waarmee ouders en verzorgers de groei van de kindervoet op de juiste manier kunnen begeleiden, in elke fase.
Met trots presenteren we vandaag dit nieuwe handboek van Voetentraining.
Korting
Daarom bieden we, alleen vandaag en morgen (19 en 20 november 2024) het Handboek voor de kindervoet aan met een korting van 15%. Gebruik de code: aanbiedingkindervoet202411
Het Handboek voor de kindervoet is te koop via uitgeverij Golazo Media.
Yvonne Bontekoning ontkracht een oude mythe: "We krijgen allemaal te horen dat kinderen stevige schoenen moeten dragen. Maar dat is helemaal niet nodig. Sterker nog, dit soort schoenen kunnen de voetontwikkeling juist tegenwerken".
Voorbeelden van adviezen voor een gezonde ontwikkeling van de kindervoet:
• Laat je kind zo veel mogelijk blootsvoets bewegen. Lopen en spelen op blote voeten versterkt niet alleen de voetspieren, maar stimuleert ook de groei van de voetboog en helpt platvoeten voorkomen. Ook verbetert het de balans en coördinatie.
• Laat je kind minimalistische schoenen of barefoot schoenen dragen als lopen op blote voeten niet mogelijk is. Minimalistische schoenen zijn flexibel, geven geen steun en hebben een brede neus die ruimte geeft aan alle tenen. Zo kan de kindervoet zich ook met schoenen aan op een gezonde en natuurlijke manier ontwikkelen.
• Voorkom dat je kind te kleine schoenen draagt en controleer geregeld of zijn of haar schoenen nog goed passen. Te kleine schoenen bedreigen de juiste stand van de grote teen. Bij circa twintig procent van de kindervoeten (2-12 jaar) is al sprake van een scheve grote teen van 10 graden of meer. In het handboek vind je instructies waarmee je de pasvorm controleert.
Verder biedt het Handboek voor de kindervoet:
• informatie en tips voor de verschillende groeifases die kindervoeten ondergaan tot hun twaalfde jaar;
• spelletjes en oefeningen waarmee je de kindervoet versterkt. Voor elke leeftijdsfase vind je passende oefeningen;
• tips over hygiëne en veiligheid bij lopen en spelen op blote voeten.
Voor wie is het Handboek voor de kindervoet geschreven?
Het Handboek voor de kindervoet is geschreven voor ouders en verzorgers die willen dat de voeten van hun kinderen zich optimaal ontwikkelen. Ook biedt het handboek waardevolle inzichten voor huisartsen, kinderfysiotherapeuten, kinderoefentherapeuten en leerkrachten lichamelijke opvoeding.
Op welke wetenschappelijke literatuur is het Handboek voor de kindervoet gebaseerd?
Het Handboek voor de kindervoet bevat een gedetailleerde lijst met alle geraadpleegde wetenschappelijke literatuur. Er is vooral gebruikgemaakt van studies van de afgelopen vijf jaar, omdat deze de nieuwste inzichten bieden. De volledige literatuurlijst en wetenschappelijke verantwoording vind je hier.
Wat is een goede oefening voor de kindervoet?
Een goede oefening voor de kindervoet is:
Ruim speelgoed op met voeten of tenen. Hiermee versterkt je kind zijn of haar voetspieren.
Hoe werkt het? Laat je kind knuffels, ballen, potloden, pennen, doekjes, (lego)blokjes, knikkers, et cetera met zijn voeten of tenen oppakken en in een bak doen.
Er zijn twee varianten waarop je kind deze oefening kan uitvoeren. Deze zijn afhankelijk van de leeftijd en de grootte van het speelgoed.
Variant 1: zittend met twee voeten speelgoed pakken en in een bak leggen of gooien:
• klem met twee voeten het speelgoed tussen de voetzolen;
• leg het in een bak;
• of gooi het in de bak, als het speelgoed sterk genoeg is.
Variant 2: staand met de tenen van 1 voet het speelgoed pakken en in een bak leggen:
• klem het speelgoed tussen de tenen;
• leg het in een bak die dichtbij staat, of;
• hinkel naar de bak die verder weg staat, of;
• gooi het in de bak, als het speelgoed sterk genoeg is.
Waar kan ik het Handboek voor de kindervoet kopen?
Je kunt het Handboek voor de kindervoet kopen bij uitgeverij Golazo Media.
Wie heeft het Handboek voor de kindervoet geschreven?
Het Handboek voor de kindervoet is geschreven door Yvonne Bontekoning en Cocky Hoogeveen van het Kennis- en Opleidingscentrum voor Voet, Houding en Beweging. Ook wel bekend als Voetentraining. Yvonne en Cocky zijn experts op het gebied van voetproblemen en hebben samen meer dan 50 jaar ervaring.
Daarnaast ontwikkelden ze diverse opleidingen voor professionals in de voet- en houdingszorg. De opleiding tot Voetconsulent bijvoorbeeld.
Ze zijn ook bekend van hun online trainingen en handboeken voor de meest voorkomende voetklachten, zoals de hallux valgus, hielspoor, metatarsalgie, Mortons neuroom etc. Hier vind je meer informatie over Yvonne en Cocky.
Fotografie blog: BMoments