De eerste stapjes van kinderen zijn wijdbeens en kort
wat is het looppatroon van kleine kinderen
Scheve grote teen
Eline van den Hout
Scheve grote teen
10/16/2023
2 min
0

Wat is het looppatroon van kleine kinderen?

10/16/2023
2 min
0

Wat is het looppatroon van kleine kinderen? Kleine kinderen hebben een typisch looppatroon. In het begin lopen ze wijdbeens en maken ze korte stappen. Later lopen ze steeds gelijkmatiger. In dit blog lees je alles over die ontwikkeling.

De eerste stapjes... Als je die als ouder of verzorger ziet, maakt je hart een sprongetje. Het zijn letterlijk de eerste stappen naar zelfstandigheid. Maar wanneer gaan kinderen zelfstandig lopen en wat is een normaal looppatroon? Yvonne Bontekoning beantwoordt deze veelgestelde vragen.

Wat is zelfstandig lopen precies?

Zelfstandig lopen wil zeggen dat een kind minimaal vijf stappen zonder hulp kan zetten. Zonder de armen van een opvoeder, maar ook zonder de ondersteuning van een kast, muur, tafel of stoel.

de eerste stapjes

Wanneer gaan kinderen zelfstandig lopen?

De leeftijd waarop een kind voor het eerst zelfstandig loopt, verschilt sterk van persoon tot persoon: meestal na acht tot zeventien à achttien maanden, maar soms ook later.

Wat is het looppatroon van kleine kinderen?

Een kind dat net zelfstandig loopt, houdt de benen meestal breed uit elkaar. Het maakt korte stappen en tilt daarbij de voeten hoog op. Ook slingert het veel heen en weer met de romp en het houdt daarbij de armen wijd in de lucht. De tenen wijzen naar buiten door de gedraaide benen. Het kind landt bij elke stap op de binnenzijde van de voeten. De volwassen hiel-teen-afwikkeling vindt dus nog niet plaats.

In deze video zie je een kind van één jaar dat net een dag zelfstandig loopt.

Hoe snel ontwikkelt het looppatroon zich bij kleine kinderen?

Binnen één tot zes maanden vindt er een enorme ontwikkeling plaats. Het kind loopt sneller, de stappen zijn gelijkmatiger en de balans is beter. Ook maakt het kind een ‘normale’ armzwaai tijdens het lopen; het houdt zijn of haar armen niet meer in de lucht.

Verder zal het kind steeds meer op zijn of haar hielen landen. De wandelsnelheid en de staplengte nemen ook toe, doordat de benen groeien. De stapbreedte neemt af, omdat het kind beter zijn of haar evenwicht bewaart.

de eerste stapjes

Deze snelle ontwikkeling duurt tot ongeveer twee jaar. Daarna ontwikkelt het looppatroon zich langzaam verder. Op zes- à zevenjarige leeftijd lijkt het looppatroon steeds meer op dat van een volwassene. Het wordt efficiënter, energiezuiniger en gelijkmatiger.

Meer weten over lopen bij kleine kinderen?

Wil je meer weten over de ontwikkeling van het looppatroon bij kinderen? En tips ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief over kindervoeten.

Deze bronnen heeft Yvonne gebruikt:

  • WHO. Child growth standards. 2006.
  • Størvold et al. Age for onset of walking and prewalking strategies. 2013.
  • Ivanenko et al. Plasticity and modular control of locomotor patterns in neurological disorders with motor deficits. 2007
  • Liu et al. Biomechanical characteristics of the typically developing toddler gait: A narrative review. 2022.
  • Rygelová et al. Comparison of spatiotemporal gait parameters and their variability in typically developing children aged 2, 3, and 6 years. 2023.

Reacties
Categorieën