Laat je kind zo veel mogelijk op blote voeten lopen als het platvoeten heeft
Mijn kind heeft platvoeten. Welke oefeningen kan ik doen
Scheve grote teen
Yvonne Bontekoning
Scheve grote teen
01/25/2024
4 min
0

Mijn kind heeft platvoeten. Welke oefeningen kan ik doen?

01/25/2024
4 min
0

Als je kind platvoeten heeft, zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen om de binnenste voetboog te stimuleren. In dit blog geven we per leeftijdscategorie een geschikte oefening.

Wat is een platvoet?

Bij een platvoet is de binnenste voetboog verlaagd en staat het hielbeen naar binnen. Zie afbeelding.

platvoet oefeningen kinderen

Platvoeten bij kinderen, is dat erg?

Platvoeten komen vrij vaak voor bij kinderen. Meestal is dit geen probleem, omdat het hoort bij een normale voetontwikkeling. Maar bij kinderen in westerse landen gaat de ontwikkeling van de binnenste voetboog soms langzamer, omdat ze minder op blote voeten lopen en vaker op stevige schoenen. Stevige schoenen zorgen ervoor dat de voet minder flexibel kan bewegen en dat kan de natuurlijke ontwikkeling van de binnenste voetboog tegenhouden.

Hoe ziet een normale ontwikkeling van de binnenste voetboog eruit?

    Van baby tot ongeveer 1 tot 1,5 jaar oud: In deze periode zetten kinderen hun eerste stapjes. De voetjes zijn nog niet helemaal ontwikkeld en groeien nog.

    Van de eerste stapjes tot een jaar daarna: Het kind leert snel lopen. De spieren in de voetjes worden sterker, vooral die van en rond de binnenste voetboog.

    Van 3 tot 7 jaar oud: De binnenste voetboog moet nu goed ontwikkeld zijn. Het lopen zoals grote mensen doen, begint meestal rond 7 jaar.

    Van 7 tot 10 jaar oud: Houd tijdens deze periode de ontwikkeling van de voeten goed in de gaten; ook als het kind geen pijnlijke voeten heeft.

    Vanaf 10 jaar oud: De voeten blijven groeien en verbeteren tot een kind volwassen is. Bij meisjes is dat meestal rond 14 jaar en bij jongens rond 18 jaar.

Algemene tips voor platvoeten bij kinderen

Gaat de ontwikkeling van de binnenste voetboog langzaam? Volg dan deze tips:

    Laat het kind zo veel mogelijk lopen op blote voeten (is sowieso goed).

    Gebruik alleen schoenen die de natuurlijke voetvorm en functie stimuleren: dus flexibele schoenen waarin de tenen niet tegen elkaar worden gedrukt.

    Ga naar een arts als je het niet vertrouwt. Bijvoorbeeld wanneer het kind snel vermoeide voeten krijgt of houdingsklachten zoals rugpijn.

    Doe onderstaande oefeningen om de voetboog te stimuleren.

Oefening platvoeten 0 jaar – eerste stapjes

Laat het kind zijn blote voeten ontdekken met zijn handen. Als ouder of verzorger kun je hierbij helpen: blaas tegen de voetzolen of masseer de voeten. Op die manier stimuleer je het contact tussen de sensoren onder de voet en de hersenen, wat de ontwikkeling bevordert. Dit heet ook wel de propriocepsis.

platvoet oefeningen kinderen

Oefening platvoeten bij eerste stapjes – 3 jaar

Laat het kind zo veel mogelijk lopen op blote voeten. Creëer een uitdagende omgeving die nieuwsgierig maakt. Leg knuffels of ander speelgoed neer waar het kind naartoe wil lopen. Zorg ervoor dat het kind afwisselend kan klimmen, lopen en spelen. Voorkom een gladde ondergrond; het is belangrijk dat de voeten veel grip hebben.

platvoet oefeningen kinderen

Oefening platvoeten 3-7 jaar

Trommelen en trappelen met de tenen. Daar wordt elk kind blij van en het is goed voor de ontwikkeling van de voetspieren.

Wat je nodig hebt:

 • Pollepel of garde
 • Sambabal
 • Pan
 • Een beetje ruimte op de grond

Instructies

Trommelen met een pollepel of garde:

 • Pak een pollepel of garde.
 • Laat het kind zitten met zijn voet omhoog.
 • Stop de pollepel of garde tussen de eerste en tweede teen van één voet.
 • Pak een pan en zet deze op de grond voor het kind.
 • Laat het kind met de pollepel of garde op de pan tikken. Tip: Doe het eerst voor als het kind het niet begrijpt.

platvoet oefeningen kinderen

Muziek maken met een sambabal:

 • Neem een sambabal.
 • Laat het kind zitten met zijn voet omhoog.
 • Klem de sambabal tussen de eerste en tweede teen van de voet.
 • Laat het kind zijn voet op en neer of heen en weer bewegen. De sambabal maakt nu muziek! Tip: Doe het eerst voor als het kind het niet begrijpt of doe het samen. Dat maakt het extra leuk.

Trommelen op de grond:

 • Ga samen met het kind staan of zitten.
 • Trommel samen met de hiel of voorvoeten op de grond.
 • Probeer verschillende ritmes. Je kunt snel of langzaam trommelen.

Oefening platvoeten 7-10 jaar

Laat het kind op de tenen staan met een balletje tussen de hielen. Beweeg op en neer. In deze video doet Cocky Hoogeveen het voor. Cocky gebruikt hiervoor een zacht yogaballetje.

Extra tip: Doe spelletjes op blote voeten, dat houdt het oefenen leuk. Een goed voorbeeld is het knikkerspel: leg knikkers in de kamer en zet een paar bakjes neer (hoeveelheid is afhankelijk van het aantal deelnemers). Het doel is om de knikkers met de blote voet op te pakken en ze in de bakjes te leggen. Wie binnen drie minuten de meeste knikkers in zijn of haar bakje heeft gelegd is de winnaar.

Stel je vraag over kindervoeten

Heb jij een vraag over de ontwikkeling van kindervoeten? Stuur deze naar info@voetentraining.nl. De klantenservice geeft je graag passend advies en oefeningen mee. We willen de vraag en het antwoord ook gebruiken voor ons blog en de maandelijkse mailing over kindervoeten om anderen te inspireren. Uiteraard geheel anoniem.

Gratis oefeningen platvoeten bij volwassenen

Heb jij als volwassene nog steeds een platvoet? Ook dan kun je de binnenste voetboog stimuleren. Voeten blijven ons hele leven veranderen en dit proces kun jij positief beïnvloeden.

Download de gratis oefeningen voor platvoeten hier. 


Reacties
Categorieën