Sporten op blote voeten is goed voor kinderen: minder voetproblemen op latere leeftijd
Is sporten op blote voeten goed voor kinderen
blote voeten
Eline van den Hout
blote voeten
11/23/2023
2 min
0

“De kinderen vinden het fijn en vanzelfsprekend op blote voeten te sporten”

11/23/2023
2 min
0

Als je op jonge leeftijd loopt en speelt op blote voeten, heb je daar de rest van je leven profijt van. Daar is Arjan van Korfbalvereniging HKC van overtuigd. Hij zorgde er daarom voor dat alle kinderen bij de Kangoeroes, F- en E-jeugd, de jeugdteams van 4-10 jaar, trainen op blote voeten.

Hoe hygiënisch is sporten op blote voeten?

“Zullen we de kinderen voortaan op blote voeten laten trainen?” vroeg Arjan twee jaar geleden aan het bestuur van zijn korfbalvereniging. Het bestuur stond ervoor open, maar had wel een aantal vragen: “Hoe hygiënisch is sporten op blote voeten?” “Krijgen kinderen geen blessures als ze op elkaars voeten gaan staan?” “Zijn stevige sportschoenen niet beter?”

sporten op blote voeten kinderen

Arjan vertelt: “Het is heel begrijpelijk dat de bestuursleden deze vragen stelden, want sporten op blote voeten is niet gebruikelijk bij veel balsporten in Nederland. We moesten dus zelf ontdekken wat het beste werkt.” Om zijn idee wetenschappelijk te kunnen onderbouwen, vroeg hij Yvonne Bontekoning van Voetentraining om meer informatie.

De voeten krijgen alle ruimte om zich te ontwikkelen

Yvonne mailde hem een artikel waarin ze uitlegt waarom het belangrijk is kinderen tot tien jaar actief te laten zijn op blote voeten. Tijdens deze periode maken kinderen een motorische ontwikkeling door, waarin de stand van hun heupen, benen en voeten verandert. Bij het lopen op blote voeten krijgen de voetspieren en -gewrichten alle ruimte om zich te ontwikkelen.

sporten op blote voeten kinderen

 Daarnaast prikkelt lopen op blote voeten de sensoren onder de voet. Dit stimuleert het contact tussen de onderkant van de voet en de hersenen, waardoor kinderen sneller hun evenwicht leren bewaren. We noemen dit ook wel de propriocepsis, ons zesde zintuig.

Steeds meer draagvlak binnen de vereniging

“Met deze uitleg ontstond er steeds meer draagvlak binnen de vereniging. De kinderen vinden het fijn en vanzelfsprekend op blote voeten te sporten en de ouders waarderen het om via de groepsapps een stukje achtergrondinformatie te ontvangen”, aldus Arjan.  

Om zijn plan te realiseren, stelde Arjan samen met de commissie Sportieve Zaken een aantal regels op. Hierin staat bijvoorbeeld dat de oefenzaal altijd schoon moet zijn en dat kinderen eventueel sokjes met antislip kunnen dragen wanneer ze wratjes hebben.

sporten op blote voeten kinderen

Buiten trainen ze alleen op blote voeten wanneer het weer dat toelaat. Op het terrein van de vereniging lopen ze op hun slippers of schoenen, zodat ze zich niet bezeren aan scherpe voorwerpen, zoals stukjes glas.

Een goed begin is het halve werk

Wat Arjan betreft blijft het niet bij zijn korfbalvereniging; hij wil zijn idee breed uitdragen. “Ik hoop dat dit verhaal andere sportverenigingen en basisscholen inspireert. Als volwassene heb je veel voordeel als je op jonge leeftijd bent gestimuleerd te sporten en te bewegen op blote voeten. Natuurlijk is het belangrijk ook na je tiende levensjaar bewust met je voeten om te gaan en je looptechniek te verbeteren, maar een goed begin is het halve werk.”

Is sporten op blote voeten goed voor kinderen? - De conclusie

Ja, sporten op blote voeten is goed voor kinderen, want op die manier kunnen hun voeten zich het beste ontwikkelen. Dit kan voet- en houdingsproblemen op latere leeftijd voorkomen.

Wil jij ook lopen of sporten op blote voeten? Begin dan met het trainen van je voeten, zodat ze sterk en soepel worden. Download de 4 gratis oefeningen voor gezonde voeten.

Meer over kindervoeten?

Yvonne Bontekoning schrijft een boek over de ontwikkeling van de kindervoet. Zij deelt maandelijks haar nieuwe inzichten in een nieuwsbrief. Je kan je hier aanmelden voor deze nieuwsbrief. 

Met dank aan Arjan voor het interview, André voor de foto's en Yvonne voor de achtergrondinformatie. 

Reacties
Categorieën