Klachten in knieën, lies, heup, schouders en nek pak je aan met voetoefeningen.
Lichaamshouding verbeteren met je voeten: Cocky geeft advies
Scheve grote teen
Cocky Hoogeveen
Scheve grote teen
02/07/2022
2 min
2

Heb je klachten in je knieën, lies, heup, onderrug, schouders en nek?

02/07/2022
2 min
2

Heb je klachten in je knieën, lies, heup, onderrug, schouders en nek? Dat is heel vervelend. Maar je kan daar zelf wat aan doen. Je kan je lichaamshouding verbeteren met je voeten. Hoe werkt dat? Cocky legt het haarfijn uit in onderstaande video.

Klachten in knieën, lies, heup, onderrug, schouders en nek?

Heb je klachten in je knieën, lies, heup, onderrug, schouders en nek? Dan is de kans groot dat dit met je voetstand te maken heeft. Je kunt je lichaamshouding verbeteren met je voetstand. Dit leggen we uit aan de hand van de gewrichtsketen en de spierketen, zie afbeelding 1.

Afbeelding 1: links gewrichtsketen, rechts spierketen

Je voet bestaat uit 33 gewrichten. Deze gewrichten moeten ten opzichte van elkaar in de goede stand staan. De ideale voetstand is krijg je door gelijke druk onder de hiel, de bal van de voet en onder het vijfde middenvoetsbeentje, zie afbeelding 2.

Afbeelding 2: gezonde voetstand, gelijke drukverdeling

Met deze voetstand kun je je voet optimaal bewegen. Maar als je een hallux valgus, metatarsalgie, mortons neuroom, hielspoor of een naar binnengezakte voet hebt, verandert je voetstand.

Als je voetstand verandert en de druk niet meer gelijk is verdeeld, dan verandert ook de stand van het bovenste spronggewricht, zie afbeelding 3. Dit is het gewricht tussen het scheenbeen en het kuitbeen.

Afbeelding 3: bovenste spronggewricht

Het gevolg hiervan is dat de stand van de knie ook wijzigt, net als de stand van het bovenbeen, het bekken, de lage rug, het borstgedeelte van de rug, nek en zelfs de stand van het hoofd.

Andersom geldt het zelfde. Heb je pijn in je nek? Dan is er waarschijnlijk ook iets in je voet aan de hand.

Wisselwerking tussen spierketen en gewrichtsketen

Nu kijken we naar de spierketen. Groepen spieren werken samen om te kunnen bewegen. De spieren onder de voet zitten vast aan het hielbeen en de spieren daarvan aan de kuitspieren. De kuitspieren lopen naar de knieholte en daar zitten de hamstrings aan vast.

De hamstrings hechten aan de bilspier en zo kun je doorgaan naar de andere spiergroepen tot en met het hoofd.  Als de gewrichten een bepaalde stand hebben, reageren de spieren hier ook op. En staat een groep spieren te strak, dan zal het gewricht daar niet goed kunnen bewegen.

Een voorbeeld: de kapster heeft bij het knippen steeds dezelfde verkeerde houding. Ze staat gedraaid waardoor de druk op de linkervoet heel groot is. Dit verklaart waarom ze aan die voet last heeft van een hallux valgus.

Ze kan denken: ik ga de hallux valgus lokaal behandelen. Maar dat is niet genoeg. Als ze echt verandering wil bereiken is haar lichaamshouding verbeteren noodzakelijk.

Oefening voor je lichaamshouding en voetstand

Je lichaamshouding verbeteren en je voetstand veranderen kan met de volgende oefening:

  • Kijk hoe je staat en onderzoek hoe de druk onder je voeten is verdeeld.
  • Probeer de druk gelijk te verdelen, zoals in afbeelding 1.
  • Ga in je gewoontehouding staan en voel hoe de drukverdeling dan is. Is deze ongelijk?
  • Hoe is je lichaamshouding? Scheef?
  • Probeer de komende tijd alerter te zijn en je houding en voetstand te verbeteren. Je zult merken dat het uiteindelijk vanzelf gaat.

4 gratis oefeningen voor de voeten

Wil je nog meer oefenen? We hebben voor diverse voetklachten 4 gratis voetoefeningen. Download ze hier:

Reacties
Categorieën