Mortonse neuralgie is hetzelfde als een Mortons neuroom
Mortonse neuralgie, wat is dat?
20 juli 2020 
1 min. leestijd

Mortonse neuralgie, wat is dat?

Mortonse neuralgie en Mortons neuroom: er zit geen verschil tussen. Bij beide begrippen gaat het om een beknelde zenuw in de voorvoet. Een nuanceverschil met neuroom is dat neuralgie staat voor pijn in het verloop van de zenuw. Maar de klachten zijn hetzelfde en de behandeling dus ook.

Mortonse neuralgie

Bij Mortonse neuralgie of Mortons neuroom zit een zenuw bekneld in je voorvoet. Vaak gaat het om de zenuw tussen je 3e en 4e middenvoetsbeentje. Als je hier last van hebt voel je een branderige of stekende pijn. Ook kunnen je tenen doof aanvoelen. Hoe ontstaat dit fenomeen?

Mortonse neuralgie kan bijvoorbeeld ontstaan door:

  • te nauwe schoenen met hoge hakken;
  • verkeerde voetstand (zie onderstaand plaatje voor goede voetstand);
  • te veel lopen op de zijkant van je voet;
  • platvoet of holvoet.

Op deze 3 punten moet je druk hebben. Bij Mortonse neuralgie is dit doorgaans niet het geval. Je loopt vaak meer op de zijkant van je voet, waardoor je meer druk onder je voorvoet hebt. Hierdoor kan de zenuwbeknelling ontstaan.

Behandeling Mortonse neuralgie

Wat de oorzaak ook is, met trainen pak je een Mortons neuroom aan, waardoor de voetklacht minder wordt of zelfs verdwijnt. Voetentraining ontwikkelde een training tegen Mortonse neuralgie. Met behulp van de training versterk je je voetspieren en wordt je voet soepeler. Ook zorgen een aantal oefeningen ervoor dat je voetstand stabieler wordt.

Tot slot oefen je je houding. Voetentraining kijkt verder dan de voet. Een voetklacht vind je terug in de houding en een houdingsklacht in de voet. Hier vertelt Cocky meer over deze relatie tussen voet en houding.

Soms is een operatie onvermijdelijk. Als je Mortons neuroom te groot is, helpt trainen niet voldoende. Maar als dit nog niet het geval is voorkom je een operatie met behulp van onze oefeningen.

Meer weten over een Mortons neuroom?

Gratis oefeningen

Heb je nog nooit oefeningen voor je voeten gedaan? Maak dan kennis met oefenen. Download de 4 gratis oefeningen voor Mortonse neuralgie.

Praten met lotgenoten?

Wil je met anderen praten over je Mortonse neuralgie? Meld je aan voor onze Facebookgroep voor Mortons neuroom. Hier kun je al je vragen stellen en je ervaringen delen. Medewerkers van Voetentraining kijken ook mee om vragen te beantwoorden.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen