Waarom werken goedkope teenspreiders niet? Te weinig spanning
Teenspreiders die niet werken
08 mei 2019 
1 min. leestijd

Teenspreiders die niet werken

Teenspreiders die niet werken. Teenspreiders zetten je tenen in hun natuurlijk stand. Hierdoor kunnen voetklachten, zoals een hallux valgus, verminderen. Maar niet alle teenspreiders werken even goed. Zo heb ik laatst op verzoek van Cocky, een van de initiatiefneemsters van Voetentraining, teenspreiders besteld bij Wish. Een volger van Voetentraining vroeg me via Facebook of deze teenspreiders geschikt zijn. Samen met Cocky heb ik ze beoordeeld. Dat viel niet mee.

Teenspreiders die niet werken

Mijn nieuwe teenspreiders doen alles behalve hun werk.Ze drukken mijn grote en 2e teen tegen elkaar. Dat is niet handig, want ik wil mijn hallux valgus B juist recht trainen. Cocky beaamt het als ze ziet dat ik ze aan heb. “Deze teenspreiders doen helemaal niets. Op het materiaal staat geen enkele spanning. Ze zetten je scheve grote teen niet recht.”

Misschien voor hamertenen

Cocky: “De teenspreiders zouden heel misschien iets kunnen betekenen voor mensen met hamertenen of Teenspreiders die niet werkenklauwtenen. Maar dat kun je niet goed beoordelen, want de rest van jouw tenen staat al mooi in lijn met je middenvoetsbeentjes”, vervolgt ze.  “Voor deze teenspreiders is de uitdrukking ‘goedkoop is duurkoop’ van toepassing. Zelfs die 2 euro die je ervoor hebt betaald is al te veel. Het is wel jammer. We zijn altijd op zoek naar goedkopere hallux valgus hulpmiddelen. Maar ze moeten uiteraard wel hun werk goed doen.”

Andere hallux valgus hulpmiddelen

Op dit moment adviseren Cocky en Yvonne deze hallux valgus hulpmiddelen: tape, correct toes, siliconen teenspreiders, tapingloop en epitact. Deze hebben veel effect op de scheefstand. Let wel: hallux valgus hulpmiddelen werken alleen als je tegelijkertijd voetoefeningen doet én loopt op goede schoenen. Schoenen die je tenen niet bij elkaar drukken. Cocky en Yvonne adviseren altijd minimalistische schoenen ofwel barefoot shoes. Lopen hierop moet je wel opbouwen, zodat je voeten eraan kunnen wennen.

Heb jij toevallig hallux valgus hulpmiddelen gezien die niet op deze website staan? Laat het me weten. Dan zal ik ze uitproberen en samen met Cocky kijken of ze geschikt zijn. Ik ben benieuwd!

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Reactie plaatsen