Rust houden en hielspoor gaan niet goed samen. Train je voeten sterk!
Moet je rusten met hielspoor?

Moet je rusten met hielspoor? Het antwoord op deze vraag is: nee. Dat hoeft niet. Juist niet. Bij hielspoor (ook wel fasciitis plantaris of peesplaat irritatie) is het belangrijk oefeningen te doen. Als je niets doet gaat de pijn niet over. Je neemt de oorzaak van je hielspoor niet weg, je voeten worden lui en slap.


Moet je rusten met hielspoor?

Hielspoor kan zelfs erger worden als je rust neemt. Als de pijn blijft zet je je voeten op een andere manier neer. Ook neem je een andere houding aan. Hierdoor kun je meer pijn krijgen, of andere voetklachten. Denk aan een doorgezakte voorvoet, een mortons neuroom, of spier- en gewrichtsklachten op andere plaatsen in je lichaam.

Veel specialisten adviseren rust en extra stevige schoenen met steunzolen. Wij noemen dit passieve oplossingen. Misschien voel je minder pijn, maar je voetspieren worden steeds slapper. Zo kom je niet van je hielspoor af. Datgene wat je hielspoor veroorzaakt pak je niet aan.

Hielspoor oefeningen

Het is dus van belang de oorzaak van je hielspoor te behandelen. Dit kan met behulp van hielspoor oefeningen. De oorzaak ligt meestal in de overbelasting van de peesplaat. Door te trainen worden je voetspieren sterker, je krijgt een stabielere voetstand, je krijgt een betere houding en een betere manier van lopen. Hierdoor zal de belasting op de peesplaat minder worden.

Oefenen doe je altijd op geleide van pijn. Forceer niets, doe wat voor jou goed voelt. Als je start met bewegen heb je vaak de meeste pijn. Als je dan al probeert wat oefeningen te doen en aan je houding te werken zul je merken dat de pijn vermindert. Hoe vaker je traint, hoe minder pijn. En na verloop van tijd verkleint het pijngebied, of verdwijnt de pijn helemaal.

4 gratis hielspoor oefeningen

Wil je alvast een begin maken met oefenen? Download dan de 4 gratis oefeningen voor hielspoor. Dit is een kennismaking met voetentraining. Je merkt al snel dat oefenen fijn is. Je vraag ‘Moet je rusten met hielspoor’ zul je in praktijk zelf beantwoorden.

Hielspoor webinar

Een paar keer per maand houden we een hielspoor webinar. Dit is een online uitzending over hielspoor. Hierin behandelt Cocky of Yvonne wat hielspoor is, wat de oorzaken zijn en wat je kunt doen. Ook leggen ze veel uit over de Online Training Hielspoor. Meld je hier alvast aan voor het hielspoor webinar.

Tip: Bezoek de Erkend Voetentrainer
Online Training Hielspoor

De Online Training Hielspoor is een trainingsprogramma van een aantal maanden waarmee je structureel je hielspoor aanpakt. Na een paar maanden zul je merken dat je geen pijn meer hebt en veel lekkerder loopt.

Hopelijk hebben we de vraag ‘Moet je rusten met hielspoor’ hiermee goed beantwoord. Als je vragen hebt, mail ons vooral. We helpen je graag. Je kunt ook met lotgenoten praten op Facebook. Like onze Facebookpagina voor hielspoor en wordt lid van de Facebookgroep.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Barbara Habekotte
Door

Barbara Habekotte

op 26 Oct 2021

Hallo Allemaal, Ik vind de aanpak van voetentraining.nl heel goed. Actieve aanpak van voetproblemen. Wat ik hier NIET tegenkom is de benadering van Breinmedicijn. Er zijn heel wat mensen waarbij een hielspoor een hele andere oorzaak heeft, namelijk een verstoring van hun " alarmsysteem" ofwel het limbische systeem. Er zijn nogal wat mensen waarbij de hielspoor als sneeuw voor de zon verdwijnt bij het volgen van dat programma. Daarom wil ik het hier noemen, zodat die andere invalshoek ook bekender wordt.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 27 Oct 2021

Bedankt voor je bericht. Dat is logisch want deze website heet Voetentraining en gaat over het trainen van je voeten.

Reactie plaatsen