Wat te doen tegen hielspoor? Kijk verder dan alleen de voet
Wat te doen tegen hielspoor?

Wat te doen tegen hielspoor? Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd: steunzolen, therapeuten bezocht, nieuwe schoenen, oefeningen voor je hiel….Maar geef nog niet op. Voetentraining ontwikkelde de Online Training Hielspoor. Wij volgen een andere benadering dan die je gewend bent: de functionele benadering. Dit wil zeggen dat we niet alleen naar je voet kijken. We kijken naar de spier- en gewrichtsketens van je hele lichaam. Cocky vertelt er meer over in onderstaande video.

Wat te doen tegen hielspoor?

Hielspoor los je niet op door de klacht lokaal te behandelen. De oorzaak ligt vaak in een veranderde lichaamshouding of manier van lopen. Als je echt wat aan je hielspoor wilt doen moet je daar ook naar kijken.

Waarom zit er zo’n groot verschil tussen de aanpak van Voetentraining en andere hielspoorbehandelingen?

Waarom Voetentraining zo’n andere benadering heeft lichten we even toe met een stukje theorie. Je lichaam bestaat uit een skelet, spieren en bindweefsel (ofwel fascie). Bindweefsel zit door je hele lichaam.

Vele behandelaren lieten de fascie links liggen, ze zagen die slechts als cadeauverpakking van je lichaam. Wij zien dat anders. Waarom en hoe dat zo is legt Cocky uit met behulp van dit model:

Het tensegrity model: de stokken zijn je botten, het elastiek je fascie (bindweefsel)

Als je trekt aan het elastiek (het bindweefsel), of erop duwt, zie je ergens anders in het model een beweging. Ditzelfde principe geldt ook voor hielspoor. Stel je knie of rug staat anders dan zou moeten, dan kan de stand van je voet dit compenseren.

Door de compensatie ontstaat er overbelasting en kun je bijvoorbeeld hielspoor krijgen. Of een andere voetklacht, zoals een hallux valgus of metatarsalgie. Kijk dus niet alleen naar de onderkant van je voet, maar behandel ook de rest van de spier- en gewrichtsketen. Alles staat via de fascie met elkaar in verbinding.

Bij Voetentraining onderzoeken we de voet altijd in relatie tot de rest van de houding. Als we de houding aanpakken krijg je vanzelf weer ruimte voor de voet. Dan hoeft de voet niet zo sterk meer te compenseren en vermindert of verdwijnt de hielspoor.

Tip: Bezoek de Erkend Voetentrainer


Begin met oefenen, download de 4 gratis oefeningen!

Wil je weten of oefenen iets voor jou is? Download dan de 4 gratis oefeningen voor hielspoor. Dit zijn 4 korte oefeningen waarmee je een beeld krijgt van de Online Training Hielspoor.

Tijdens de Online Training Hielspoor ga je een aantal maanden intensief aan de slag met je voeten en houding. Je versterkt je voetspieren, je verbetert je voetstand, je houding en manier van lopen. Wij geven hier een paar keer per maand een webinar over dat je gratis mag bijwonen.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen