Je kunt eelt beter laten zitten, tenzij je er pijn door krijgt. Eelt is meestal nuttig. Peter van Vliet, onze medewerker Wetenschappelijk Onderzoek en Erkend Voetentrainer, heeft veel kennis van eelt. Hij beantwoordt een aantal veelgestelde vragen.
Hoe ontstaat eelt?
Eelt ontstaat op plekken op de huid waar veel druk en wrijving optreedt. De oorzaken van druk of wrijving zijn bijvoorbeeld niet-passende schoenen, te veel belasting tijdens het (hard)lopen of een verkeerde voetstand.
De huid reageert op de druk en wrijving en maakt extra weefsel aan; tegelijkertijd verdwijnt de oude huid niet helemaal. Zo ontstaat een dikkere huidlaag, vooral onder de voet. Deze extra dikte zorgt ervoor dat de huid minder vocht vasthoudt, waardoor deze droger en harder aanvoelt.
Is het goed om eelt weg te halen?
Het lichaam maakt eelt aan om de huid te beschermen. Dus het is meestal beter als je eelt laat zitten. Maar te veel eelt kan soms pijn veroorzaken. In dat geval is het waardevol om naar de pedicure te gaan, zodat hij of zij het eelt kan verwijderen. Houd wel in je achterhoofd dat het eelt weer terugkomt, als je niets doet aan de druk of wrijving. Daarom is het belangrijk te onderzoeken hoe de druk en wrijving ontstaan.
Wanneer komt eelt vaak voor?
Bij deze voetproblemen komt eelt vaker voor: hallux valgus, scheve kleine teen (tailor’s bunion) en klauw- en hamertenen. Bij een scheve grote teen of hallux valgus zie je meestal eelt op de knobbel naast de grote teen en op de binnenrand van de grote teen.
Bij de scheve kleine teen, ook wel tailor's bunion genoemd, ontstaat eelt op de knobbel aan de buitenkant van de kleine teen: de bunionette. Bij klauw- en hamertenen verschijnt eelt vaak bovenop de teenkootjes en onder de voorvoet.
Hoe betrek je eelt bij je behandeling?
Als mensen last hebben van eelt, raad ik aan om naar een pedicure te gaan en het te laten verwijderen. Ook geef ik hen specifieke oefeningen voor hun voeten en houding. Met deze oefeningen kunnen ze de plekken onder hun voeten aanpakken waar druk en wrijving ontstaan. Het doel van de oefeningen is om hun bewegingen en voetstand te verbeteren, zodat het eelt minder snel terugkomt.
Eelt door een hallux valgus of klauw- en hamertenen?
Heb jij eelt door een hallux valgus, klauw- en hamertenen of tailor's bunion? Download dan de 4 gratis oefeningen voor deze voetklachten. Dit is een goed begin om je voetproblemen aan te pakken.
- Download hier de 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus
- Download hier de 4 gratis oefeningen voor klauw- en hamertenen
- Download hier de 4 gratis oefeningen voor de tailor's bunion
Wat is er ontdekt over eelt?
Ik heb veel onderzoeken over eelt gelezen en ontdekte interessante dingen:
- Mensen met eelt krijgen vaak het advies steunzolen te gebruiken, zodat de druk onder hun voet vermindert of verandert. Maar er is weinig bewijs dat steunzolen echt helpen tegen eelt. Er is slechts één kleine oude studie die aangeeft dat steunzolen een klein effect kunnen hebben. Daarom twijfel ik hoe goed steunzolen echt zijn om eelt te verminderen.
- Wetenschappers onderzochten in Kenia een groep mensen die zonder schoenen loopt. Deze mensen hebben een stevige eeltlaag onder hun voeten. Deze harde huid voelt aan als gum of zacht rubber en biedt een beetje bescherming tegen scherpe dingen op de grond.
- De harde huid onder de voet van de hierboven genoemde Kenianen staat het gevoel onder de voeten niet in de weg. Terwijl een schoen met een zachte rubberen zool dit wel doet. In theorie kunnen deze Kenianen dus beter voelen met hun voeten dan hun landgenoten die minder eelt hebben, maar die wel schoenen dragen met zachte rubberen zolen.
- Er is geen duidelijk verband tussen eelt en voorvoetpijn.
De literatuurlijst die Peter heeft gebruikt, is op aanvraag beschikbaar.