Blauwe nagels bij hardlopen is een veelvoorkomende klacht. Vaak heb je ook nog eelt op de topjes van je tenen en soms last van blaren. Dit is heel vervelend, want door de pijn loop je minder goed. En daardoor presteer je misschien wel minder dan je zou willen. Gelukkig kun je er wat tegen doen: je voeten trainen.
Blauwe nagels bij hardlopen
Hoe ontstaan blauwe nagels bij hardlopen? Doordat je tijdens het rennen met je tenen klauwt. Je tenen liggen niet meer plat in je schoen en de topjes van de tenen staan naar beneden. Verder staan je teennagels niet omhoog, maar naar voren gericht. Dit kan ontstaan als je:
- voetbogen niet meer intact zijn;
- een instabiele voetstand hebt;
- een verkeerde lichaamshouding hebt waardoor je te veel op je voorvoet leunt.
“Sowieso lopen hardlopers meer kans op blauwe nagels, omdat er bij de afzetbeweging meer druk op de voorvoet komt”, zegt Yvonne Bontekoning, van Voetentraining.
Op afbeelding 1 zie je welke drukpunten je moet hebben voor een stabiele voetstand. Probeer eens te voelen of je die hebt. Dit test je door op blote voeten op 1 been te staan. Is je voet rustig of wiebelt hij alle kanten op? Wat doen je tenen?
Als je last hebt van bovenstaande problemen probeert de voet grip te krijgen met de tenen door te klauwen.
Vaak met blauwe nagels en eelt op de teentopjes als gevolg. Op latere leeftijd kun je hierdoor klauw-, krabbel- of hamertenen krijgen. Zie afbeelding 2.
Zijn andere schoenen de oplossing?
Andere schoenen zijn niet de oplossing voor blauwe nagels bij hardlopen, tenzij je te kleine schoenen draagt. Het is veel beter om voetoefeningen te doen.
Met onze voetoefeningen train je je voetspieren, voetstand, houding en manier van lopen. Zo pak je de oorzaak aan van je voetklachten.
Voetonderzoek bij een Erkend Voetentrainer
Persoonlijk voetonderzoek bij een Erkend Voetentrainer is erg nuttig als je voetklachten hebt. Een voetonderzoek verloopt op deze wijze:
- we maken kennis en bespreken je voetklachten;
- we onderzoeken je schoenen. Aan de hand van slijtageplekken kunnen we al veel concluderen;
- we onderzoeken hoe soepel je voetgewrichten en spieren zijn. Doorgaans zijn veel voeten te stug. Dit komt doordat onze voeten al van jongs af aan in schoenen zitten. Hierdoor worden spieren lui, zijn gewrichten niet soepel genoeg en veren de voeten niet goed meer in en uit tijdens het wandelen en hardlopen. Daardoor kunnen voetklachten ontstaan;
- we onderzoeken je houding. Een verkeerde houding heeft ook een negatieve invloed op de conditie van je voeten;
- in sommige gevallen voeren we een voetdrukmeting uit waarbij we je laten staan, lopen en hardlopen over een voetdrukplaat. Zo brengen we precies in kaart waar de voetdruk zich bevindt en op welke manier je afwikkelt;
- met behulp van de voet- en houdinggegevens achterhalen we de oorzaak. Als we die weten, pakken we deze aan met behulp van voetoefeningen.
Yvonne: “In vrijwel alle gevallen lukt het ons om hardlopers van hun voetklachten af te helpen. Vaak binnen enkele weken.”
Een afspraak maken met een Erkend Voetentrainer kan hier.
Welke voetoefeningen zijn geschikt?
Als je last hebt van blauwe nagels bij hardlopen en dus met je tenen klauwt, is de Online training Klauw- en Hamertenen zeer geschikt.
Tijdens deze training ga je aan de slag met je voorvoet, je tenen, de manier waarop je loopt, de voettorsie en je houding.
Meer informatie over die training vind je hier. Als je nog geen last hebt van kromme tenen, dan volstaat de Online Training Metatarsalgie ook.
Download de 4 gratis voetoefeningen
Wil je eerst kennismaken met Voetentraining? Download dan de 4 gratis voetoefeningen voor klauw- en hamertenen en/of metatarsalgie. Je zult merken dat je voeten soepeler worden.