Voetentrainer Cocky Hoogeveen: “Laat uw luisteraars gewoon eens hun sokken en schoenen uitdoen”
Voetentrainer Cocky Hoogeveen sprak 22 oktober 2020 met Radio Soest over Voetentraining. Onlangs stonden wij als tip in het AD en dat trok hun belangstelling. In dit gesprek vertelt Cocky onder andere wat een voetentrainer is en wat je kunt doen als je pijn hebt tijdens het wandelen.
Voetentrainer
Wat is een voetentrainer?
“Een voetentrainer houdt zich bezig met voet en houding. Mensen trainen hun lichaam, behalve de voeten. Deze stoppen ze weg in schoenen. Maar iedere voet bestaat uit 33 gewrichten en vele spieren die allemaal een eigen functie hebben. Ze bepalen hoe je staat, hoe je loopt, je evenwicht en de rest van je houding.”
“Bovendien staan de voeten in verbinding met de spieren en gewrichten in de rest van je lichaam. Het is één grote eenheid. Je kunt een voetklacht niet los zien van je houding en een houdingsklacht niet los zien van je voeten.”
“Als je voetklachten hebt kun je natuurlijk speciale schoenen kopen, maar een voetentrainer ziet dat als passieve oplossing. Ik zeg niet dat je nooit voor een passieve oplossing moet gaan, maar je zou kunnen overwegen om verder te kijken en de oorzaak van je voetklacht aanpakken.”
Blaren en eelt
“Laat uw luisteraars gewoon eens hun sokken en schoenen uitdoen en kijken naar hun voeten. Als je je voeten vergelijkt met vroeger denk je vast: jeetje, wat zijn ze anders geworden! Ik heb een teen die veel krommer staat dan eerst en ik heb wel heel veel eelt. Hoe is dat ontstaan?”
Hoe komt het dat je blaren en eelt krijgt door wandelingen?
“Als je voet vrij kan bewegen wordt hij langer en breder bij de landing op de grond en korter en smaller bij de afzet. Is je voet niet geoefend? Dan is het maar de vraag of hij deze beweging nog kan maken. Eelt en blaren zijn het teken dat dit niet het geval is. De voet beweegt niet op de juiste, natuurlijke wijze.”
Voet- en houdingonderzoek
“Eelt en blaren ontstaan door druk en wrijving. Als je hier last van hebt, kun je naar een voetentrainer gaan voor voet- en houdingonderzoek. Hij of zij onderzoekt hoe je loopt, hoe je staat en wat voor houding je hebt. Het zou zomaar kunnen dat je na het traject weer pijnloos loopt.”
Het is dus niet zomaar een paar sokken en schoenen aan en gaan?
“Nee, zeker niet. Voetentraining heeft daarom voor de meest voorkomende voetklachten een online training gemaakt: voor hielspoor, hallux valgus, Mortons neuroom, metatarsalgie en klauw- en hamertenen. En er komen ook nog trainingen aan voor de tailor’s bunion en de hallux rigidus.”
Opleiding tot Voetentrainer
“Maar gaandeweg merkten we dat een online training alleen niet altijd genoeg is. De eenheid van voet en houding zit zo ingewikkeld in elkaar! Daarom hebben we oefentherapeuten en fysiotherapeuten opgeleid tot voetentrainer. Zij begeleiden de deelnemers van de training bij de oefeningen. Veel deelnemers lopen daardoor nu veel lekkerder. Ze voelen zich een stuk beter.”
Sommige mensen schamen zich voor hun voeten omdat ze stinken. Zij willen liever niet bij iemand hun schoenen uitdoen.
“Dat is inderdaad zo. Er is zoveel schaamte! Maar een voetentrainer is vooral geïnteresseerd in de stand van de voet en van de tenen. En hij of zij kijkt ook naar de beweeglijkheid.”
“Tijdens de coronatijd zie ik trouwens steeds meer mensen wandelen. Ik denk dan: als zij nou toch iets zouden doen aan hun voeten, dan zouden ze veel fijner lopen. Maar ja, ik kan moeilijk iedereen op straat aanhouden. Dat gaat niet. In ieder geval kunnen mensen altijd bij Voetentraining terecht als ze voetklachten hebben. Ze hoeven alleen maar te e-mailen naar info@voetentraining.nl en we helpen ze.”
Gratis voetoefeningen downloaden
Download de gratis oefeningen voor jouw voetklacht:
Voetklachten voorkomen? Download dan de 4 gratis oefeningen voor gezonde voeten.