Mechanische en proprioceptieve hielspoor zooltjes: grote verschillen
Hielspoor zooltjes: welke soorten zijn er?
06 augustus 2020 
2 min. leestijd

Hielspoor zooltjes: welke soorten zijn er?

Hielspoor zooltjes zijn er in verschillende soorten en maten. We verdelen ze onder in mechanische zolen en proprioceptieve zolen. Wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten steunzolen? Dat legt Cocky haarfijn uit in onderstaande video.

Pijnlijke peesplaat

Bij hielspoor heb je pijn onder de peesplaat. De peesplaat loopt vanaf je hiel tot aan je voorvoet. Meestal voel je pijn onder je hiel, maar je kunt dus ook op andere plaatsen pijn onder je voet hebben. Elke keer als er trekkrachten op de peesplaat komen doet het zeer.

Mechanische steunzolen

Veel specialisten schrijven mechanische hielspoor zooltjes voor. Deze zool legt de plek onder je voet die pijn doet vrij met een zachte bedding. Zo komt er als je loopt geen volle druk op die plek en heb je minder pijn bij het lopen. Je kunt ze laten maken bij de podoloog of podotherapeut.

Dit is een mechanische steunzool.

Proprioceptieve zolen

Proprioceptieve zolen zijn eigenlijk niet te vergelijken met mechanische zolen. Deze zolen leggen eveneens de pijnlijke plek vrij, maar hebben nog een functie. Er zitten kleine verhogingen in de steunzool die de balans in het lichaam verleggen, zodat je beter staat en loopt. Hoe werkt dat precies?

Vergelijk je lichaam met een tent. Een tent bestaat uit stokken en scheerlijnen. De stokken zijn je botten en de scheerlijnen je bindweefsel. Als je trekt aan de scheerlijnen dan beweegt de hele tent. En als je nog harder trekt kan de tent niet meer compenseren en valt hij om. Dit geldt ook voor je lichaam.

Tijdens je leven val je een keer of verstap je je een keer. Je lichaam moet dit compenseren. En als er sprake is van overcompensatie krijg je niet alleen klachten in je voet, maar ook in de rest van je lichaam. Je peesplaat staat namelijk in verbinding met je kuitspier, je kuitspier met je hamstrings, je hamstrings met je bilspier en ga zo maar door.

Met de proprioceptieve hielspoor zooltjes werk je dus niet alleen aan je voetklachten, je werkt aan je hele houding. De podoposturaal therapeut vervaardigt deze zolen.

Dit is een proprioceptieve zool.

Hielspoor zooltjes

We hopen dat je nu weet wat de verschillen tussen deze 2 hielspoor zooltjes zijn. Bij de proprioceptieve zolen raden we altijd oefeningen aan. Proprioceptieve zolen zijn een goed hulpmiddel om van hielspoor af te komen, maar dat kan alleen in combinatie met oefeningen. Cocky en Yvonne ontwikkelden hiervoor de Online Training Hielspoor.

Dankzij deze training krijg je uiteindelijk sterkere voeten, een betere voetstand, een betere manier van lopen en een goede houding. Je hielspoor zal een stuk minder worden of zelfs verdwijnen.

Gratis oefeningen hielspoor

Wil je kennis maken met het trainen van je voeten? Download dan de 4 gratis oefeningen voor hielspoor. Maak een start met oefenen en ervaar hoe het is om sterkere voetspieren te hebben. 

 

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen