Rugpijn en hielspoor: wat is het verband en wat doe je ertegen?
Rugpijn en hielspoor: wat is het verband en wat doe je ertegen?
23 maart 2020 
2 min. leestijd

Rugpijn en hielspoor: wat is het verband en wat doe je ertegen?

Rugpijn kan de oorzaak zijn van je hielspoor. In dit blog leggen we haarfijn uit hoe dat zit en wat je ertegen doet. “Uit recent onderzoek blijkt dat mensen vaak eerst last hebben van rugklachten en daarna ook van hielspoor”, aldus Yvonne Bontekoning, initiatiefneemster Voetentraining.


Rugpijn en de stand van het bekken

Als je last hebt van rugpijn staat je bekken doorgaans scheef en is er verschil in beenlengte. Als het bekken niet goed staat, kun je voetklachten krijgen.

Dit is de peesplaat.

Stel: als de rechterkant van je bekken te veel voorover staat gekanteld ten opzichte van de linkerkant van je bekken, dan zakt je rechtervoet in en kantelt hij naar binnen. Hierdoor staat je voet in de verkeerde stand en dat geeft rekklachten aan de peesplaat.

Hielspoor en rugpijn aanpakken

Als er te veel spanning op de peesplaat staat, kun je peesplaatirritatie oftewel hielspoor krijgen.

Yvonne: “Hielspoor en rugpijn behandel je niet lokaal. De banden, kapsels en spieren van je voeten en rug staan met elkaar in verbinding. Er is een wisselwerking. Dus je hebt oefeningen nodig voor je hele houding en je voetstand: oefeningen voor de spierketens.”

Oefeningen voor rugpijn en hielspoor

We geven je nu 2 oefeningen waarmee je aan je voetspieren en je rugpijn werkt.

Oefening – Uitlijnen van het been

Je traint met deze oefening je voetspieren, de spieren van het onderbeen, de spieren van het bovenbeen, de bilspier en het bekken. Je maakt zo alle weefselstructuren los.

  • Stap 1: doe je sok en schoen uit.
  • Stap 2: ga op de grond tegen de muur zitten.
  • Stap 3: het been dat je niet traint trek je op zodat je een rechte rug hebt.
  • Stap 4: houd het been en de voet recht. Zet de onderzijde van de voet recht naar voren.
  • Stap 5: buig en strek je tenen voorzichtig terwijl je ondertussen je voet op en neer beweegt. Herhaal dit 15 keer als je geen kramp krijgt. Doe het in sets van 3.

Oefening – Bekken bewegen van links naar rechts

Als je deze beweging maakt, versoepel je de beweeglijkheid van je lage rug en bekken. Tegelijkertijd verbeter je hiermee de voetstand.

  • Stap 1: ga staan en zet je voeten op heupbreedte.
  • Stap 2: beweeg het bekken zo ver mogelijk naar links en daarna zo ver mogelijk naar rechts. Buig de knieën niet en draai je bekken niet.
  • Stap 3: vraag je af wat je voelt. Gaat het naar links en rechts even makkelijk? En hoever kom je? Kom je links even ver als rechts?
  • Stap 4: herhaal de oefening 10 keer naar iedere kant.

Online Training Hielspoor

Als je zowel van je rugpijn als je hielspoor wilt afkomen, is er meer nodig. “Cocky en ik ontwikkelden in 2019 de Online Training Hielspoor. Tijdens deze training pak je niet alleen je hielspoor aan, maar ook de lage rug, het hogere deel van de wervelkolom, de nek en de schouders. Mensen zijn na het trainen dikwijls niet alleen van pijn in de voeten af, maar ook van rugpijn of pijn elders in het lichaam.”

Lees hier meer over de Online Training Hielspoor.

Gratis stappenplan tegen hielpijn

Wil je eerst een korte kennismaking met Voetentraining? Download dan het gratis stappenplan tegen hielpijn. Als het niet lukt, stuur dan een e-mail naar info@voetentraining.nl.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
betsy deelstra
Door

betsy deelstra

op 19 Nov 2021

Ik heb wel geen hielspoor, maar wel heb pijn aan de linkerkant van de heup.De oefening van hielspoor heb ik gedaan dat voelt goed .aan de rechterknie heb ik wel pijn en de rechterschouder.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 19 Nov 2021

Beste Betsy, Goed dat je de oefening hebt gedaan en dat deze helpt. We raden je aan naar een Erkend Voetentrainer te gaan voor uitgebreid voet- en houdingsonderzoek: https://voetentraining.nl/kaart-erkende-voetentrainers/

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 29 Nov 2021

Wat vervelend, dat is niet de bedoeling. Kun je je aanmelden voor het gratis telefonisch spreekuur? Dan kunnen we dit even bespreken.

Reactie plaatsen