Achillespees en hardlopen: pak klachten aan met voet- en loopoefeningen
Klachten aan je achillespees door hardlopen? Dit kun je doen
19 oktober 2020 
2 min. leestijd

Klachten aan je achillespees door hardlopen? Dit kun je doen

Achillespees. Veel mensen krijgen pijn aan hun achillespees als ze vaak hardlopen en wandelen. Of als ze ineens een leefstijl aannemen waarbij ze meer bewegen dan voorheen. Je kunt wat aan achillespeespijn doen met behulp van oefeningen, onderzoek bij een Erkend Voetentrainer en een nieuwe looptechniek. Yvonne vertelt in onderstaande video meer.

Achillespees

De achillespees zit in het onderbeen en verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Achillespeespijn krijg je doorgaans als je de achillespees overbelast. Dit komt vaak voor bij hardlopen, waarbij de trekkrachten op de achillespees groot zijn. De oorzaak van de klacht is ook vindbaar in je voet, houding en looptechniek.

Hier wordt de achillespees tussen duim en wijsvinger vastgehouden.

Als de oorzaak aan je voet ligt zou het kunnen zijn dat de achterkant van je voet niet goed meer beweegt als je loopt. Misschien zit er wat vast door een verzwikking uit het verleden, waardoor de trekkrachten aan de achillespees toenemen.

Achillespeesklacht door een naar binnen gekantelde voet

Een achillespeesklacht bekijk je niet lokaal. Het kan ook zijn dat je hele voet niet goed functioneert. Je achtervoet en voorvoet moeten normaal gesproken een tegengestelde beweging maken als je loopt. Dit heet de voettorsie. Maar we zien vaak dat de voet als één geheel naar binnen kantelt tijdens het lopen. Dit kan de achillespees overbelasten.

De voet is naar binnen gekanteld.

Bij hardlopen is het gevolg van een naar binnen gekantelde voet vele malen erger dan bij wandelen. Dit komt doordat je bij hardlopen 3 tot 7 keer je lichaamsgewicht op je voet krijgt. Als de voetgewrichten dan ook nog eens niet goed scharnieren, dan kan de overbelasting van de achillespees erg groot zijn.

Welke 3 fasen heeft een achillespeesklacht?

Doorgaans trekken mensen pas aan de bel als de achillespeesklacht voortdurend aanwezig is tijdens bewegen en sporten. Maar dan ben je al in fase 3. De klacht heeft 3 fasen:

  • Fase 1: ochtendstijfheid. Als je uit bed komt voel je de achterkant van je onderbeen trekken bij je hielbeen. Deze pijn trekt snel weg als je eventjes loopt. Eigenlijk moet je bij deze fase al maatregelen nemen, want dit is het teken dat er wat aan de hand is. Deze fase meldt zich achteraf; de ochtend na de overbelasting.
  • Fase 2: gevoelige achillespees zodra je gaat wandelen of sporten.
  • Fase 3: voortdurend last van je achillespees als je loopt of rent. De achillespees is zwaar overbelast.

Wat kun je doen tegen achillespeesklachten?

  • Wees er tijdig bij; dus al bij fase 1. Schroef de belasting direct naar beneden.
  • Laat een Erkend Voetentrainer onderzoeken wat er aan de hand is. Deze onderzoekt onder andere of het ligt aan je manier van lopen.
  • Maak een plan van aanpak.
  • Maak kleinere passen bij hardlopen. Dan belast je je achillespees minder.

Plan van aanpak bij pijn achillespees

De Online Training Hielspoor is een goede oplossing voor achillespeespijn. Bij hielspoor heb je pijn aan de peesplaat onder de voet. De peesplaat en de achillespees zitten allebei vast aan het hielbeen. Ook hielspoor ontstaat doorgaans door een verkeerde voetstand en manier van lopen. Tijdens de training ga je hiermee aan de slag waardoor je achillespeesklacht vermindert.

Voorbeeld van een oefening uit de online training.

Achillespees en hardlopen: bestudeer je looptechniek

Ben je hardloper? Dan raden we je aan te kijken naar de wijze waarop je hardloopt. Hoeveel stappen maak je per minuut? De meeste mensen maken te grote stappen. Probeer eens 176 tot 180 stappen per minuut te maken. Dan maak je kleinere stappen, waardoor je je achillespees minder belast.

Gratis oefeningen downloaden?

Wil jij weten of voetoefeningen wat voor je zijn? Begin dan eens met de 4 gratis oefeningen voor hielspoor. Zoals hierboven uitgelegd werken voetoefeningen ook bij achillespeesklachten.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen