Wat helpt echt bij een hallux valgus?
Scheve grote teen
Cocky Hoogeveen
Scheve grote teen
11/16/2021
1 min
0

Wat helpt echt bij een hallux valgus?

11/16/2021
1 min
0

Wat helpt echt bij een hallux valgus? Een operatie? Zooltjes? Nee. Vreemd, want dat wordt je vooral aangeboden en geadviseerd. Wij denken er anders over. Weet je wat echt helpt? Het trainen van je voeten. De voetspieren actief houden en dus de spieren in beweging zetten. In dit blog leg ik je uit waarom dat is zo is.

Mijn naam is Cocky Hoogeveen en ik ben van Voetentraining. Om de pijn van de scheve teen aan te pakken, moet je je voeten gaan trainen. Je maakt je tenen los en je doet coördinatie-oefeningen om de spieren beter samen te laten werken. De training heeft een rustige opbouw, zodat je lichaam er langzaam aan kan wennen.

Spieractiviteit 

Het doel van de coördinatie-oefeningen is om de spieractiviteit in de hersenen te programmeren. Dat werkt zo: als je schoenen draagt (en dat geldt voor iedereen) worden je voetspieren lui omdat ze niet meer actief hoeven te zijn. Met de coördinatie-oefeningen maken de hersenen opnieuw kennis met je voetspieren. Die gaan aan de slag en worden weer sterk. En sterke voetspieren voorkomen voetklachten. 

Wat helpt echt bij een hallux valgus?

Een operatie raden wij dus niet aan. Tenzij je een hele erge hallux valgus hebt. Dat zie je op onderstaande tekening. Heb je E, dan is een operatie niet meer te voorkomen. 


Niet laten opereren

Dus een hallux valgus hoef je in veel gevallen niet te laten opereren. Een operatie is overigens ook niet aan te raden. Het is zeer ingrijpend en het kan maanden duren voor je weer goed kunt lopen. Bovendien kan de scheefstand weer terugkomen, omdat er niets aan de oorzaak van de scheefstand is gedaan. 

Doe deze test

Is het gewricht van de grote teen nog beweeglijk? Dan kun je oefenen. Je teen is meestal nog beweeglijk als de scheve teen zich in categorie B, C of D bevindt. 

Ervaringen


Deelneemster van de online training is Eveline Samuels uit Meerssen is heel erg enthousiast over het trainen. "Ik ben met de Online Training Hallux Valgus begonnen omdat ik een hele scheve teen had. Ik wilde voorkomen dat het erger zou worden. Ik wist helemaal niet dat je er zelf ook wat aan kon doen. Ik heb geen pijn meer en de teen staat niet meer scheef." 

Proberen

Wil je eens proberen of het trainen van je voeten helpt? Download hier onze gratis oefeningen voor de hallux valgus. Veel succes!

Reacties
Categorieën