Voetenvlog deel 2 Eline vlogt over minimalistische schoenen
VoetenVlog Voetentraining deel 2 – Minimalistische schoenen kopen
21 januari 2019 
4 min. leestijd

VoetenVlog Voetentraining deel 2 – Minimalistische schoenen kopen

VoetenVlog Voetentraining Deel 2 – Minimalistische schoenen kopen. Bekijk mijn vlog en lees het blog! Dit keer over minimalistische schoenen.

Ik wist niet dat minimalistische schoenen zo lekker lopen! Ze voelen aan als pantoffels en ze houden mijn voeten lekker warm. Afgelopen zaterdag heb ik Leguano’s gekocht bij Barefoot & More in Arnhem, waar ze een uitgebreide collectie minimalistische schoenen hebben. Vincent van Barefoot & More heeft mij verteld wat de functie is van minimalistische schoenen en welke soorten er zijn. Hijzelf loopt overigens altijd op blote voeten, zelfs als het vriest. Daar heb ik veel bewondering voor.

Waarom zijn minimalistische schoenen goed voor je voeten?

Vincent: “Je voeten horen te bewegen en dat kan in minimalistische schoenen. Er zitten enorm veel pezen en gewrichten in je voeten en die hebben we eeuwenlang gewoon gebruikt, toen we nog liepen op blote voeten. In de westerse wereld zijn we nu gewend geraakt onze voeten te stoppen in stevige schoenen, waarin ze te weinig beweging krijgen.”

“Die stevige schoenen drukken je tenen bij elkaar, tegen elkaar aan en soms zelfs onder elkaar. Het gevolg hiervan is dat je voeten zwakker worden, omdat je erdoorheen zakt. Dit heeft men geprobeerd op te lossen door voeten te ondersteunen, maar daarmee maak je ze nóg zwakker. Dit kan voetklachten tot gevolg hebben. Denk aan de hallux valgus, de doorgezakte voorvoet, hamertenen, hielspoor, enzovoort.”

Verschil gewone schoenenVoetenvlog Voetentraining deel 2 minimalistische schoenen

Vincent pakt er een minimalistische schoen bij om het verschil met mijn eigen ‘stevige’ schoen te verduidelijken. “Kijk, als ik deze Leguano schoen naast die van jou leg, dan zie je dat de neus veel breder is. Je voet staat hiermee in de natuurlijke stand.” Dan rolt hij de schoen op om te laten zien hoe flexibel die is. “Minimalistische schoenen kun je alle kanten op bewegen en daardoor kunnen je tenen ook bewegen. Bovendien geven ze geen steun, dus de voeten moet zelf aan de slag. Zo worden ze alsmaar sterker.”

Voor wie zijn minimalistische schoenen geschikt?

“In principe zijn minimalistische schoenen voor iedereen geschikt. Als je geen voetklachten hebt, kun je het rustig aan opbouwen. Ga er niet meteen 5 kilometer op lopen. Als je nooit hebt gesport en een keer naar de sportschool gaat, kun je ook niet in 1 keer 100 kilo tillen. Heb je voetklachten? Dan is het verstandig eerst advies in te winnen bij een specialist voordat je op minimalistische schoenen gaat lopen”, aldus Vincent.

Welke soorten minimalistische schoenen zijn er?

“We hebben een heel breed assortiment: wandelschoenen, hardloopschoenen, bergwandelschoenen, nette schoenen, alledaagse schoenen en five finger shoes. Ze zijn allemaal gemaakt volgens de Barefoot wijze, maar er zit wel variatie in.” Om te laten zien wat hij bedoeld, pakt hij een bergschoen.

“Deze bergschoen is wat steviger dan een lichte zomerschoen. Hij moet je beschermen als je de bergen in gaat en hij is helemaal waterdicht. Wel heeft hij een flexibele, dunne zool, waardoor je dicht bij de ondergrond staat. Vergeleken met normale bergschoenen met een dikke, hoge zool, sta je veel beter in balans. Als je op een rots staat, wankel je niet omdat de schoen om de rots heen beweegt. De kans op vallen is aanzienlijk kleiner. Ook zwik je je enkels minder snel.”Voetenvlog Voetentraining deel 2 minimalistische schoenen

5 vinger schoenen

Dan loopt hij naar het rek met five finger shoes. Een kleurrijke verzameling van zeer bijzondere schoenen. Deze schoenen trek je op dezelfde manier aan als teensokken of handschoenen. Je tenen staan los van elkaar. “Ze zien er apart uit. Sommige mensen vinden ze niet zo mooi. Maar het is wel heel goed voor je voeten. Je tenen worden er actief in gespreid en je hebt meer balans. Met name als je een beginnende hallux valgus hebt, is dit een goed hulpmiddel om je teen weer mee recht te zetten, mits je ze elke dag draagt. Heb je een vergevorderde hallux valgus dan wordt het moeilijk om je grote teen erin te krijgen. Dan zul je eerst moeten beginnen met een trainingsprogramma.”

Minimalistische schoenen passen

Na de uitleg pas ik een hoop minimalistische schoenen. Vincent helpt me daarbij. Een paar pogingen verder kom ik uit bij winterschoenen van Leguano. Ze zijn van wol aan de binnenkant, wat erg goed is tegen mijn wintertenen. Ik loop in de winkel ook nog over 3 bakken met steentjes, houtsnippers en gras. Je voelt inderdaad alles. Ik ben heel benieuwd hoe ik het ga vinden om erin het dagelijks leven op te lopen.Voetenvlog Voetentraining deel 2 minimalistische schoenen

Ik koop ook nog een milieuvriendelijke spray waarmee ik de schoenen waterafstotend maak en 2 paar teensokken. Mijn plan is namelijk om over een paar weken de teenspreiders in de minimalistische schoenen te dragen. Teensokken zijn daarbij onmisbaar. In ieder geval heb ik een geheel nieuwe wereld leren kennen en ben ik een stuk wijzer over het welzijn van mijn voeten. Volgende week vertel ik jullie meer over mijn vorderingen en ervaringen.

Voetenvlog Voetentraining

Iedere week deel ik mijn ervaringen via deze site, op You Tube en Facebook. Wil je een seintje krijgen wanneer het volgende blog/vlog te zien is? Abonneer je dan op onze video’s via ons You Tube kanaal. Dan mis je geen afleveringen.

Deel 1 Voetenvlog, kennismaken

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Riekje
Door

Riekje

op 24 Jan 2019

Draag sinds juni 2018 thuis barefoot schoenen en ik vind ze fantastisch, mijn voeten zijn krachtiger geworden.

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 24 Jan 2019

Beste Riekje, Dank voor je reactie op ons Voetenvlog. Goed om te lezen dat je plezier hebt van de minimalistische schoenen!

Johanna
Door

Johanna

op 24 Jan 2019

Bedankt voor deze waardevolle bijdrage , ik heb deze met interesse gelezen. Het is onterecht om jaloers zijn op de verkoper die continue op blote voeten loopt. Dit is een beetje dom. doe dit in hemelsnaam niet omdat de kou erg slecht is voor de voeten. In de voeten eindigen veel zenuwen en die transporteren de kou m.n. naar onderrug en rug. Gevolg pijn of vermoeid gevoel in de onderrug. Daarbij koude organen met verhoogde kans op blaasontsteking. Houd de voetjes maar lekker warm.

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 25 Jan 2019

Beste Johanna, Dank voor je reactie op ons Voetenvlog. Er zijn verschillende visies op al dan niet in de winter op blote voeten lopen. De “iceman” laat middels wetenschappelijk onderzoek zien dat we juist meer met kou moeten leren omgaan. Maar dit moet je trainen. Ook het op blote voeten lopen in de winter is trainbaar. Er is natuurlijk een verschil of je in de winter buiten of binnen op blote voeten loopt. Vincent loopt in zijn winkel op blote voeten. Daar staat de kachel aan. En ook, de één heeft eerder last van koude voeten dan de ander. Onze visie is dat veel voeten te weinig bewegen en daarom koud zijn. We propageren niet direct om in de winter buiten met blote voeten te lopen, maar wel om op schoenen te lopen waarbij je voeten warm blijven en je je hele voet en tenen moet bewegen. De minimalistische schoenen zijn hier erg geschikt voor.

Reactie plaatsen