Barefoot schoenen maak je met behulp van deze handige tips
Zelf barefoot schoenen maken? 3 tips van Studiodieuw
10 juli 2023 
3 min. leestijd

Zelf barefoot schoenen maken? 3 tips van Studiodieuw

Hoe maak je zelf barefoot schoenen? Met een goede tekening, de juiste handgereedschappen en de instructies van Dieuwertje Smal. Zij runt Studiodieuw in Arnhem waar ze regelmatig workshops geeft. Onlangs belden we haar om kennis te maken. Ze deelde drie handige tips met ons.    

Waarom maak je zelf barefoot schoenen?

“Ik ben er zes jaar geleden mee begonnen, toen mijn kinderen nog klein waren. Ze hadden hele smalle voeten, waardoor ik geen geschikte schoenen voor ze kon vinden. Ook ben ik ervan overtuigd dat voeten bewegingsvrijheid nodig hebben, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Daarom maakte ik flexibele kinderschoenen en liet ik mijn kinderen vaak op blote voeten lopen.”

zelf barefoot schoenen maken

Maak je ook barefoot schoenen voor jezelf?

 “Jazeker. Ik heb een doorgezakte voorvoet en had daar best veel last van. Sinds ik mijn zelfgemaakte barefoot schoenen op maat draag, is de pijn verdwenen. Ik wil niet meer anders.”

Waarom wil je anderen leren zelf hun schoenen te maken?

“Ik houd ervan om met mijn handen bezig te zijn en zelf mooie dingen precies op maat te maken. Maar het is nog leuker om dat met anderen te delen. Daarbij vind ik het belangrijk dat niet alleen mijn eigen kinderen schoenen kunnen dragen die goed passen, maar dat dit voor iedereen bereikbaar is.

De meeste mensen die mijn workshop bezoeken, zijn moeders. Als zij hun eigen schoenen hebben gemaakt, kunnen ze dat daarna ook voor hun kinderen doen.

Maar andere doelgroepen zijn uiteraard ook van harte welkom in mijn atelier. Ik zie regelmatig mensen met ingewikkelde voeten of met pijn in hun voeten in mijn workshops.”
zelf barefoot schoenen maken

Wat zijn de reacties als ze hun schoenen uiteindelijk dragen?

 “Tijdens mijn workshop maken ze één schoen helemaal af, de andere bijna. Thuis gaan ze verder. Als ze de andere schoen ook hebben gemaakt, krijg ik vaak foto’s te zien en enthousiaste berichtjes met teksten als: ‘Ik heb eindelijk schoenen die écht goed passen’.”

De drie tips van Dieuwertje

Tip 1: Ga uit van de vorm van je voeten

Maak je patroon op basis van een tekening van je voeten, met alle hobbels en bobbels die ze hebben. Als je de tenen tekent, houd je ze enigszins gespreid. Zo krijgen ze genoeg ruimte in de schoen. 

Teken eerst de omtrek van je voet; dat is de basis van je zoolpatroon. Het zoolpatroon is vervolgens de basis van de tekening van het bovenwerk van je schoen. Houd hierbij rekening met de hoogte van je wreef.

barefoot schoenen zelf maken

Tip 2: Zorg dat je voet bij de enkels goed in je schoen vastzit

Maak een constructie die ervoor zorgt dat je voeten niet schuiven in je schoenen. Kies bij sandalen bijvoorbeeld altijd voor een bandje achter de hiel langs én een bandje of veter over de wreef. Dat voorkomt dat je gaat klauwen met je tenen en zo krijg je ook geen blaren door de wrijving.

Tip 3: Gebruik je leer? Maak je schoen dan iets krapper

Leer rekt uit met het gebruik. Maak het bovenwerk van je sandalen of schoenen daarom altijd enkele millimeters smaller in de breedte, zodat ze na enig gebruik goed passen. Te wijd uitgelopen schoenen kunnen ervoor zorgen dat je gaat klauwen met je tenen of dat je blaren krijgt.

Dieuwertje: “Ik gebruik het liefst leer, omdat het prettig materiaal is om mee te werken. Het is sterk en soepel. Het leer dat ik toepas is een restproduct uit de industrie.”

Hoe maak je zelf barefoot schoenen?

Op de website van Studiodieuw kun je meer voorbeelden bekijken van zelfgemaakte barefoot schoenen en vind je het cursusaanbod.

Train je voeten

Als je nog nooit op barefoot schoenen hebt gelopen, is dat wennen. Zeker als je voetklachten hebt. Daarom raden we je aan om je voeten sterk en soepel te trainen. Daardoor gaat lopen op barefoot schoenen of blote voeten makkelijker.

zelf barefoot schoenen maken

Eén op de vier mensen Nederlanders heeft een hallux valgus. Jij ook? Begin dan met het trainen van je voeten. 

Download de gratis oefeningen hier.Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen