Op barefoot schoenen neem je kleinere passen en je landt op je hele hiel
hoe loop je op barefoot schoenen
Scheve grote teen
Eline van den Hout
Scheve grote teen
10/16/2023
2 min
2

Hoe loop je op barefoot schoenen?

10/16/2023
2 min
2

Hoe loop je op barefoot schoenen? Als je loopt op barefoot schoenen, neem je kleinere passen. Net zoals je doet wanneer je op blote voeten loopt. Zo wikkel je het beste af.

Wat zijn barefoot schoenen?

Barefoot schoenen zijn flexibel en slap. Ze hebben geen hielkap, teensprong, stugge zool of een stug bovenwerk. Verder zijn de schoenen breed bij de tenen. Deze krijgen alle ruimte. Je voet staat helemaal plat op de grond, zoals het eigenlijk hoort. Zo heb je een optimaal steunvlak.

barefoot shoes wandelen

Hoe loop je op barefoot schoenen?

Lopen op barefoot schoenen is vergelijkbaar met lopen op blote voeten. Je neemt kleinere passen dan wanneer je ‘gewone’ schoenen draagt. Als je met grotere passen loopt, kun je niet goed afwikkelen. Je voeten komen steeds met een klap op de grond.

Verder land je op je hele hiel in plaats van op van de rand van de hiel. Hierdoor kun je niet zwikken.

Bekijk de onderstaande video eens. Daarin zie je hoe Jeroen van de De Trek Barefoot loopt op zijn five finger shoes.


Waarom barefoot schoenen?

Met barefoot schoenen oefen je de voeten. Deze hebben jarenlang in een korset gezeten: stevige schoenen die je voetspieren inactief houden.

Doordat barefoot schoenen geen steun bieden, moeten je voeten zelf aan het werk. Daardoor krijg je sterke voeten. Ook kunnen ze hun natuurlijke vorm terugkrijgen, omdat de tenen niet meer tegen elkaar worden gedrukt.

barefoot shoes wandelen

Wat is een goede opbouw voor lopen op barefoot schoenen?

Je bent het niet gewend om te lopen op barefoot schoenen. Daarom moet je het lopen erop rustig opbouwen, in combinatie met oefeningen. Ook al zitten ze nog zo lekker, ga er niet te snel hele dagen op lopen. Neem zeker acht tot tien weken de tijd voor je ze fulltime draagt.

Begin thuis en doe ze om de dag tien minuutjes aan. Ga ook eens naar buiten en loop dan op verschillende ondergronden: de stoep, het gras, een wandelpad met houtsnippers, zand, een bospad enz.

Gaat dat goed? Dan doe je dit twee tot drie weken. Daarna draag je ze om de dag vijftien minuten. Als dit na één tot twee weken goed gaat, kun je naar twintig minuten gaan en dan naar dertig minuten.

Krijg je pijn? Neem gas terug. Je hebt in dat geval meer tijd nodig om eraan te wennen.

Kun je barefoot schoenen dragen als je diabetes hebt?

Als je diabetes hebt, heb je soms wondjes aan je voeten. Draag daarom een dempend zooltje in je barefoot schoenen. Zo bescherm je de huid beter. Dan kun je ze prima dragen, mits je onze opbouwinstructies volgt.

Welke soorten barefoot schoenen zijn er?

Je hebt allerlei soorten barefoot schoenen: van sportief tot netjes. Je hoeft dus niet meteen aan five fingers te denken. Er zijn bijvoorbeeld stijlvolle ballerina’s, leuke laarsjes en zelfs sandalen. Voor kinderen is er ook veel keus.

barefoot shoes wandelen

Waar zijn winkels voor barefoot schoenen?

Je kunt barefoot schoenen kopen bij:

  1. Barefoot & More in Arnhem
  2. De Trek Outdoor in Hoorn
  3. De Trek Barefoot in Amsterdam
  4. Leguano Schoenen Nederland in Heino (winkelbezoek alleen op afspraak mogelijk)
  5. Papoutsi shoes in Den Haag

Houd je van creatief bezig zijn? Volg dan een workshop Barefoot schoenen maken bij StudioDieuw.

Vier gratis oefeningen gezonde voeten

Wil jij barefoot schoenen dragen en je voeten sterk en gezond maken? Download dan de vier gratis oefeningen voor gezonde voeten.

 barefoot shoes wandelen

Reacties
Categorieën