Met de buigoefening van de grote teen maak je het groteteengewricht los
hoe kan mijn grote teen beter buigen
Scheve grote teen
Eline van den Hout
Scheve grote teen
05/12/2024
1 min
2

Voetoefening 18 en 19 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag

05/12/2024
1 min
2

Hoe kan mijn grote teen beter buigen? Met de buigoefening voor de grote teen wordt je groteteengewricht mobieler. Cocky Hoogeveen doet hem voor in de onderstaande video. Daarna volgt de klokoefening. Als je deze balansoefening vaker doet, verklein je de kans dat je valt.

Waarom is het belangrijk dat de grote teen goed buigt?

Het is belangrijk dat de grote teen goed kan buigen, zodat de voet op de juiste manier kan afwikkelen, oftewel: een gezond looppatroon kan maken.

We noemen de grote teen ook wel de dirigent van het lichaam. Hoewel het een heel klein gewricht is, heeft het een noodzakelijke functie.

De grote teen is bepalend voor de laatste fase van de afwikkeling: de afzet. Op dat moment zorgt het groteteengewricht dat de volgende stap goed kan worden gemaakt.

Als dit niet lukt, valt de voet bijvoorbeeld naar binnen als je loopt en kun je voetklachten krijgen.

buigoefening grote teen

Waarom buigt mijn grote teen niet goed?

Je grote teen buigt niet goed, als je bijvoorbeeld een hallux limitus hebt, waarbij het gewricht gedeeltelijk verstijfd is. Bij een hallux rigidus buigt het gewricht helemaal niet meer.

Merk je dat je grote teen minder makkelijk buigt? Neem dan nu actie en start met oefenen. Zo voorkom je dat je problemen krijgt met lopen.

Maar ook als je gewricht nog prima werkt, is het goed de oefening te doen. Onze voeten mogen wel wat training gebruiken. Zeker omdat we altijd schoenen dragen, die de natuurlijke beweging van onze voeten belemmeren. Hierdoor worden onze voeten lui.

Hoe kan mijn grote teen beter buigen?

Met de onderstaande oefening train je het buigen van de grote teen. Doe mee met Cocky, zij doet de oefening voor. Doe de oefening met liefde en aandacht; forceer niets. Het gaat om de beweging, niet om kracht.


De klokoefening: oefening 19

Wil je stabieler staan en lopen? De kans op vallen verminderen? Dan is de klokoefening een hele goede oefening. Deze oefening doe je uiteraard ook op blote voeten. Cocky doet hem voor in de video hieronder.


Geef je op als thuisloper voor Bevrijd je voetendag

Op 24 mei is het zover. Dan is het Bevrijd je voetendag. De dag waarop we onze schoenen even uitdoen en ervaren hoe het is op blote voeten te lopen. Met onze thuisloop-actie zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen. Lees meer.Reacties
Categorieën