Met de buigoefening van de grote teen maak je het groteteengewricht los
Voetoefening 18 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag
12 mei 2023 
1 min. leestijd

Voetoefening 18 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag

Hoe kan mijn grote teen beter buigen? Met de buigoefening voor de grote teen wordt je groteteengewricht mobieler. Cocky Hoogeveen doet hem voor in de onderstaande video.

Waarom is het belangrijk dat de grote teen goed buigt?

Het is belangrijk dat de grote teen goed kan buigen, zodat de voet op de juiste manier kan afwikkelen, oftewel: een gezond looppatroon kan maken.

We noemen de grote teen ook wel de dirigent van het lichaam. Hoewel het een heel klein gewricht is, heeft het een noodzakelijke functie.

De grote teen is bepalend voor de laatste fase van de afwikkeling: de afzet. Op dat moment zorgt het groteteengewricht dat de volgende stap goed kan worden gemaakt.

Als dit niet lukt, valt de voet bijvoorbeeld naar binnen als je loopt en kun je voetklachten krijgen.

buigoefening grote teen

Waarom buigt mijn grote teen niet goed?

Je grote teen buigt niet goed, als je bijvoorbeeld een hallux limitus hebt, waarbij het gewricht gedeeltelijk verstijfd is. Bij een hallux rigidus buigt het gewricht helemaal niet meer.

Merk je dat je grote teen minder makkelijk buigt? Neem dan nu actie en start met oefenen. Zo voorkom je dat je problemen krijgt met lopen.

Maar ook als je gewricht nog prima werkt, is het goed de oefening te doen. Onze voeten mogen wel wat training gebruiken. Zeker omdat we altijd schoenen dragen, die de natuurlijke beweging van onze voeten belemmeren. Hierdoor worden onze voeten lui.

Hoe kan mijn grote teen beter buigen?

Met de onderstaande oefening train je het buigen van de grote teen. Doe mee met Cocky, zij doet de oefening voor. Doe de oefening met liefde en aandacht; forceer niets. Het gaat om de beweging, niet om kracht.

Meer voetoefeningen

Wil je meer voetoefeningen doen? Bezoek de oefenpagina van Bevrijd je voetendag.
Bevrijd je voetendag is op 23 juni. Het is de dag waarop we allemaal even onze schoenen uitdoen om het blotevoetengevoel te ervaren. Bekijk hieronder de promo.Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Matty Ligtenberg
Door

Matty Ligtenberg

op 16 May 2023

Waar kan ik balletje bestellen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 16 May 2023

Dat vind je hier: https://voetentraining.nl/oefenmaterialen/

Reactie plaatsen