Hielbeen stand en hallux valgus. Hielbeen naar binnen? Teen scheef.
Hielbeen stand en hallux valgus
24 juni 2019 
1 min. leestijd

Hielbeen stand en hallux valgus

Hielbeen stand en hallux valgus. Wat hebben de stand van mijn hielbeen en mijn hallux valgus (categorie B) met elkaar te maken? Als het hielbeen te ver naar binnen zakt, gaat de grote teen automatisch scheef staan. Dit is bij mij het geval. Wat kan ik hier aan doen? Cocky Hoogeveen, een van de initiatiefneemsters van Voetentraining, legt het me uit.

Hielbeen rechtop zetten

Cocky: “Uit je vorige video bleek dat je grote teen links wel langzaam categorie A wordt, terwijl je grote teen rechts dezelfde stand houdt. Dit komt doordat je hielbeen naar binnen zakt als je je normale houding aanneemt. Ter compensatie gaat je grote teen scheef staan. Als je je hielbeen rechtop houdt, dan kun je je scheve teen wel recht zetten”.

Modules online training scheve teen

“Gelukkig ben je nu bij module 5. In deze module leer je hoe je dat moet doen. In de vorige modules van de training heb je vooral gewerkt aan het sterker maken van je voetspieren.”

Hielbeen recht zetten

Cocky laat me nu ook al mijn hielbeen recht zetten. “Probeer je hielbeen te kantelen”, zegt ze. “Juist, zie je het verschil vergeleken met je normale houding?” Ik knik. Het is inderdaad een groot verschil. Helaas ben ik niet gewend mijn hielbeen zo te houden, dus het zal nog veel oefening vergen. Maar dat heb ik zeker voor over, want ik wil graag ergere scheefstand voorkomen en categorie A als eindresultaat.

Houding verbeteren

Cocky: “Tijdens module 5 en de modules daarna leer je overigens ook de rest van je houding verbeteren. Als je aan je houding niets verandert, zal de teen niet rechter gaan staan. Het is altijd een wisselwerking tussen de invloed van je houding op je voet en andersom. Dus ik zou zeker verder gaan met de volgende modules van de training.”

Ik bedank Cocky voor haar advies en ga weer vol goede moed verder met de training. Ben jij ook bezig met de online training hallux valgus? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Laat ze achter onder dit artikel.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen