Hoe voorkom je een operatie als je een zware hallux valgus hebt?
Voetentraining voorkomt zware hallux valgus
19 augustus 2019 
1 min. leestijd

Voetentraining voorkomt zware hallux valgus

Voetentraining voorkomt een zware hallux valgus. Cocky en Yvonne van Voetentraining hebben een boodschap: je voeten verbeteren sterk als alle spieren in de voet getraind zijn en de beweeglijkheid in de gewrichten optimaal is. In dit blog leggen we uit waarom we dit vinden.

De voet is opgebouwd uit onder andere botten en gewrichten.  Het zijn 26 botstukken en twee kleine botstukken. Die kleine botstukken zijn de sesambeentjes, bij de grote teen. De voet heeft in totaal 33 gewrichten. De gewrichten samen met de spieren vormen een ingenieus bouwwerk. In theorie zijn met de voet dezelfde bewegingen mogelijk als wij met de hand kunnen maken.

Niet optimaal benutten

Maar wij gebruiken de voet niet als een grijpmechanisme, maar als een fundament waarop wij staan en ons voortbewegen. En dat doen wij meestal op onze schoenen. Je kan stellen dat wij de spieren en gewrichten niet optimaal benutten.

Voetentraining voorkomt

Voor de scheve grote teen, de hallux valgus, zijn verschillende categorieën. Dat loopt van een beetje scheef tot heel erg scheef. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de scheefstand van de grote teen jaarlijks toeneemt. Wat wij met onze online-training voor de scheve teen willen voorkomen, is dat mensen terecht komen in categorie E (de ergste scheefstand).

Hallux valgus categorieënVoetentraining voorkomt

In de laatste twee categorieën is het middenvoetsbeentje meer af gaan staan van het tweede middenvoetsbeentje en is daarbij ook nog gedraaid.

Aan de buitenkant is een duidelijke knobbel. Deze wordt vaak gezien als bot aanwas. Dit is niet het geval. Het is geen bot aanwas, maar het kopje van het middenvoetsbeentje dat door de veranderde stand van het botstuk nu uitsteekt.

Hallux valgus E voorkomen

Onze intentie is mensen behoeden voor een hallux valgus categorie E. Dat wij mensen bang maken voor een operatie is zeker niet het geval.
Onze missie is mensen op de hoogte brengen van het feit dat je niet moet wachten tot je in de zwaarste categorie komt waardoor opereren de enige optie is.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Janna
Door

Janna

op 15 Feb 2020

Ben in verwarring door de tekst..."voetentraining veroorzaakt zware hallux valgus" ?? Lijkt me geen reclame... En wat betekent " niet optimaal veroorzaakt" ?? En een "grote tiener" ??

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 Feb 2020

Beste Janna, Er staat niet 'veroorzaakt' maar 'voorkomt'.

José
Door

José

op 10 Dec 2019

Het heeft mij redelijk geholpen, ik blijf oefenen, ik loop ook regelmatig, heb ook gelukkig geen pijn.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 23 Dec 2019

Goed om te horen. Veel succes met de oefeningen!

Marleen van Oss
Door

Marleen van Oss

op 10 Dec 2019

Bedankt ik ben nog steeds aan het oefenen om te kunnen oefenen

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 23 Dec 2019

Veel succes. Wellicht een goed voornemen voor 2020?

Reactie plaatsen