Waardoor ontstaat een hallux valgus?
Waardoor ontstaat een hallux valgus?
25 november 2021 
2 min. leestijd

Waardoor ontstaat een hallux valgus?

Waardoor een hallux valgus ontstaat is lastig te zeggen. Erfelijk? Ja dat is mogelijk. Smalle schoenen? Ja dat kan. Hakken, inderdaad, het komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen. Ik ga je vertellen hoe het zit. Mijn naam is Cocky Hoogeveen en ik ben van Voetentraining.

Ook wetenschappers weten niet precies waardoor een hallux valgus ontstaat. Het is lastig om te zeggen waarom iemand een hallux valgus heeft en waarom iemand anders niet. Want als je zegt, het is erfelijk, waarom heb jij het dan bijvoorbeeld wel. En je zus niet. 

Wel zijn er veel factoren die een rol spelen. Op blote voeten lopen bijvoorbeeld. In grote delen van de wereld lopen mensen nog steeds op blote voeten. Ze zijn te arm om schoenen te kopen. En wat blijkt? Deze mensen hebben helemaal geen last van hun voeten. Geen hallux valgus of welke andere voetklacht dan ook. 

Waardoor ontstaat een hallux valgus?

Spelen schoenen dan zo'n grote rol? Ja, zeker weten. Kijk maar naar de cijfers. In landen waar iedereen schoenen draagt, komt de hallux valgus bij 1 op de 4 mensen voor. Dat is een kwart. En het grootste deel van de mensen die last heeft is vrouw. 

Smalle schoenen en hakkenwaardoor-ontstaat-een-hallux-valgusvoetentraining-nl

Dus toch die hoge hakken en smalle schoenen. Ja, je zou het bijna denken. En het draagt zeker bij. Hakken en smalle schoenen zijn in ieder gevel niet fijn voor je voeten. Maar de wetenschap is streng en dus: niet iedereen die hoge hakken of smalle schoenen draagt, krijgt een hallux valgus. 

Is een hallux valgus erfelijk?

Je hoort vaak, mijn moeder heeft het en ik heb het ook. Dus, is een hallux valgus erfelijk? Daar zijn de wetenschappers nog niet over uit. Wel komt het vaak voor dat je moeder of oma ook een hallux valgus heeft. Zij lopen op een bepaalde manier en hebben een bepaalde houding waardoor ze de voetklacht ontwikkelen. Als jij op dezelfde manier loopt en dezelfde houding hebt, kun je ook een hallux valgus ontwikkelen.

Overgewicht en leeftijd

Andere factoren die van invloed zijn op een scheve grote teen zijn overgewicht en leeftijd. Mensen met overgewicht leunen relatief zwaar op hun voeten. De belasting is hoger.

En als je jong bent heb je meestal nog geen last van je hallux valgus. Op latere leeftijd kan de scheve grote teen wel klachten veroorzaken. Dan krijg je pijn omdat je schoenen gaan knellen.
De stand van de scheve teen wordt namelijk steeds erger als je ouder wordt en er niets tegen doet. Elk jaar wordt de scheefstand 2 graden erger. 

Waarom gaat de grote teen steeds schever staan? 

Een hallux valgus wordt steeds erger omdat de botjes meer gaan wijken. Bij een normale voet staan de 2 gewrichtjes van de grote teen in het verlengde van het middenvoetsbeentje. Als je last hebt van een hallux valgus is dit niet meer het geval.
De grote teen en het botstuk in de middenvoet wijzen allebei een andere kant uit. Hiermee verandert de stand van het gewricht van de grote teen en ook de trekrichting van de spieren. De scheefstand verergert.

Oefenen

Weet je wat helpt om te voorkomen dat het erger wordt? Oefenen. Trainen. Je voetspieren zijn lui geworden omdat ze in schoenen zitten. Ze hoeven niets te doen. Daarom is het goed om je voetspieren weer in beweging te zetten. 

Gratis proberen

Probeer dan eens onze gratis oefeningen voor de hallux valgus. Je zal zien dat het werkt. Al na een paar weken voel je verschil. Je kunt de oefeningen hier aanvragen.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Ineke van Dijk
Door

Ineke van Dijk

op 30 Nov 2021

Ik heb aan beide voeten vrij ernstige hallux valgus. Ben 1 van een eeneiige tweeling. Als kind altijd hetzelfde soort schoenen gedragen. Op latere leeftijd alleen op zondag en feestdagen schoenen met een hakje gedragen. Geen overgewicht. Mijn tweeling zus heeft totaal geen hallux valgus. Mijn vraag is. Hoe kan het dat zij geen hallux valgus heeft en ik in vrij ernstige mate.

Reactie plaatsen