Beter lopen door het losmaken van je grote teen. Maak je tenen soepel!
Beter lopen? Probeer deze losmaak oefening van je tenen
15 mei 2019 
1 min. leestijd

Beter lopen? Probeer deze losmaak oefening van je tenen

Beter lopen? Dat wil iedereen die last heeft van zijn hallux valgus of een andere voetklacht. Voetentraining ontwikkelt daarom online trainingen voor voetklachten. Met behulp van deze trainingen worden je voetspieren soepeler, neemt de pijn af en verbetert je houding. Ik doe zelf de Online Training Scheve Teen, want ik heb een lichte hallux valgus: categorie B.

Beter lopen

Een van de oefeningen in de training (overigens ook bij de 4 gratis oefeningen) zorgt ervoor dat je de hele dag beter zult lopen. Deze oefening heet ‘losmaken van de grote teen’. Ik vraag mij af of ik die oefening goed doe. Daarom ga ik langs bij Cocky. Ze laat de oefening eerst zien aan de hand van een voetskelet.

Gewrichten

Cocky: “Het gaat erom dat je het gewricht van je grote teen losser maakt. Doordat de grote teen scheef staat, zijn de weefselstructuren naast de 2e teen korter geworden. Deze wil je weer op lengte krijgen”, legt ze uit.Beter lopen los maken teen oefening

“Hoe werkt het nu precies? Je plaatst je ene hand onder het gewricht. Met je andere hand pak je het gewricht vast. Je trekt de teen mooi in lijn met het middenvoetsbeentje en rekt hem iets uit. Vervolgens kun je je teen gaan bewegen ten opzichte van je middenvoetsbeentje. Als je dit aan het begin van de dag doet, zul je beter lopen.”

Niet zomaar een beetje trekken aan je tenen

Cocky bekijkt kritisch hoe ik de oefening doe. Ik blijk de oefening niet goed uit te voeren. Ik ben blij dat ik even langs ben gegaan!

  • Ten eerste houd ik mijn teen vast bij het kootje. Het is echter de bedoeling dat ik het grote teen gewricht vasthoud.
  • Ten tweede houd ik mijn andere hand niet op de juiste plek. Deze moet ik onder het gewricht houden om het te fixeren.
  • Ten derde doe ik het te wild. Ik moet de scheve grote teen voorzichtig uitrekken.

beter lopen losmaken van de teen oefeningZo doe je de losmaak oefening wel goed!

  1. Begin voorzichtig met uitrekken
  2. Beweeg de grote teen vervolgens naar de 2e teen toe en beweeg zonder rek weer terug. Deze beweging kun je ook naar boven en beneden maken.
  3. Als het heel goed gaat, kun je een cirkeltje maken met de klok mee en tegen de klok in

Ook beter lopen?

Ik bedank Cocky voor haar advies en ga ermee aan de slag. Ook beter lopen? De bovengenoemde oefening staat ook tussen de 4 gratis oefeningen. Deze kun je hier downloaden.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Margreet
Door

Margreet

op 21 Nov 2022

Hallo, ik heb in beide voeten een dood gevoel in de twee tenen naast de grote teen. Desalniettemin met wat langer lopen doet het enorm pijn. Steunzolen waren niet de oplossing.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 21 Nov 2022

Beste Margreet, wat vervelend voor je. We raden je aan je tenen te masseren en ook de oefening met het balletje te doen. Die oefeningen vind je hier: https://voetentraining.nl/gratis-oefeningen-klauw-en-hamertenen-inschrijven/ Wellicht is het goed om je voetfoto naar info@voetentraining.nl te sturen. Wellicht zien onze specialisten iets aan de stand van je tenen.

Tiny Schoppen
Door

Tiny Schoppen

op 09 Nov 2022

Hallo, Mijn grote teen is versleten en krijg af en toe een sterke nare prikkel richting mijn hak. Is hier ook oefeningen te doen dat ik dan minder last krijg. Ik draag steunzolen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Nov 2022

Wat vervelend voor u. We raden u aan om met deze oefeningen te beginnen: https://voetentraining.nl/hallux-limitus-rigidus-gratis-oefeningen-aanvragen/

Reactie plaatsen