arrow_drop_up arrow_drop_down
8 juli 2019 

Barefoot wandelen: een uitdaging of een groot genoegen?

Barefoot wandelen (of te wel op blote voeten lopen) op straat of in de natuur: je ziet steeds vaker mensen zonder schoenen in de stad lopen. Volgens Cocky en Yvonne, initiatiefneemsters van de Online Training Scheve Teen, is dit erg goed voor je voetspieren. Maar of het nu zo fijn is? Ik twijfel erover.

Vieze voeten

Ik doe de hallux valgus training nu een tijdje en ik merk dat ik op blote voeten lopen niet zo fijn vind. Zeker buitenshuis heb ik er moeite mee. Er blijft van alles aan mijn voeten plakken en ik ben bang dat ik mijzelf bezeer. Daarom doe ik het vrij weinig. Wel loop ik op Barefoot schoenen. Deze zitten erg lekker en simuleren barefoot wandelen. Ik voel werkelijk ieder kiezelsteentje.Barefoot wandelen

Deel je ervaring en tips

Lopen jij wel eens buiten op blote voeten? Hoe vind je dat? En heb je misschien tips hoe ik kan voorkomen dat ik me bezeer of in de viezigheid loop? De hele tijd naar mijn voeten kijken is ook niet ideaal. Dan zie ik mijn omgeving helemaal niet meer. Bovendien is dit niet goed voor mijn houding.

Barefoot wandelen is goed

In de westerse wereld lopen we al eeuwen op schoenen. Dit is eigenlijk onnatuurlijk. Onze tenen worden bij elkaar gedrukt en de druk onder voeten is niet goed verdeeld. Hierdoor ontstaan voetklachten. Ook worden onze voetspieren lui omdat ze niet meer zelf hoeven te werken. Kortom: veel mensen hebben luie voeten en daardoor een verhoogde kans op voetklachten.

Voetklachten komen nauwelijks voor in landen waar het normaal is om op blote voeten te lopen. Lees dit artikel maar eens hierover.

Beter lopen

Als je loopt op blote voeten ga je van zelf beter lopen. Waarom?

  • Kleinere stappen
  • Je buigt je knieën
  • Voorvoetspreiding bij de landing,
  • Betere vering van je voet
  • Vlakkere voetplaatsing bij de landing.
  • Meer vetpolstering (dikkere huid) onder je voorvoet en tenen, ofwel een betere demping.

Ik merk het zelf, want ik loop alweer een aantal maanden op barefoot schoenen.

Reacties? Graag!

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Nelleke
Door

Nelleke

op 12 July 2019

Is voor mij een beetje eng op blote voeten , kan niet goed tegen steentjes of stokjes onder mijn voet..het zal misschien door vaker te doen gaan wennen hoop ik.met dunne sokjes vind ik het prima.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 July 2019

Hoi Nelleke, ja dat vind ik ook. Ik ben bang dat ik mijn voeten bezeer. Er zijn veel mensen die het wel fijn vinden. Maar ik draag ook liever een dun sokje of barefoot shoes.

Eef
Door

Eef

op 6 October 2019

Op blote voeten lopen geven me een enorm gevoel van vrijheid. Behalve op m'n werk loop ik altijd op blote voeten. Ook in de stad en in de winter. Een sterke, maar niet eens zo'n dikke eeltlaag beschermt tegen scherpe dingen en strooizout, een betere doorbloeding tegen de kou. Het is ook nog eens milieuvriendelijk, gezond , goedkoop en een beetje apart. Je omgeving went eraan en als het voor jouw gewoon is valt het anderen niet eens vaak op. Als het niet anders kan draag ik teenslippers want warme, vochtige voeten voelt voor mij echt niet o.k.

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 9 October 2019

Beste Eef, Dank je wel voor je leuke reactie op barefoot wandelen. Je ziet (nog) weinig mensen die de meeste tijd op blote voeten lopen. Dat hoeft van ons ook niet. En soms raden we dat ook zelfs af. Veel voeten zijn vervormd doordat de voetspieren lui zijn geworden. Met naar binnen gekantelde voeten, scheve en kromme tenen als gevolg. Met alleen op blote voeten lopen verbeter je dit niet automatisch en is er zelfs kans om klachten te ontwikkelen. Wij adviseren daarom altijd oefeningen in combinatie met minder op je schoenen lopen.

Wies (WLC) Rijks
Door

Wies (WLC) Rijks

op 13 October 2019

Beste Eef, Ik heb last van duizeligheid en merk dat dat minder is als ik op blote voeten loop. Blote voeten geven grip. Maar buiten blootsvoets lopen durf ik niet goed. Ik liep altijd al graag op blote voeten, vind het heerlijk. Ga het proberen.

Marcus
Door

Marcus

op 24 March 2020

Ik loop dagelijks, al jaren, op blote voeten. Waar dan ook eigenlijk. Ik heb wel schoenen( geen rommel op van schoenen reus of zo. Maar echte) , maar draag deze zelden of nooit. Als het moet dan zijn het slippers. Als ik inkopen ga doen of zo. Woon in Frankrijk. En daar willen ze je niet op blote voeten in de winkel. Uit veiligheid zegt men. Door altijd op blote voeten te lopen heb ik hele sterke voeten. Geen enkele last van steentjes of splinters. Ik loop eigenlijk iveral overheen zonder enige last. En kan het vele kilometers volhouden. Ik heb het daardoor ook nooit koud. En de interne vrijheids beleving is geweldig. Ik kan het iedereen aanraden. Mits de voeten niet verpest zijn door goedkoop schoeisel.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 2 April 2020

Dankjewel voor je bericht. Wat goed dat je voeten er sterk genoeg voor zijn! Dat is vast erg fijn. Sommige mensen hebben inderdaad last van bepaalde voetklachten waarbij het niet aan te raden is. Zeker niet zonder oefeningen voor de voetspieren, voetstand en houding.

Reactie plaatsen