Waarom lopen steeds meer mensen op blote voeten?
Barefoot wandelen: een uitdaging of een groot genoegen?
08 juli 2019 
1 min. leestijd

Barefoot wandelen: een uitdaging of een groot genoegen?

Barefoot wandelen (of te wel op blote voeten lopen) op straat of in de natuur: je ziet steeds vaker mensen zonder schoenen in de stad lopen. Volgens Cocky en Yvonne, initiatiefneemsters van de Online Training Scheve Teen, is dit erg goed voor je voetspieren. Maar of het nu zo fijn is? Ik twijfel erover.

Vieze voeten

Ik doe de hallux valgus training nu een tijdje en ik merk dat ik op blote voeten lopen niet zo fijn vind. Zeker buitenshuis heb ik er moeite mee. Er blijft van alles aan mijn voeten plakken en ik ben bang dat ik mijzelf bezeer. Daarom doe ik het vrij weinig. Wel loop ik op Barefoot schoenen. Deze zitten erg lekker en simuleren barefoot wandelen. Ik voel werkelijk ieder kiezelsteentje.Barefoot wandelen

Deel je ervaring en tips

Lopen jij wel eens buiten op blote voeten? Hoe vind je dat? En heb je misschien tips hoe ik kan voorkomen dat ik me bezeer of in de viezigheid loop? De hele tijd naar mijn voeten kijken is ook niet ideaal. Dan zie ik mijn omgeving helemaal niet meer. Bovendien is dit niet goed voor mijn houding.

Barefoot wandelen is goed

In de westerse wereld lopen we al eeuwen op schoenen. Dit is eigenlijk onnatuurlijk. Onze tenen worden bij elkaar gedrukt en de druk onder voeten is niet goed verdeeld. Hierdoor ontstaan voetklachten. Ook worden onze voetspieren lui omdat ze niet meer zelf hoeven te werken. Kortom: veel mensen hebben luie voeten en daardoor een verhoogde kans op voetklachten.

Voetklachten komen nauwelijks voor in landen waar het normaal is om op blote voeten te lopen. Lees dit artikel maar eens hierover.

Beter lopen

Als je loopt op blote voeten ga je van zelf beter lopen. Waarom?

  • Kleinere stappen
  • Je buigt je knieën
  • Voorvoetspreiding bij de landing,
  • Betere vering van je voet
  • Vlakkere voetplaatsing bij de landing.
  • Meer vetpolstering (dikkere huid) onder je voorvoet en tenen, ofwel een betere demping.

Ik merk het zelf, want ik loop alweer een aantal maanden op barefoot schoenen.

Reacties? Graag!

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
David Verswijvelen
Door

David Verswijvelen

op 30 Sep 2020

Ik loop al jaren op blote voeten door het huis en in de tuin. Sinds een tweetal weken heb ik de gewoonte om al mijn wandelingen met de hond ook op blote voeten te doen (straatstenen, asfalt, grindweg en gras). Het is voorlopig nog wel een beetje opletten voor pijnlijke passen en dan vooral door kastanjes, eikels of beukenootjes, maar voor de rest is het een absolute bevrijding. Ik had al enkele jaren veel last van jeuk na een dag schoenen dragen en dat is nu als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook mijn rug- en heuppijn door artrose zijn grotendeels verleden tijd. Dus, absolute aanrader, maar luister toch een beetje naar je voeten. Voorlopig ben ik zelf de temperaturen nog aan het testen, maar heb ik nog geen noemenswaardige problemen gehad (ja, zelf bij 8 graden en gietende regen geen enkel probleem)

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 06 Oct 2020

Wat goed David, dankjewel voor je bijdrage! Voor veel mensen is lopen op blote voeten inderdaad fijn. Maar niet voor iedereen is het geschikt. Het is belangrijk dat je voeten sterk genoeg zijn, je voetstand goed is en je houding ook.

Marcus
Door

Marcus

op 24 Mar 2020

Ik loop dagelijks, al jaren, op blote voeten. Waar dan ook eigenlijk. Ik heb wel schoenen( geen rommel op van schoenen reus of zo. Maar echte) , maar draag deze zelden of nooit. Als het moet dan zijn het slippers. Als ik inkopen ga doen of zo. Woon in Frankrijk. En daar willen ze je niet op blote voeten in de winkel. Uit veiligheid zegt men. Door altijd op blote voeten te lopen heb ik hele sterke voeten. Geen enkele last van steentjes of splinters. Ik loop eigenlijk iveral overheen zonder enige last. En kan het vele kilometers volhouden. Ik heb het daardoor ook nooit koud. En de interne vrijheids beleving is geweldig. Ik kan het iedereen aanraden. Mits de voeten niet verpest zijn door goedkoop schoeisel.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 02 Apr 2020

Dankjewel voor je bericht. Wat goed dat je voeten er sterk genoeg voor zijn! Dat is vast erg fijn. Sommige mensen hebben inderdaad last van bepaalde voetklachten waarbij het niet aan te raden is. Zeker niet zonder oefeningen voor de voetspieren, voetstand en houding.

Eef
Door

Eef

op 06 Oct 2019

Op blote voeten lopen geven me een enorm gevoel van vrijheid. Behalve op m'n werk loop ik altijd op blote voeten. Ook in de stad en in de winter. Een sterke, maar niet eens zo'n dikke eeltlaag beschermt tegen scherpe dingen en strooizout, een betere doorbloeding tegen de kou. Het is ook nog eens milieuvriendelijk, gezond , goedkoop en een beetje apart. Je omgeving went eraan en als het voor jouw gewoon is valt het anderen niet eens vaak op. Als het niet anders kan draag ik teenslippers want warme, vochtige voeten voelt voor mij echt niet o.k.

Wies (WLC) Rijks
Door

Wies (WLC) Rijks

op 13 Oct 2019

Beste Eef, Ik heb last van duizeligheid en merk dat dat minder is als ik op blote voeten loop. Blote voeten geven grip. Maar buiten blootsvoets lopen durf ik niet goed. Ik liep altijd al graag op blote voeten, vind het heerlijk. Ga het proberen.

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 09 Oct 2019

Beste Eef, Dank je wel voor je leuke reactie op barefoot wandelen. Je ziet (nog) weinig mensen die de meeste tijd op blote voeten lopen. Dat hoeft van ons ook niet. En soms raden we dat ook zelfs af. Veel voeten zijn vervormd doordat de voetspieren lui zijn geworden. Met naar binnen gekantelde voeten, scheve en kromme tenen als gevolg. Met alleen op blote voeten lopen verbeter je dit niet automatisch en is er zelfs kans om klachten te ontwikkelen. Wij adviseren daarom altijd oefeningen in combinatie met minder op je schoenen lopen.

Nelleke
Door

Nelleke

op 12 Jul 2019

Is voor mij een beetje eng op blote voeten , kan niet goed tegen steentjes of stokjes onder mijn voet..het zal misschien door vaker te doen gaan wennen hoop ik.met dunne sokjes vind ik het prima.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 Jul 2019

Hoi Nelleke, ja dat vind ik ook. Ik ben bang dat ik mijn voeten bezeer. Er zijn veel mensen die het wel fijn vinden. Maar ik draag ook liever een dun sokje of barefoot shoes.

Reactie plaatsen