Waarom lopen steeds meer mensen op blote voeten?
Barefoot wandelen: een uitdaging of een groot genoegen?
Scheve grote teen
Eline van den Hout
Scheve grote teen
07/08/2019
1 min
9

Barefoot wandelen: een uitdaging of een groot genoegen?

07/08/2019
1 min
9

Barefoot wandelen (of te wel op blote voeten lopen) op straat of in de natuur: je ziet steeds vaker mensen zonder schoenen in de stad lopen. Volgens Cocky en Yvonne, initiatiefneemsters van de Online Training Scheve Teen, is dit erg goed voor je voetspieren. Maar of het nu zo fijn is? Ik twijfel erover.

Vieze voeten

Ik doe de hallux valgus training nu een tijdje en ik merk dat ik op blote voeten lopen niet zo fijn vind. Zeker buitenshuis heb ik er moeite mee. Er blijft van alles aan mijn voeten plakken en ik ben bang dat ik mijzelf bezeer. Daarom doe ik het vrij weinig. Wel loop ik op Barefoot schoenen. Deze zitten erg lekker en simuleren barefoot wandelen. Ik voel werkelijk ieder kiezelsteentje.Barefoot wandelen

Deel je ervaring en tips

Lopen jij wel eens buiten op blote voeten? Hoe vind je dat? En heb je misschien tips hoe ik kan voorkomen dat ik me bezeer of in de viezigheid loop? De hele tijd naar mijn voeten kijken is ook niet ideaal. Dan zie ik mijn omgeving helemaal niet meer. Bovendien is dit niet goed voor mijn houding.

Barefoot wandelen is goed

In de westerse wereld lopen we al eeuwen op schoenen. Dit is eigenlijk onnatuurlijk. Onze tenen worden bij elkaar gedrukt en de druk onder voeten is niet goed verdeeld. Hierdoor ontstaan voetklachten. Ook worden onze voetspieren lui omdat ze niet meer zelf hoeven te werken. Kortom: veel mensen hebben luie voeten en daardoor een verhoogde kans op voetklachten.

Voetklachten komen nauwelijks voor in landen waar het normaal is om op blote voeten te lopen. Lees dit artikel maar eens hierover.

Beter lopen

Als je loopt op blote voeten ga je van zelf beter lopen. Waarom?

  • Kleinere stappen
  • Je buigt je knieën
  • Voorvoetspreiding bij de landing,
  • Betere vering van je voet
  • Vlakkere voetplaatsing bij de landing.
  • Meer vetpolstering (dikkere huid) onder je voorvoet en tenen, ofwel een betere demping.

Ik merk het zelf, want ik loop alweer een aantal maanden op barefoot schoenen.

Reacties? Graag!

Reacties
Categorieën