Staan op één been is goed, omdat je balans verbetert. Oefen mee met Cocky Hoogeveen van Voetentraining
Voetoefening 14 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag
17 april 2023 
1 min. leestijd

Voetoefening 14 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag

Waarom is staan op één been goed? Staan op één been is goed, omdat je balans verbetert. Wij adviseren je om deze oefening op blote voeten te doen, want dan maak je goed contact met de grond. Cocky Hoogeveen doet de oefening voor in de video.

Waarom is staan op één been goed?

Veel mensen hebben problemen met hun balans. Hierdoor is de kans op vallen groot, zeker als je ouder wordt. Het is dus belangrijk om de balans te oefenen. Dit kun je onder meer doen door te staan op één been.

We raden je aan om deze oefening op blote voeten te doen. De voeten zijn het fundament van ons lichaam. Jezelf in balans houden begint bij de voeten.

Door het dragen van stevige schoenen, kunnen onze voeten niet meer op de natuurlijke manier bewegen, waardoor we niet meer stevig staan en snel uit balans raken.

Dit komt door de propriocepsis. Onder onze voeten zitten allemaal sensoren die informatie doorsturen naar de hersenen over de manier waarop we staan en lopen. Deze verbinding heet de propriocepsis. Stevige schoenen verstoren deze verbinding, waardoor de hersenen onze voeten niet goed meer kunnen aansturen. Hierdoor wordt de kans op vallen groter.

Als je de onderstaande balansoefening regelmatig op blote voeten doet, kun je deze verbinding herstellen.

Staan op één been oefenen

Cocky Hoogeveen doet de oefening voor in deze video. Doe met haar mee.Meer voet- en houdingsoefeningen

Wil je meer voet- en houdingsoefeningen? Je vindt ze op de website van Bevrijd je voetendag. Dit is de dag waarop we allemaal ervaren hoe het is om actief te zijn op blote voeten. Om lekker te lopen op blote voeten is het belangrijk dat de voeten geoefend zijn. Daarom publiceren we iedere week een nieuwe oefening.

Bekijk de promo voor Bevrijd je voetendag:


Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen