Yvonne Bontekoning schrijft een boek over de ontwikkeling van de kindervoet
boek kindervoeten
Scheve grote teen
Eline van den Hout
Scheve grote teen
10/02/2023
3 min
1

Yvonne Bontekoning schrijft een boek over de ontwikkeling van de kindervoet

10/02/2023
3 min
1

Van flexibel en zacht tot een stevig fundament: het is haast onvoorstelbaar wat voor ontwikkeling voeten de eerste 10 jaar van ons leven doormaken. Yvonne Bontekoning van Voetentraining bewondert dit al jaren en schrijft er nu een boek over. Een langgekoesterde wens. In dit interview vertelt ze waarom elke opvoeder en beweegprofessional het boek in de kast moet hebben.

Waarom schrijf je een boek over kindervoeten?

 “Ik vind kindervoeten prachtig. Het is fascinerend wat er allemaal moet gebeuren in de voet en in de hersenen om het eerste stapje te kunnen zetten. Dat zet ik graag op papier. Daarnaast wil ik ouders en behandelaren helpen de natuurlijke ontwikkeling van de voet te stimuleren." 

"Als je kindervoeten de ruimte geeft, vormen ze op latere leeftijd een stevige en gezonde basis. De kans op voetklachten en houdingsklachten is dan een stuk kleiner. Opvoeders en behandelaren kunnen hieraan bijdragen. In dit boek geef ik daar adviezen en oefeningen voor.”

Yvonne BontekoningYvonne Bontekoning, mede-oprichter Voetentraining

Wat bedoel je met ‘de voet de ruimte geven’?

"Hele generaties zijn opgegroeid met het idee dat kinderen stevige schoenen moeten dragen. Maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Sterker nog, er is onderzoek* dat het tegendeel bewijst. Stevige schoenen en steunzolen kunnen de ontwikkeling van de voet juist belemmeren." 

"Als kinderen op blote voeten of minimalistische schoenen lopen en spelen, krijgen voeten alle ruimte om op de natuurlijke manier te groeien. Net zoals alle andere lichaamsdelen.”

babyvoetjeBabyvoet van 1 maand

Kun je nu al een interessante tip met ons delen?

“Veel ouders en voogden zijn bezorgd als een kind een platvoet heeft. Dat is in de meeste gevallen niet nodig. De binnenste voetboog is zich nog aan het vormen. Pas als deze is volgroeid, is de platvoet verdwenen. Als je kind voldoende loopt en speelt op blote voeten, komt het vaak vanzelf goed. Rond de leeftijd van acht jaar heeft de binnenste voetboog zich meestal volledig ontwikkeld.”

binnenste voetboogDit is de binnenste voetboog

Het boek is voor opvoeders én professionals. Hoe maak je die scheiding?

"Daar heb ik hard over nagedacht met de uitgever, Arko Sports Media. Uiteindelijk besloten we dat het een boek wordt met twee covers. Vanaf de ene cover volg je het deel voor opvoeders met kinderen van 0-12 jaar. Als je het boek omdraait lees je het deel voor professionals en de geïnteresseerde leek." 

"Het deel voor de opvoeders zal vooral bestaan uit een stukje achtergrondinformatie over de kindervoet, praktische adviezen en oefeningen. De professionals krijgen deze informatie ook, maar dan een stuk uitgebreider met referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.”

Wanneer komt het boek over kindervoeten uit?

“Als alles verloopt volgens planning, zal de uitgever het boek publiceren in de eerste helft van 2024. Hoewel het schrijfproces ontzettend leuk is, kijk ik ernaar uit om het in handen te hebben.”

kindervoet ontwikkelingBabyvoet van 6 maanden

Op de hoogte blijven van Yvonnes boek over kindervoeten?

Wil je op de hoogte blijven van Yvonnes schrijfproces? In de maandelijkse nieuwsbrief lees je:

  1. welke verrassende feiten Yvonne nu weer heeft ontdekt;
  2. vragen van opvoeders en professionals + antwoorden;
  3. handige tips;
  4. welke oefeningen je kind/cliënt kan doen.

Schrijf je hier in voor deze nieuwsbrief

* Onderzoek ontwikkeling kindervoet

In een review schrijven Squibb et al (2022) dat zwakke intrinsieke voetspieren (spieren die beginnen en eindigen in de voet) een verband hebben met verschillende voetaandoeningen. Denk aan platvoeten, hallux valgus (scheve grote teen), klauwteen en hamerteen bij kinderen. En dat kinderen die schoenen dragen een grotere kans hebben om een scheve grote teen (hallux valgus) te ontwikkelen.

Morrison et al (2018) bespreken in hun review hoe de bewegingen van voeten per kind kunnen verschillen tijdens het lopen. Studies laten zien dat kinderen hun voetgewrichten veel makkelijker bewegen als ze lopen op blote voeten. Kinderen die schoenen dragen kunnen hun voetgewrichten veel minder goed bewegen, omdat de voetspieren minder actief zijn. 

Bronvermelding:

Squibb, Maisi, Kelly Sheerin en Peter Francis Measurement of the Developing Foot in Shod and Barefoot Paediatric Populations: A Narrative Review. Children 2022, 9, 750.  

Morrison, Stewart C., Carina Price, Juliet McClymont en Chris Nester. Big issues for small feet: developmental, biomechanical and clinical narratives on children’s footwear. Journal of Foot and Ankle Research (2018) 11:39

Reacties
Categorieën