VoetenVlog 6 – Hulp nodig bij wig-oefeningen
VoetenVlog 6 – Hulp nodig bij wig-oefeningen
Scheve grote teen
Eline van den Hout
Scheve grote teen
03/07/2019
2 min
4

VoetenVlog 6 – Hulp nodig bij wig-oefeningen

03/07/2019
2 min
4

VoetenVlog 6 – Hulp nodig bij wig-oefeningen. Wig-oefeningen zijn niet zo makkelijk als ze eruit zien. Ik voel namelijk spieren en gewrichten die ik niet zou moeten voelen: mijn knieën en mijn enkels. Het de bedoeling dat ik de spieren en gewrichten voel die zich net voor mijn hiel aan de binnenkant van mijn voet bevinden. Ik besluit Cocky om hulp te vragen. Eerst legt ze me uit waarom wig-oefeningen belangrijk zijn en vervolgens helpt ze me de oefeningen op de juiste wijze uit te voeren.

Waarom zijn wig-oefeningen belangrijk?

“Wig-oefeningen zijn nuttig als niet alle voetgewrichten even beweeglijk zijn. Doordat jouw gewrichten, aan de binnenkant van de voet vlakbij je hiel, niet beweeglijk zijn, gaat je voet dit compenseren bij het grote teengewricht. Daardoor zal je grote teen steeds schever komen te staan”, aldus Cocky.

Ik schrik van dit antwoord, want ik ben de online training gaan doen om van een hallux valgus B een hallux valgus A te maken. Gelukkig legt Cocky me uit hoe ik de oefeningen dan wel moet uitvoeren.

Hoe plaats je de wiggen?voetenvlog 6 wiggen

Cocky legt de eerste grote wig onder mijn voorvoet. Mijn grote teen en mijn kleine teen moeten daarbij op de wig staan. Omdat ik te weinig druk heb onder mijn grote teengewricht, legt ze er nog een wig tussen.

Vervolgens plaatst ze een klein stukje van mijn hiel op een kleinere wig. In totaal gebruik ik dus drie wiggen. 2 van 5 cm hoog, 15 cm lang en 6 cm breed en 1 van 5 cm hoog, 15 cm lang en 12 cm breed. Cocky heeft deze wiggen zelf gesneden van een yogablog. Inmiddels zijn de wiggen ook gewoon te koop.

voetenvlog 6 wiggenHoe voer je de wig-oefening uit?

Bij het uitvoeren van de wig-oefening is gelijk al duidelijk wat ik verkeerd doe. Ik zet het been dat niet op de wig staat veel te ver naar achteren en ik doe de oefening met te veel kracht.

“Je zet je voeten zo neer alsof je aan het wandelen bent. De oefening houdt eigenlijk een voorbereiding op een stap in, maar dan maak je de stap niet. Je gaat weer rustig rechtop staan”, aldus Cocky. “Bij veel mensen moet er overigens iets tussen de 1e en 2e teen geplaatst worden, omdat hun teen erg scheef staat. Bij jou is dit niet het geval.”

Dan volgt er nog een wig-oefening. Bij deze oefening moet ik de juiste drukpunten voelen, tijdens de voorbereiding op een stap. Mijn rechtervoet blijft op de grote wig staan en de kleine wig blijft onder de bal van mijn grote teen. De voorkant van de andere kleine wig plaatst ze voor een groter gedeelte onder mijn hiel dan bij de eerste oefening.

3 drukpuntenvoetenvlog 6 wiggen

Bovendien steekt de wig niet achter mijn hiel uit, maar aan de zijkant van mijn hiel. Op deze manier staat het hielbeen in een iets andere stand. Bij deze oefening voel ik dus druk onder de linker- en rechterkant van mijn voorvoet en onder mijn hiel. Vervolgens beweeg ik weer in de richting alsof ik een stap ga maken.

“Doe de oefening heel rustig. Het gaat niet over kracht, maar dat je de juiste informatie geeft aan je spieren en gewrichten. Als je dit de komende 2 weken elke avond doet, zal dat veel resultaat hebben”, aldus Cocky.

Haar hulp heeft gewerkt. Ik voel mijn knieën en enkels niet meer en beetje bij beetje voel ik dat de gewrichten voor mijn hiel zich openen en weer sluiten.

Reacties
Categorieën