Heupoefeningen voor als je last hebt van een scheve teen
Heupoefeningen VoetenVlog 10
04 april 2019 
1 min. leestijd

Heupoefeningen VoetenVlog 10

Heupoefeningen in VoetenVlog 10. Eline vlogt en blogt over oefeningen die helpen bij een scheve teen.

Heupoefeningen

Heupoefeningen. Wat hebben die te maken met het rechter trainen van mijn hallux valgus? Inmiddels heb ik al een aantal heupoefeningen gedaan, maar ik zie daarvan niet het nut in. Daarom zocht ik Cocky Hoogeveen op, een van de initiatiefneemsters van Voetentraining. Zij legt mij haarfijn uit waarom het belangrijk is om heupoefeningen te doen.

En wat de stand van de heupen met de voetstand te maken heeft. Ook geeft ze me een tweetal goede heupoefeningen mee.

Scheve bekken

Cocky: “Als je last hebt van je voeten, kan de oorzaak daarvan aan de houding van andere lichaamsdelen liggen. Heb ik een scheve bekken? Dan belast ik mijn linkervoet bijvoorbeeld meer dan mijn rechtervoet. Hierdoor kan ik voetklachten krijgen.

Het is dus belangrijk om heupoefeningen te doen waarbij je feeling krijgt met hoe je staat. Als je bekken recht staat, is de drukverdeling onder je voeten ook gelijk en worden ze minder belast.”

Heupoefeningen om zelf te doen

Cocky helpt me bij 2 heupoefeningen.

Heupoefening 1:

– Buig rustig met je bekken van links naar rechts
– Houd je knieën recht
– Vraag jezelf welke kant gemakkelijker gaat en of je pijn voelt

Heupoefeningen Heupoefening 2:

– Zak rustig door je rechter knie. Zak niet te ver door, doe het subtiel
– Ga weer terug
– Zak rustig door je linker knie. Zak niet te ver door, doe het subtiel
– Ga weer terug
– Let op dat je niet met je heupen naar voren gaat draaien

Hallux Valgus B naar A

Als ik foto’s of video’s van mijzelf bekijk, dan sta ik inderdaad vaak scheef. Ik hoop dat deze oefeningen en de bewustwording me gaan helpen om rechter te staan. Hopelijk belast ik mijn voeten dan ook minder. Met behulp van de andere voetoefeningen en hulpmiddelen zal mijn hallux valgus B vast een A woorden. Daar heb ik steeds meer vertrouwen in!

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen