Je traint je voetspieren door je tenen op te trekken. Bekijk de oefenvideo
Voetoefening 11 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag
24 maart 2023 
1 min. leestijd

Voetoefening 11 voor lopen op blote voeten tijdens Bevrijd je voetendag

Hoe train je je voetspieren? Trek je tenen op en houd daarbij druk onder de bal van je voet en onder het kopje van het vijfde middenvoetsbeentje. Dit is een krachtoefening voor de kleine voetspieren in je voorvoet. Yvonne Bontekoning doet de oefening voor in de onderstaande video.

Luie voetspieren

Door het dragen van stevige schoenen zijn de voetspieren lui geworden. Onze schoenen zijn als het ware een korset. Ze zitten zo strak dat onze voeten niet meer op de natuurlijke manier kunnen bewegen.

voetspieren trainenLinks: zo zitten voeten vaak in schoenen, rechts: voeten zonder schoenen.

De spieren in de voet weten niet meer wat ze moeten doen en verliezen hun kracht. Dit kan allerlei voetklachten tot gevolg hebben, zoals een doorgezakte voorvoet, hallux valgus of klauw- en hamertenen.

Daarom is het goed om onze schoenen eens uit te doen en de voetspieren te trainen. Je zult merken dat je steviger staat en loopt. Ook je houding verbetert.

Hoe train je je voetspieren?

Je traint je voetspieren onder andere door je tenen op te trekken. Let op dat je hierbij de juiste druk onder de voet houdt. Wat de juiste druk is, zie je op de onderstaande afbeelding.

voetspieren trainen

Yvonne doet de oefening rustig voor. Je kunt gerust met haar meedoen. Als je bang bent om te vallen, pak er dan een stoel bij. Heb je een hallux valgus of klauw- en hamertenen?  Dan raden we je aan om tijdens de oefening teenspreiders te dragen.

Meer voetoefeningen

Wil je nog meer voetoefeningen doen om je voetspieren te trainen? Je vindt ze hier. Deze voetoefeningen zijn een goede voorbereiding op Bevrijd je voetendag.

Bevrijd je voetendag is op 23 juni. Het is de dag waarop we allemaal even onze schoenen uitdoen om te ervaren hoe het is om actief te zijn op blote voeten.

Overal in het land worden activiteiten georganiseerd, zoals blotevoetenwandelingen, barefoot-workshops, het oefenen van de voeten, spelletjes en nog veel meer. Hoe getrainder je voeten, hoe beter de blotevoetenactiviteit gaat.

Bekijk de promovideo hieronder.

Vraag het Cocky

Heb je een vraag over deze voetoefening? Stel hem via info@voetentraining.nl met in de onderwerpregel 'Vraag het Cocky'. Je vraag wordt snel beantwoord. Misschien publiceren we je vraag plus antwoord anoniem, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen