Houding corrigeren door de druk te voelen bij je voeten
Houding corrigeren met voetoefening
27 maart 2019 
1 min. leestijd

Houding corrigeren met voetoefening

VoetenVlog 9 Houding corrigeren met voetoefening.

Houding corrigeren. Dat wil ik al een hele tijd. Ik zit bij een koor en moet regelmatig lange tijden achter elkaar staan. Hierdoor krijg ik pijn in mijn onderrug. Conclusie: ik heb geen goede houding. Nu ik de voetentraining doe weet ik dat voetdruk en houding alles met elkaar te maken hebben. Daarom heb ik Cocky Hoogeveen, initiatiefneemster van Voetentraining, om een voetoefening gevraagd. Hiermee hoop ik mijn houding te corrigeren.

Houding corrigeren

Cocky geeft me direct een goede oefening waarmee ik mijn houding kan corrigeren. Ze laat me eerst in mijn gewoontehouding staan. Waar voel ik de meeste druk? Onder mijn hielen. De druk onder mijn voeten is dus niet gelijkmatig verdeeld. Ook voel ik meer druk onder mijn linkervoet dan onder mijn rechtervoet. Ik sta dus scheef en te ver naar achteren. Daar moet verandering in komen. De oefening die ze geeft gaat als volgt:

Test het zelf

  • Kijk recht vooruit en vraag je af of je meer druk in je achter- of voorvoet hebt.
  • Vraag je vervolgens af of je meer druk onder je linker- of rechtervoet hebt.
  • Leun eerst helemaal op links, zodat je de druk daar helemaal heen voelt gaan.houding corrigeren
  • Leun vervolgens op rechts, zodat je de druk daar helemaal heen voelt gaan.
  • Verdeel het gewicht goed over links en rechts.
  • Leun nu naar voren zodat je de druk onder je voorvoeten brengt.
  • Als je links en rechts evenveel druk voelt onder je voorvoeten, breng dan de druk naar achteren

Als je links en rechts evenveel druk voelt onder je hielen, dan ga je proberen om de druk over de hele voet te verdelen. Zowel bij links als bij rechts. Je hebt dan evenveel druk onder je voorvoeten als je onder je hielen. Zo sta je helemaal goed.

Tip voor deze oefening

Doe de voetoefening voor de spiegel, zodat je kunt zien wat je doet. Ook is het belangrijk dat je hem rustig uitvoert, want dan kun je alles goed voelen.

houding corrigeren Hoe vaak moet ik deze voetoefening uitvoeren?

Het is de bedoeling om deze oefening zo vaak mogelijk uit te voeren. Dat is best goed te doen. Ik kan hem heel ongemerkt uitvoeren, dus ook tijdens koorrepetities. Hoe vaker ik het doe, hoe meer kans ik heb dat ik een betere gewoontehouding krijg. Hopelijk is mijn rugpijn over een aantal weken helemaal weg.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen