arrow_drop_up arrow_drop_down
Nachtspalk en andere hulpmiddelen hallux valgus
15 juni 2018 

Nachtspalk en andere hulpmiddelen hallux valgus

Nachtspalk en andere hulpmiddelen voor de hallux valgus. Wat werkt goed? Waar heb je wat aan? Veel hulpmiddelen worden aangeboden maar helaas werken ze lang niet allemaal even goed. Wij hebben een aantal bekende hallux valgus hulpmiddelen, zoals de nachtspalk en de teenspreider  voor je op een rijtje gezet. En we geven onze mening op basis van onze jarenlange ervaringen

Nachtspalk als hulpmiddel voor de hallux valgus

De nachtspalk is een van de hallux valgus hulpmiddelen die volop in de handel is. De nachtspalk doe je 's nachts om je scheve teen, zodat hij recht wordt getrokken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat dit geen effect heeft op de stand van je teen. Je beïnvloedt je spieren immers niet. Wij zijn ook van mening dat het oncomfortabel is om ermee te slapen. Als je 's nachts naar het toilet moet, kan het bovendien gevaarlijk zijn. Doordat je duf bent is de kans op vallen vrij groot.

Teenspreider

Dan is er de teenspreider. Deze schuif je tussen je 1e en 2e teen in. Zo wordt je scheve teen gedwongen om recht te staan. Ook bij dit hallux valgus hulpmiddel krijgen spieren geen impuls om de teen anders te bewegen, waardoor de stand van je scheve teen niet verandert. Het enige voordeel is dat de 1e en de 2e teen elkaar overdag niet aanraken.

Teenspreider met bescherming

De 2e variant van de teenspreider heeft een soort stootkussentje. Als je een hallux valgus hebt dan weet je dat het dragen van schoenen pijnlijk kan zijn. De schoen drukt namelijk heel erg op één punt: de knobbel. Vaak vragen mensen of de schoenmaker hun schoen wil uitkloppen. Als bescherming voor de knobbel kan je deze teenspreider dragen.

Het stootkussentje aan de zijkant zorgt ervoor dat er minder druk is tussen de knobbel en je schoen en dat de druk van de schoen over een groter gebied verdeeld wordt. Hierdoor zal je waarschijnlijk minder last hebben van pijnlijke voeten. De stand van je scheve teen wordt door deze teenspreider echter ook niet beïnvloed.

Hallux valgus en steunzolen

Als je een hallux valgus hebt, draag je wellicht speciale steunzolen. Bij een hallux valgus zakt de binnenkant van je voet in, wat de kans op een platvoet vergroot. De steunzool voor de scheve teen zorgt ervoor dat je voet minder inzakt. Ook hierbij geldt: je beïnvloedt de scheefstand van je teen niet. Denk je nu: Oh, dan haal ik mijn steunzolen uit mijn schoenen? Dat is een te snelle conclusie. Begin eerst met oefeningen om je spieren te versterken. Tijdens de Online Training Scheve Teen leer je geleidelijk aan te lopen zonder steunzolen.

Medical Tape

Medical tape is een van de hallux valgus hulpmiddelen waar je wel baat bij hebt. Dit is een rekbare tape.  Hiermee zet je de scheve teen in de goede stand. Als je dit overdag gebruikt, verandert de trekrichting van de spieren. Bij een hallux valgus is immers de trekrichting van de spieren anders geworden. De teen wordt door de spieren schever getrokken.Nachtspalk en andere hulpmiddelen voor de hallux valgus

Door de rechtere stand kunnen de spieren weer op de juiste manier gaan trekken. Let er wel op dat je schoenen draagt met een ruime neus, waarin je tenen niet worden samengedrukt. Anders heeft het geen zin om medical tape toe te passen. Wil je weten hoe je medical tape het beste kunt aanbrengen? Bekijk hier de video.

Teensokken

Het dragen van teensokken is ook ideaal om de scheve teen in de juiste stand te krijgen. Teensokken zijn handschoenen, maar dan voor de voeten. Met dit soort sokken zet je namelijk je middenvoetsbeentjes en tenen in 1 lijn. Hierdoor worden je spieren aan het werk gezet, wat leidt tot verbetering van de stand van je hallux valgus.

Teenspreider voor alle tenen

Met het dragen van de 3e variant van de teenspreider krijg je wel een positief effect op de stand van je scheve teen. Dit is een teenspreider die al je tenen spreidt en hij zet je tenen in een rechte lijn met je middenvoetsbeetjes. Ook je spieren gaan weer onder de juiste hoek hun werk doen.

Spikeballetje

Het laatste hulpmiddel voor de hallux valgus dat we behandelen, is het spikeballetje. Wij zijn grote fan van dit balletje. Door op de juiste wijze met je voet op het balletje te drukken of onder je voet te laten rollen, stimuleer je je voetspieren, je doorbloeding en je zenuwen. Je komt weer in contact met je voet, waar je veel baat bij ondervindt als je een hallux valgus hebt.

Gratis oefeningen

Heb je een hallux valgus? Download dan onze 4 gratis oefeningen. Je gaat merken dat het trainen van je voeten een zeer positief effect heeft op je scheve teen. Gebruik je toevallig een hallux valgus hulpmiddel? Laat ons dan weten wat je ervaring is. We zijn erg benieuwd.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Lia Spaansen
Door

Lia Spaansen

op 18 August 2019

Nu een kwestie van oefenen, en de meest geschikte vorm te vinden wat voor mij het meeste effect geeft.Duidelijk uitgelegd.En inderdaad zijn er vele middelen om de teen ofwel tenen in een betere stand te kunnen krijgen/Dank jullie voor de duidelijke fimpjes en welke middelen er zoal zijn.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 19 August 2019

Beste Lia, Dank voor je reactie op het bericht over de nachtspalk en andere hulpmiddelen. Inderdaad, oefenen... Succes!

Jeanet
Door

Jeanet

op 4 October 2019

ik heb de plastic teenspreider voor snachts, maar voor mijn gevoel worden mijn tenen afgekneld en doe ik ze na een uur uit. Bedankt voor jullie filmpjes en oefeningen!

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 9 October 2019

Beste Jeanet, Dank voor je bericht over de nachtspalk. Over je vraag over de teenspreiders. Ik kan mij voorstellen dat je er last van hebt. Teenspreiders moet je daarom niet 's nachts gebruiken. Ze zijn om mee te lopen.

Roy
Door

Roy

op 16 October 2019

Ik zie dat jullie teensokken aanraden als een doelsteffende behandeling. Bedoelen jullie dan gewone teensokken of zijn dit speciaal voor Hallux Valgus ontwikkelde sokken?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 23 October 2019

Beste Roy, We bedoelen normale teensokken. Hierdoor kun je ze beter spreiden. Met vriendelijke groet, Cocky

Georges V
Door

Georges V

op 17 February 2020

Heel leerrijk artikel. bedankt hiervoor. Ik zat echter met exact dezelfde vraag als Roy op 5-10-2019. Een foto (zelfs twee) kunnen elk item duidelijker maken omdat weinig mensen geïnformeerd zijn. Nu weet ik echter nog steeds niet wat "normale" teensokken zijn. Walen maken soms een neerbuigend mopje over onze "hand-schoenen" wat zou aangeven dat wij nog niet zolang geleden nog op 4 poten rondliepen.

Ivo Groothedde
Door

Ivo Groothedde

op 16 March 2020

ik mis een foto van de derde variant van de teenspreider

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 16 March 2020

Beste Ivo, dat plaatje staat helemaal bovenaan het artikel. Bedankt voor de tip. Inderdaad een goed idee om een extra afbeelding neer te zetten.

Rita oomen
Door

Rita oomen

op 23 July 2020

Mijn 4e geen van allebei mijn voeten staan naar boven zit veel eelt op. Heb ook weleens een eksteroog gehad. Is daar wat aan te doen

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 24 July 2020

Beste Rita, Zou je een foto kunnen sturen naar info@voetentraining.nl? Dan kijken we er even naar. Kun je dan ook aangeven waar je het eksteroog hebt gehad?

Mary van Sliedregt
Door

Mary van Sliedregt

op 14 September 2020

Die spalk waar het filmpje mee begint heb ik voor de nacht. Heb ik gedaan op advies van de fysio. Vraag is waar kun je de teenspreider en de teensok kopen. Heeft de apotheek dit? Verder doe ik 2x per dag jullie oefeningen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 14 September 2020

Beste Mary, de nachtspalk heeft zoals in bovenstaand artikel staat weinig effect. Teenspreiders kun je vinden op deze pagina als je een stukje naar onderen scrollt: https://voetentraining.nl/oefenmaterialen/ Teensokken kun je in vele winkels krijgen, bij Alprovi, maar ook bij de Decathlon.

Reactie plaatsen