Klauwteen rechter trainen? Start met onze oefeningen
Kan mijn klauwteen rechter worden?
hamertenen
Eline van den Hout
hamertenen
06/29/2020
2 min
0

Kan mijn klauwteen rechter worden?

06/29/2020
2 min
0

Klauwteen, deze kan rechter worden met behulp van oefeningen, mits deze nog beweeglijk is. In onderstaande video legt Cocky Hoogeveen uit hoe dat kan. Ook behandelt ze andere veelgestelde vragen over klauw- en hamertenen.

Vraag 1: ik heb al vele jaren klauw- en hamertenen. Die krijg ik toch nooit meer recht?

Een klauwteen of hamerteen heeft 3 stadia:

  1. je kunt hem nog op en neer bewegen;
  2. je kunt hem met je vinger op en neer bewegen;
  3. er zit geen beweging in.

In stadium 1 en 2 kun je de kromme teen nog recht krijgen met behulp van onze oefeningen. In stadium 3 heeft trainen geen zin meer. Rechte tenen hebben is heel belangrijk. Je tenen verlengen je voet, ze zorgen ervoor dat je steunvlak groter is. Hierdoor sta je stevig en loop je goed. Bij iedere stap die je zet moeten je tenen voor 75 procent op de grond liggen.

Als je klauw- en hamertenen hebt sta je minder stevig. Je wikkelt niet goed af. Dit beperkt je mobiliteit.

Vraag 2: mijn tenen groeien over elkaar, wat kan ik doen?

Als je tenen over elkaar groeien raden we je aan om oefeningen te doen voor klauw- en hamertenen. Maak als je twijfelt een voetfoto, zoals op afbeelding 1. Stuur deze naar info@voetentraining.nl. Dan kijken we er even naar.

klauwteen

Afbeelding 1. Maak een voetfoto zodat we je teenstand goed kunnen zien.

Vraag 3: zijn steunzolen de oplossing voor klauw- en hamertenen?

Steunzolen zorgen ervoor dat je een passieve ondersteuning hebt. Je staat stabieler. Maar bij Voetentraining gaan we voor de actieve oplossing: trainen. Bij klauw- en hamertenen is er sprake van een disbalans tussen de spiergroepen in je voet. Hier kun je zelf wat aan doen door te trainen. Het is daarbij van belang niet alleen te kijken naar de tenen of de voorvoet, maar naar de hele voet en de rest van je houding. Als de spieren weer doen wat ze moeten doen kan de stand van je klauwteen of hamerteen verbeteren.

Draag je nu steunzolen? Blijf ze vooral dragen. Het is onverstandig ze zonder begeleiding af te bouwen.

Vraag 4: heb ik een klauwteen of een hamerteen?

Op afbeelding 2 zie je wat het verschil is tussen een klauwteen, hamerteen of een krabbelteen. Wat je precies hebt maakt niet uit, het resultaat van onze oefeningen zal hetzelfde zijn.

klauwteen

Afbeelding 2: verschillende teenstanden

Vraag 5: zijn teenspreiders een oplossing bij klauw- en hamertenen?

Ja, teenspreiders zetten al je tenen in de juiste stand, zie afbeelding 3. Deze informatie wordt naar je hersenen gestuurd en je hersenen stuurt die weer terug naar je voeten. Zo blijven je tenen op een gegeven moment uit zichzelf in de juiste stand staan. Je bent onbewust bezig met oefenen. Let op: draag teenspreiders alleen in schoenen die breed genoeg zijn. En combineer het dragen met dagelijkse oefeningen.

Afbeelding 3: dit zijn teenspreiders. Je vindt ze op onze oefenmaterialenpagina.

Vraag 6: kan ik de taping loop voor mijn klauwteen gebruiken?

Je kunt zeker de taping loop voor je klauwteen of hamerteen gebruiken, zie afbeelding 4. We raden dit aan als er sprake is van 1 teen die krom staat. De taping loop zet de teen in de juiste stand en heeft zo hetzelfde effect als de teenspreider.

Afbeelding 4: dit is de taping loop. Je vindt hem op onze oefenmaterialenpagina.

Klauwteen aanpakken?

Wil jij je klauwteen aanpakken? Maak alvast kennis met oefenen. Download de 4 gratis oefeningen voor klauw- en hamertenen.

Word ook lid van onze Facebookgroep voor Klauw- en Hamertenen.

Reacties
Categorieën