Ik heb een beenlengteverschil, wat kan ik doen? Actief blijven en je voeten en houding oefenen werkt vaak het beste. Meestal zijn je benen even lang, maar denk je dat er een verschil is vanwege een meer naar binnen gezakte voet of door een scheve bekkenstand.
Wat is beenlengteverschil?
Bij een beenlengteverschil is je ene been langer dan je andere been. Dit kan komen door een verschil in botlengte. Maar doorgaans ontstaat het doordat je ene voet meer naar binnen zakt dan je andere voet. Of doordat je bekken scheef staat.
Hoe weet ik of ik een echt beenlengteverschil heb?
Alleen een röntgenfoto kan goed laten zien of er een verschil is in botlengte en of er dus sprake is van een echt beenlengteverschil. Andere methodes zijn minder betrouwbaar.
Hoe behandel je een echt beenlengteverschil?
Bij een echt beenlengteverschil kun je bijvoorbeeld een schoen met een hakverhoging dragen of steunzolen. Dit helpt om het verschil op te vangen. Tot 2 cm verschil kan het lichaam overigens prima zelf oplossen.
Hoe behandel je een beenlengteverschil dat is veroorzaakt door je voetstand of houding?
Ons advies is altijd: train je voeten en houding. Dit helpt bij het aanpakken van de oorzaak van het verschil. En als je een hakverhoging hebt of steunzool draagt, probeer deze dan eventueel langzaam minder te gebruiken. Zo leert je lichaam zichzelf in balans te houden. We raden je ook aan naar de Erkend Voetentrainer te gaan. De fysio- of oefentherapeut analyseert je voetstand en houding, en geeft je passende oefeningen mee.
Je kunt beginnen met deze oefening:
Ik heb een beenlengteverschil, wat kan ik doen – samenvatting
Beenlengteverschil door een verkeerde voetstand of houding kun je goed behandelen. Werk samen met een Erkend Voetentrainer en kijk wat het beste voor jou werkt. Actief blijven en oefenen helpt vaak het beste!
Gratis oefeningen downloaden voor de hallux valgus
1 op de 4 Nederlanders heeft een hallux valgus. Je kunt een operatie voorkomen met Voetentraining. Begin alvast met de 4 gratis oefeningen. Download ze hier.