Wandelen voorbereiden doe je met voetoefeningen
Wandeltrainer Wanda: “Voor wandelaars is voetentraining belangrijk”
gezonde voeten
Eline van den Hout
gezonde voeten
02/15/2021
2 min
2

Wandeltrainer Wanda: “Voor wandelaars is voetentraining belangrijk”

02/15/2021
2 min
2

Wandelen voorbereiden – “Voetentraining en De Wandeltrainer vullen elkaar zo goed aan!”, zegt wandeltrainer Wanda Catsman. Onlangs nodigde ze Cocky Hoogeveen uit als spreker voor haar webinar van 19 februari 2021 a.s. “Cocky komt vertellen waarom en hoe je voet- en houdingsklachten voorkomt met geoefende voeten.”

Waar komt jouw passie voor wandelen vandaan?

“Als tiener wandelde ik al veel. Mijn hoofd raakte leeg en ik zag dingen waar ik vaak over nadacht beter in perspectief. Dit recreatieve wandelen doe ik nu nog steeds, maar ik wandel ook voor sportieve doeleinden. Tijdens sportieve wandelingen doe ik kracht- en intervaltraining, zodat ik fit blijf.”

Wandelen voorbereiden

Waarom ben je wandeltrainer geworden?

“In 2013 startte ik met het wandelblog ‘Wanda Wandelt’. Dit liep erg goed. De lezers vroegen me steeds vaker om wandeladvies. Daarom besloot ik de tweejarige opleiding tot Wandeltrainer te volgen. Daar leerde ik alles over wandeltechnieken en hoe je training moet geven.”

“Nu geef ik zowel fysieke als online wandeltrainingen. In de online trainingen krijgen mensen onder andere wandelschema’s en oefeningen om hun wandeltechnieken en uithoudingsvermogen te verbeteren.”

Wanda Catsman: “Wandelen is leuk, ontspant en verbetert je conditie.”

Hoe ben je Voetentraining tegengekomen?

“Door een podcast. Ik dacht: hé dat is interessant, ze zeggen precies waar ik ook altijd op hamer. Het begint allemaal bij de voeten! Als je je voeten niet goed neerzet krijg je last van je knieën, bekken en onderrug. Met behulp van mijn loopanalyses breng ik in kaart of wandelaars hun voeten op de juiste manier neerzetten. Zo help ik ze hun wandeltechniek verbeteren.”

“Getrainde voeten zijn dé basis om ver te kunnen lopen.”

Kom je veel mensen tegen met voet- en houdingsklachten?

“Ja, wandelaars hebben vaak last van hielspoor, hallux valgus, bekkenklachten en pijn in de onderrug. Ik raad hen altijd een online training van Voetentraining aan. Hun voeten worden inderdaad sterker, ze lopen lekkerder en hun klachten nemen af. Voorheen stuurde ik ze naar de fysio, maar deze geeft vrijwel geen voetoefeningen mee, terwijl het daarmee begint.

“Bij wandelen zijn de voeten het allerbelangrijkste onderdeel van het lichaam om te trainen. Getrainde voeten zijn dé basis om ver te kunnen lopen. Daarom ben ik zo blij dat ik Voetentraining heb gevonden.”

Waarom heb je Cocky uitgenodigd?

“Ik hou iedere maand een webinar over wandelen met een bepaald thema. Hiervoor nodig ik altijd een expert uit. Deze keer wilde ik het over voetklachten hebben. Dan is Cocky natuurlijk de aangewezen persoon.”

Voetspierversterkende oefeningen

Doe je zelf ook voetoefeningen?

“Ja, ik train 2 keer per week mijn voetspieren. Dit doe ik onder andere met het spikeballetje en oefeningen waarmee ik mijn voetboog stimuleer. Wandelen voorbereiden begint met gezonde, geoefende voeten!”

Het webinar van De Wandeltrainer zit vol. Maar je kunt het zeker terugzien. Stuur daarvoor een e-mail naar wanda@dewandeltrainer.nl. Wanda stuurt de opnames graag toe!

Reacties
Categorieën