Met voetentraining kun je ook op hoge leeftijd goed lopen
Jan: “Ik wil ook op hoge leeftijd goed kunnen lopen”
22 oktober 2021 
3 min. leestijd

Jan: “Ik wil ook op hoge leeftijd goed kunnen lopen”

Wij zijn altijd blij met reacties van onze deelnemers. Hier kunnen we veel van leren. Jan Hogendoorn mailde zijn ervaring met de Online Training Hallux Valgus. Hij gaf ons toestemming zijn reactie te publiceren, zodat anderen ook een goed beeld krijgen van de training. Jan: “Ik vond het best lastig om de training vol te houden, maar ik ben blij met het resultaat. Nu kan ik op hoge leeftijd ook goed lopen.”

“Gevolgen voor mijn loopgedrag”

goed lopen

“Mijn voeten zijn soepeler en ook mijn houding is verbeterd” – Jan Hogendoorn

“Voordat ik met de Online Training Hallux Valgus begon, bezocht ik jaarlijks een podoloog. Hij luisterde naar mijn klachten en paste vervolgens mijn podozooltjes hierop aan. Deze gebruik ik inmiddels zo’n 20 jaar. Daarbij onderging ik in 1986 een herniaoperatie en in 2010 kreeg ik rechts een kunstheup. In de training legden jullie uit dat dergelijke aanpassingen gevolgen hebben voor mijn loopgedrag.”

“Na twee kilometer lopen deden mijn voeten al pijn”

“Ik besloot de training te gaan doen, toen ik zeer slecht liep en mensen in mijn omgeving mij dat ook vertelden. Na twee kilometer lopen deden mijn voeten al pijn door eeltpitten die regelmatig terugkeerden. Ook voelde mijn linker voetzool gezwollen aan en had ik last van artrosepijntjes.”

“De training was voor mij een serieuze zaak. Ik wil ook op hoge leeftijd goed kunnen lopen. Kleine verbeteringen tussentijds vond ik dan ook belangrijk en heb ik enkele keren aan jullie gemeld. Achteraf begrijp ik niet dat een podoloog niet meer aandringt op training en geen of nauwelijks oefeningen adviseert.”

goed lopen

Dit zijn de juiste steunpunten onder de voet.

“Goed lopen dankzij oefeningen”

“Gisteren heb ik module 8 afgerond en een bezoek gebracht bij Erkend Voetentrainer Inge de Jong. Als ik kijk naar wat er het afgelopen jaar is verbeterd, dan is dat behoorlijk wat:

  • de steunpunten van mijn voeten doen weer mee en maken een goed contact met de grond;
  • het lopen gaat stukken beter dan aan het begin van de training;
  • diverse pijntjes in de voeten zijn verdwenen en de eeltvorming is stukken minder;
  • mijn voeten zijn soepeler en ook mijn houding is verbeterd.”

“Werk aan de winkel”

“Er is nog wel wat werk aan de winkel. Ik wil mijn afzet tijdens het lopen verbeteren door mijn achterste been en bovenlijf gelijktijdig te strekken. Deze oefening is onderdeel van de training, maar wordt verder niet uitgewerkt in een vervolgoefening waarin ik moet doorstappen.”

“Daarom was het voor mij een meerwaarde om de Erkend Voetentrainer te bezoeken. Tijdens het laatste gesprek met Inge leerde ze mij de afzetoefening te doen terwijl ik doorstapte. Hierdoor begreep ik de samenhang tussen de verschillende oefeningen beter.”

“Ik heb vandaag nog geoefend met doorstappen en dan blijkt dat een betere strekking van het lichaam leidt tot een verbetering van het katapultaffect (red. katapult is een beweging die de spieren in je voet zouden moeten maken tijdens het lopen) en uiteindelijk tot een betere manier van lopen.”

“Ik ben blij met het resultaat”

“Ik ga voorlopig door met de training, want ik wil nog wat meer aandacht besteden aan mijn voorvoetbogen. Mijn grote tenen staan nog steeds scheef, maar ik begrijp dat een situatie die al meer dan twintig jaar duurt lastig is om te verbeteren. Inge gaf aan dat het esthetische deel minder belangrijk is dan de functionaliteit van de voeten en daar sluit ik mij bij aan.”

“Ik vond het best lastig om de training vol te houden, maar ik ben blij met het resultaat. Veel dank voor alles wat de training voor mij heeft gedaan, en voor de enthousiaste wijze waarop jullie de training gaven en hebben begeleid.”

Ook goed lopen? Download de 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus

Heb jij ook een hallux valgus en wil je net als Jan ook goed lopen op hogere leeftijd? Begin dan alvast met onze 4 gratis oefeningen.

Je kunt ze hier downloaden:

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen