Hallux valgus nachtspalk vermindert de pijn maar zet de teen niet recht
Hallux valgus nachtspalk, heeft dat zin?
25 maart 2021 
1 min. leestijd

Hallux valgus nachtspalk, heeft dat zin?

Hallux valgus nachtspalk, heeft dat zin? Bij een hallux valgus staat de grote teen scheef en wijst in de richting van de tweede teen. Bij een ernstige hallux valgus kan de grote teen zelfs onder de tweede teen kruipen. Om verergering te voorkomen wordt vaak een nachtspalk geadviseerd. Maar heeft dat zin?

Hallux valgus nachtspalk, wat is dat?

De nachtspalk schuif je ’s nachts over je grote teen. Het idee is dat de spalk de grote teen ’s nachts in de goede stand houdt, waardoor de scheefstand niet verergert.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een nachtspalk niet helpt om een verergering van de stand van de grote teen te voorkomen.

Soorten nachtspalken

Er zijn twee soorten nachtspalken. Een spalk zonder scharnier en een spalk met een scharnier voor het gewricht van de grote teen.

Hallux valgus en ouder worden

De hallux valgus verergert naarmate je ouder wordt. Vooral ouderen gebruiken de nachtspalk. Maar als je midden in de nacht wakker wordt om naar de wc te gaan, moet je met de spalk gaan lopen. Je slaapt nog half en dan valt lopen met een nachtspalk voor de hallux valgus niet mee. De kans op vallen is groot met alle nare gevolgen van dien.

Helpt een nachtspalk?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een nachtspalk niet helpt om een verergering van de stand van de grote teen te voorkomen. Wel kan het helpen om de pijn te verminderen. Door de scheve stand van het gewricht, raakt dat gewricht geïrriteerd. De teen is pijnlijk als je beweegt en niet erg soepel. In plaats van een nachtspalk dragen kun je zelf aan de slag je teen soepeler te maken. Dit helpt ook tegen de pijn. Door veel te oefenen, versterk je de voetspieren.

Gratis oefeningen hallux valgus downloaden

Oefenen helpt tegen de pijn en vermindert ook de scheefstand. Begin alvast met onze 4 gratis oefeningen!

Klik op het plaatje en download de oefeningen.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
tiny kuiper
Door

tiny kuiper

op 22 Sep 2017

lijkt me een goed plan, je slaapt, dus denk ik weinig hinder van.

Reactie plaatsen