Fysiotherapeute Gabriëlle Kers behandelt cliënten met voetklachten
Consult bij Erkend Voetentrainer Gabriëlle Kers
12 april 2021 
3 min. leestijd

Consult bij Erkend Voetentrainer Gabriëlle Kers

“Een van mijn cliënten kon vorig jaar nauwelijks naar de supermarkt tegenover haar huis lopen. Zoveel pijn had ze in haar voeten. Pasgeleden kwam ik haar tegen tijdens een wandeling. Ze had zeker een aantal kilometer gewandeld. Ik werd daar zo blij van!”

Fysiotherapeute Gabriëlle Kers is nu een jaar Erkend Voetentrainer en haar agenda loopt vol met afspraken. Ze helpt mensen met voetklachten, zoals metatarsalgie, hallux valgus, Mortons neuroom, hielspoor en verbetert hun houding.

Gabriëlle werkt bij Solis Paramedisch Centrum in Deventer.

“Een uur rijden”

“Als je drie jaar geleden bij me kwam met voetklachten, had ik je waarschijnlijk doorgestuurd naar een andere specialist. Ik wist weinig over voeten, want fysiotherapeuten worden daar niet in opgeleid.”

“Nu is dat wel anders. Ik behandel dagelijks voet- en houdingsklachten. Sommige cliënten moeten wel een uur rijden voor een consult. En mijn wachtlijst voor nieuwe cliënten loopt inmiddels op. De vraag is enorm.”

“Wow! Dit is het!”

Gabriëlle werkt als arbeidsfysiotherapeut bij Solis Paramedisch Centrum, onderdeel van Zorggroep Solis in Deventer. Inmiddels is ze ook geruime tijd Erkend Voetentrainer.

“Ik was toe aan nieuwe ervaringen binnen mijn vakgebied. Toen ik in het najaar van 2018 een lezing van Cocky en Yvonne over de invloed van de voet bezocht dacht ik: Wow! Dit is het! Dit ga ik doen! Hun enthousiasme werkte aanstekelijk en de onderbouwing van hun verhaal klopte volledig.”

“Klachten verminderen of verdwijnen helemaal”

Gabriëlle begeleidt en behandelt onder andere deelnemers van de online trainingen van Voetentraining. Deze mensen pakken hun voetklachten actief aan met oefeningen.

“De voeten worden duidelijk soepeler, sterker en de houding en manier van lopen verbeteren. Klachten verminderen of verdwijnen helemaal. En nog belangrijker: mensen kunnen hun favoriete bezigheden zoals wandelen weer oppakken.”

“Ik heb al heel wat operaties vookomen”

Veel van de cliënten die ze begeleidt volgen de Online Training Hallux Valgus. Ze helpt hen bij het rechter trainen van hun teen. Dit is met name in het beginstadium mogelijk. Als cliënten categorie B of C hebben (zie onderstaande afbeelding).

Bij categorie D en E wordt het lastiger de scheve teen rechter te trainen, maar de training voorkomt dan wel verergering en de voet functioneert beter. Mensen lopen beter en hebben minder pijn. Ze hoeven daardoor niet naar de chirurg. Gabriëlle: “Ik heb al heel wat operaties vookomen.”

Voet- en houdingsonderzoek

Om tijd te besparen tijdens de intake stuurt ze van tevoren een video waarin ze de cliënten onder andere vraagt naar de historie van de klachten.

De cliënten nemen de antwoorden uitgewerkt mee op papier. Verder vraagt ze hen steunzolen en schoenen mee te nemen. “Deze gebruik ik als een soort blauwdruk. Je kunt hier al veel uit opmaken.”

Na de intake volgt een uitgebreid voet- en houdingsonderzoek. “Ik kijk wat wel en niet in de voet functioneert en naar de stand van de rest van het lichaam. Je krijgt bijvoorbeeld niet zomaar een hamerteen. De hamerteen kan je beschouwen als een compensatie. Maar een compensatie van wat? Daar ga ik naar op zoek.”

Ze legt cliënten uit wat ze heeft gevonden en helpt hen ook bij de oefeningen. “Soms voeren ze oefeningen niet helemaal goed uit, waardoor het effect van de training minder is. Of ik pas een oefening iets aan, zodat de cliënt sneller en beter resultaat bereikt. Daarom is het zo belangrijk dat ze een Erkend Voetentrainer bezoeken.”

“Ze doen zo hun best!”

Ook komen cliënten langs voordat ze beginnen met een online training. Gabriëlle adviseert dan na haar onderzoek welke training geschikt is. Of ze geeft losse oefeningen mee.

“Mijn voorkeur gaat uit naar de hele training. Die zit zo goed in elkaar. Ik heb tijdens een consult niet genoeg tijd om alle informatie over te brengen. De training kan dat wel.”

Het werk als Erkend Voetentrainer geeft Gabriëlle veel voldoening. “Regelmatig komen mensen verdrietig binnen. De pijn in hun voeten beperkt hun dagelijks leven. Vaak al jaren. Ik vind het dan fijn dat ik hen kan helpen. En ze doen zó hun best!”

“Ze oefenen bijna iedere dag. Daardoor hebben hun inspanningen doorgaans resultaat. De pijn in hun voeten vermindert en ze lopen beter. Ik zet graag een stapje meer voor deze gemotiveerde cliënten.”

Margot deed de Online Training Mortons Neuroom en kreeg begeleiding van Gabriëlle. Lees haar verhaal. 

Consult bij Erkend Voetentrainer aanvragen

Consult bij Erkend Voetentrainer Gabriëlle Kers aanvragen? Je vindt hier Gabriëlles contactgegevens.
Ligt Deventer niet bij je om de hoek? Bekijk onze kaart met Erkend Voetentrainers en maak een afspraak.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatie medewerker van Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op Facebook en Instagram. Speciaal voor Voetentraining deelt ze haar ervaringen met de online training voor de scheve teen.
Reactie plaatsen