Jij als trainer ziet veel mensen met een scheve teen. Wil jij hen helpen?

Hallux valgus voor trainers

05 november 2020
Zie jij veel mensen met een scheve grote teen? In dit blog kan je lezen of en hoe jij deze mensen kan helpen. Ben jij een trainer of sportinstructeur die gewend is met oefenprogramma’s en instructie te werken in de ‘gezond bewegen’ sector? Bijvoorbeeld:
  • Yoga en pilates en docent
  • Sportschooltrainer (o.a. fitness, aerobics, steps, etc)
  • (Vak)docent lichamelijke opvoeding
  • SportBSO
  • Wandel- en hardlooptrainer
Lees dan verder want het is zo jammer als mensen pijn hebben met lopen en sporten, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je kan er, ook als je trainer bent, wat aan doen.   hallux_valgus 5 stadia Lang niet iedereen met een hallux valgus heeft hier direct last van. Dit komt doordat er verschillende mate van scheefstand zijn, zoals je in de afbeelding kunt zien. De meeste klachten ontstaan pas vanaf categorie C. In onze visie is een grote teen vanaf categorie B een serieus probleem. De meeste mensen weten niet dat een hallux valgus steeds erger wordt als je niets doet.

Hallux valgus, wat wordt daar nu aan gedaan?

  • Fysiotherapie kan bestaan uit oefentherapie
  • Schoenaanpassingen kunnen gericht zijn op confectie schoenen, maar ook op (semi)orthopedische schoenen.
  • Steunzolen met als doel de abnormale voetfunctie of voetstand indien mogelijk te corrigeren of anders te compenseren.
  • Teen ortheses en spalken.
  • Een operatie als het heel erg is geworden

Train je voeten actief

Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning van Voetentraining ontwikkelden op basis van ervaring en wetenschappelijke studie een nieuwe visie. Door het trainen van de voetspieren worden veel klachten voorkomen.

Gevolgen scheve teen

Wist je dat een scheve grote teen niet altijd zelf pijnlijk hoeft te zijn? Heel vaak zijn er klachten die het gevolg van een hallux valgus zijn. Aan de voetboog, binnen enkel, knie of heup. Voor het goed functioneren van de voet en het hele lichaam moet de teen recht staan. Tot nu toe is de enige therapie die dat voor elkaar kan krijgt een operatie. Alleen daar kom je pas voor in aanmerking als je een ernstige mate van hallux valgus hebt met pijn en andere therapieën niet werken. Slechts ca 2 op 10 mensen met een hallux valgus die zich meldt bij de orthopedisch chirurg komt in aanmerking voor een operatie.

Geen operatie, maar trainen

Conclusie: Wij vinden dat we niet langer kunnen wachten met invulling te geven aan de HV richtlijn wat betreft oefentherapie. Daarom hebben wij een trainingsprotocol gemaakt voor een hallux valgus. Hiermee hebben we de eerste systematisch opgezette, evidence based, oefentherapie bij een hallux valgus ontwikkeld. Onze training is gebaseerd op meer dan 85 wetenschappelijke artikelen over o.a. voetpijn en -klachten, intrinsieke voetspieren, oefentherapie voor voetspieren, hallux valgus therapie, blootvoets versus geschoeid gaan.

Online training hallux valgusOnline training scheve teen resultaat

De training bestaat uit 12 modules in 23 weken. We hebben 40 verschillende oefeningen op video’s gezet. Verder zijn er diverse anatomie video’s en 33 meedoe oefensessies op video. We zijn in maart 2017 gestart met deze online training en klanten zijn heel tevreden. Wil jij mensen helpen die een scheve teen hebben? Hier lees je veel meer over onze training en wat die voor jou kan betekenen.