Hallux valgus richtlijn. Er is in Nederland in 2015 een hallux valgus richtlijn uitgebracht. Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de orthopeden, huisartsen, fysiotherapeuten, podotherapeuten, podologen, gipsverbandmeesters en anesthesiologen. De richtlijn stelt: "Patiënten met een hallux valgus dienen in eerste instantie conservatief behandeld te worden." Vervolgens stelt deze richtlijn: Er zijn verschillende conservatieve behandelingen van hallux valgus mogelijk, maar de wetenschappelijke onderbouwing is mager:
Fysiotherapie kan bestaan uit oefentherapie bestaande uit proprioceptie training en training van stabiliteit in het TMT I en de sub- en midtarsale gewrichten en kracht van de in- en extrinsieke voetmusculatuur, passieve mobilisatie of manuele technieken ter bevordering van de beweeglijkheid in gewrichten die aangedaan zijn door de hallux valgus.
Schoenaanpassingen kunnen gericht zijn op confectie schoenen, maar ook op (semi)orthopedische schoenen.
Steunzolen met als doel de abnormale voetfunctie of voetstand indien mogelijk te corrigeren of anders te compenseren.
Teenortheses en spalken.
Om te bepalen of een therapie zinvol is moeten we eerst vast stellen wat het behandeldoel is.
HV stand niet erger laten worden?
Pijn vermindering van het MTP I gewricht en/of mediale boog?
Passende schoenen?
Hallux weer recht krijgen?
Functionaliteit van de grote teen bij de afwikkeling verbeteren?
Knie-, heup- of andere klachten in de bewegingsketen verhelpen of voorkomen?
Overmatig eelt verwijderen mediaal van de hallux, onder CM II, tussen 1e en 2e teen
Visie Voetentraining
In onze visie is een hallux valgus zowel met als zonder pijn klachten aan de hallux zelf of in keten (voet, enkel, knie, heup, nek) een pathologie. Voor het goed functioneren van de voet en rest in de keten behoort de hallux recht te staan. Tot nu toe is de enige therapie die dat voor elkaar kan krijgen een operatie. Alleen kom je daar pas voor in aanmerking als je een ernstige mate van hallux valgus hebt met pijn en andere therapieën niet werken. Slechts ca 2 op 10 mensen met een hallux valgus die zich melden bij de orthopedisch chirurg komt in aanmerking voor een operatie.
Oefentherapie
Conclusie Voetentraining: Wij vinden dat we niet langer kunnen wachten invulling te geven aan de HV richtlijn wat betreft oefentherapie. Daarom hebben wij een trainingsprotocol gemaakt voor een hallux valgus. Hiermee hebben we de eerste systematisch, evidencebased, oefentherapie bij een hallux valgus opgezet. (lees hier over de mensen achter Voetentraining.)
Online training voor de hallux valgus
De training bestaat uit 8 modules in 23 weken. We hebben 40 verschillende oefeningen op video’s gezet. Verder zijn er diverse anatomie video’s en 33 meedoe oefensessies op video. Alles in een online omgeving. Onze training is gebaseerd op meer dan 85 wetenschappelijke artikelen over o.a. voetpijn en -klachten, intrinsieke voetspieren, oefentherapie voor voetspieren, hallux valgus therapie, blootvoets versus geschoeid gaan.
Inspiratiebron
Een belangrijke inspiratiebron voor ons zijn de Duitstalige boeken van de Zwitserse Orthopeed Christiaan Larsen. Hij bewijst al 20 jaar dat veel orthopedisch ingrijpen niet nodig is als er wordt geoefend. Hallux valgus bij een 60 jarige vrouw voor (boven) na een jaar voetentraining met de methode Spiral Dynamik