Een scheve teen leidt tot meer klachten
Hallux valgus kan leiden tot meer klachten

Hallux valgus kan leiden tot meer klachten

Veel mensen met een hallux valgus denken bij een beperkte scheefstand niet direct aan klachten aan de grote teen. Toch is er sprake van pathologie. Want het grote teen gewricht functioneert niet meer zoals het hoort. Een rechte grote teen zorgt voor een stabiele en krachtige afzet.

Hallux valgus veroorzaakt meer klachtenHallus valgus leidt tot meer klachten

Het zal je daarom niet verbazen dat een hallux valgus kan leiden tot klachten hoger op in de keten. En andersom natuurlijk ook. Een bepaalde bekken- of kniestand kan leiden tot een hallux valgus.

Wetenschappelijk onderzoek

Het wetenschappelijke bewijs is mager. Auteurs vonden verhoogde aanwezigheid van osteoarthritis en patellofemoral pijn in de onderzoeksgroep met hallux valgus ten opzichte van de controle groep. Hoe sterker de hallux valgus hoe meer pijn in knie, heup of lage rug. Echter, de relatie tussen hallux valgus en kniepijn wordt nog niet goed begrepen.

Heup endorotatie en tibio-femoral (Q-angle) alignment blijken groter in de onderzoeksgroep met hallux valgus. De mate van valgustand van de calcaneus lijkt het meeste onderscheidend te zijn tussen bilateral en unilateral hallux valgus deformiteit.

Check bij andere klachten de scheve teen

Check daarom altijd bij cliënten/patiënten met knie- en/of heuppijn altijd of er sprake is van een hallux valgus. Door disfunctioneren van MTP I kan iedereen maar zeker wandelaars, hardlopers of andere actievelingen klachten elders in de keten krijgen. Wij hebben klanten die ons hebben verteld dat ze door de hallux valgus training geen last meer van knie- of heup hebben bij bewegen. Kijk hier voor meer informatie over onze online training voor de hallux valgus.
Reactie plaatsen