Hoe kan ik mijn voetproblemen oplossen?
hoe kan ik mijn voetproblemen oplossen

Voetproblemen oplossen: zo pakte Sophie het aan

Hoe kan ik mijn voetproblemen oplossen? Dat kan met oefeningen voor de voet en de houding. Onze deelnemers van de online voetentrainingen hebben hier veel baat bij, onder wie Sophie (61). In dit interview vertelt ze uitgebreid over haar herstelproces.

Voetproblemen oplossen

Een hallux valgus, Mortons neuroom, hielspoor: Sophie had al deze voetproblemen tegelijk. Maar dankzij haar motivatie en doorzettingsvermogen is ze er nu grotendeels vanaf. Ze heeft geen Mortons neuroom en hielspoor meer en haar grote teen staat een stuk rechter. Zoals je ziet op onderstaande foto's. 

voetproblemen oplossen

voetproblemen oplossen De bovenste foto is van 25-11-2020 en de onderste foto van 12-1-2022. Je ziet dat de scheefstand sterk is verbeterd. 

Je begon met de Online Training Hallux Valgus, maar stapte later over op de Online Training Mortons neuroom. Hoe zit dat precies?

 
“Ik heb ruim 10 jaar last van een scheve teen. De scheefstand werd steeds erger en ik kreeg pijn als ik smalle schoenen droeg. Op aanraden van een vriendin volgde ik een webinar bij jullie. Waarom het trainen van voeten belangrijk is, werd goed onderbouwd. Daarom startte ik met de Online Training Hallux Valgus. Ik wilde de situatie graag stabiel houden, zodat de scheefstand niet nog erger werd.”

“Maar tijdens de training bleek ik ook last te hebben van Mortons neuroom. Vermoedelijk door de steunzolen die ik in het voorjaar van 2020 had aangeschaft."

"Ze namen veel ruimte in in mijn schoen, waardoor de zenuw tussen mijn derde en vierde middenvoetsbeentje waarschijnlijk bekneld is geraakt. In overleg met Erkend Voetentrainer Inge de Jong en de klantenservice van Voetentraining, ben ik toen overgestapt op de Online Training Mortons Neuroom.”

Rechtere hallux valgus

Stopte je met oefeningen tegen de scheefstand?

 “Nee, ik heb met Inge een aantal oefeningen uitgekozen die ik blijf doen. En dat heeft gewerkt. De scheefstand van mijn teen is van categorie D naar categorie B/C gegaan*. Hoewel er nog steeds werk aan de winkel is, is dat echt een verbetering.”

Dit is de indeling van de hallux valgus-categorieën, waar Sophie naar refereert.

Hoe gaat het met je Mortons neuroom?

 “Dit herstelproces ging snel. Ik had eigenlijk geen hoge verwachtingen, maar ik was binnen een halfjaar pijnvrij. Dat vond ik bijzonder en heel fijn. Ik houd van fietsen en wandelen, en daar kan ik nu weer van genieten.”

Ortho puzzel

Hoe heb je dit aangepakt?

 “Ik oefen dagelijks en Inge had onder dunne zooltjes stukjes kurk geplakt, waardoor ik het dragen van steunzolen kon afbouwen. En tussen het oefenen door probeer ik zo veel mogelijk zonder slippers te lopen. Ik loop op teensokken of ik gebruik teenspreiders. Ik sta ook vaak op een ortho puzzel." 

voetproblemen oplossen

"Dit is een mat met spikes die mijn voetzenuwen prikkelt. Ik gebruik hem bijvoorbeeld tijdens het strijken of het koken. Daardoor is mijn hielspoor denk ik ook verdwenen. Verder draag ik nu meestal platte schoenen met een brede neus. Dat loopt fijner en mijn voeten krijgen genoeg ruimte.”

Regelmatig oefenen

Had je van tevoren twijfels om met Voetentraining te beginnen?

 “Nee. Ik vond het ’t proberen waard. Maar mijn verwachtingen waren niet heel hoog. Ik wilde vooral de scheefstand stabiel houden, verergering voorkomen. Dat mijn teen nu rechter staat is erg fijn. Je moet hiervoor wel regelmatig oefenen. Het kan wat saai zijn om dit in je eentje te doen, maar als je gemotiveerd bent, helpt dat wel om ermee door te gaan.”

Wat vind je van het resultaat dat je bereikt hebt?

 
“Ik ben er blij mee. Tijdens de bruiloft van mijn zoon droeg ik elegante schoenen en dat is goed gegaan. Dan merk je dat er veel progressie is. Voorlopig ga ik nog door met trainen, want ik wil mijn scheve teen nog rechter krijgen.”  

Reactie plaatsen