Bij pijnlijke voeten kan je je voetspieren gaan trainen.
Wat kan ik doen aan pijnlijke voeten?
16 maart 2021 
2 min. leestijd

Wat kan ik doen aan pijnlijke voeten?

Wat kan ik doen aan pijnlijke voeten? Pijnlijke voeten zijn vervelend en ook niet nodig. Want mogelijk heb je een hallux valgus, een scheve teen in gewoon Nederlands. Heel veel mensen hebben pijnlijke voeten door deze scheve teen. Wat heel goed helpt, is het trainen van je voeten. Hou je voetspieren in beweging en je merkt dat je al snel veel minder pijn in je voeten hebt.

Wat kan ik doen aan pijnlijke voeten?

Het is nog best lastig om goed te begrijpen waarom die scheve teen zoveel pijn geeft. Er zijn eigenlijk twee oorzaken aan te wijzen. Stel je voor: in je grote teen zit tussen twee stukken bot een kleine ruimte. Dit is de gewrichtsholte. De beide stukjes bot zijn bekleed met kraakbeen.

Bij een scheve teen staan deze twee stukken bot niet mooi recht op elkaar. En daardoor is de belasting in het gewricht niet meer gelijkmatig verdeeld over de twee oppervlakten. Hierdoor verdunt het kraakbeen op de plekken waar de druk het grootst is.

Het slijmvlies van het gewricht raakt geïrriteerd en hierdoor gaan de bewegingen in het gewricht minder makkelijk. Het gewricht wordt stijver en pijnlijker. En dit veroorzaakt dus je pijnlijke voeten.

Knobbel aan de zijkant van je voet

En nu de andere reden voor de pijnlijke voeten die de scheve teen veroorzaakt: de bobbel of knobbel aan je voet. Hoe ontstaat die knobbel?

Tussen het gewricht van de grote teen en de huid is niets. De huid ligt eigenlijk direct op het bot. Daartussen ligt een slijmbeurs. Bij een scheve teen kan de slijmbeurs geïrriteerd raken. Het gevolg is een zwelling opzij van de teen. Deze verdikking, een knobbel, noemen we ook wel bunion. De knobbel is vaak rood en voelt een beetje zompig aan.

Pijnlijke voeten en dan de schoenen uit

Door de knobbel (bunion) gaat de schoen strakker zitten. Een strakke schoen geeft weer druk op de bunion. Door de verhoogde druk verergert de zwelling in de loop van de dag. Hierdoor heb je niet alleen pijn bij het lopen, maar ook pijn als je zit. Het enige dat helpt is de schoen uitdoen waardoor je de druk op de zwelling weghaalt.

Train je voeten!

Een oplossing voor de pijn aan je voeten is trainen. Hou je voetspieren goed in beweging! Dat kan door het doen van voetoefeningen of door te lopen op blote voeten. Probeer eens onze 4 gratis oefeningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weet je niet precies wat je hebt? Doe dan de voetklachtentest. Misschien heb je wel metatarsalgie, Mortons neuroom, klauw- en hamertenen, hielspoor, hallux limitus/rigidus of een tailor’s bunion. Voor al deze voetklachten hebben we ook oefeningen gemaakt.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen is, samen met Yvonne Bontekoning, oprichtster van Voetentraining.nl. Cocky heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeut, acupuncturist en podoposturaal therapeut in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Zij ondersteunt in haar eigen praktijk mensen met voet-en houdingsklachten. Via Voetentraining.nl helpt zij mensen met voetproblemen door het aanbieden van praktische online training programma`s.
Ria
Door

Ria

op 23 Oct 2017

Zijn er ook oefeningen voor pijnlijke voeten met neuroom van morton

Yvonne Bontekoning
Door

Yvonne Bontekoning

op 25 Oct 2017

Hallo Ria, Jij die zijn er. We hebben er alleen nog geen oefenprogramma voor gemaakt. Van de 4 gratis oefeningen die we weggeven zijn massage met de bal en de voorvoet oefening in elk geval goed. Verder de tripod en shortfoot oefeningen op www.goedvoets.com Wil je een specifiek programma dan kun je het beste een afspraak met een voetoefentherapeut maken. Dat kan bij Cocky of mij, maar ik weet niet of wij in je buurt zitten.

Reactie plaatsen