Waarom verergert de digitus quintus varus (tailors bunion)?
Waarom verergert de digitus quintus varus (tailor’s bunion)?
tailor's bunion
Eline van den Hout
tailor's bunion
01/18/2021
1 min
0

Waarom verergert de digitus quintus varus (tailor's bunion)?

01/18/2021
1 min
0

Digitus quintus varus (tailor’s bunion) verergert als je niets doet. De bunionette, het uitstekende kopje van het vijfde middenvoetsbeentje, en de scheefstand vergroten. Je krijgt steeds meer eelt en pijn als je wandelt. En als je meer pijn krijgt, zal je op een andere manier gaan lopen, waardoor de scheefstand en de bunionette nog groter worden. Met behulp van oefeningen en de juiste schoenen voorkom je dat de scheefstand verergert.

Digitus quintus varus

Sommige mensen hebben vooral pijn aan de bunionette als ze bepaalde schoenen dragen. Puntschoenen bijvoorbeeld, deze zijn smal en drukken op de bunionette. Het gevolg hiervan is ontsteking en pijn. Als je hier last van hebt is het belangrijk onze oefeningen te doen en naar een Erkend Voetentrainer te gaan.

Met voetoefeningen versterk je je voetspieren, je voeten zullen soepeler bewegen, je krijgt een betere voetstand en je leert beter lopen. Hierdoor verminder je de scheefstand en kan de digitus quintus varus zelfs rechter gaan staan.

Scheve kleine teen hulpmiddelen

Naast oefeningen raden we hulpmiddelen aan, zoals tape en teenspreiders. Met tape dwing je de digitus quintus varus rechter te staan. Met teenspreiders zorg je ervoor dat alle tenen in de juiste stand staan. Deze hulpmiddelen zijn een aanvulling op de oefeningen en draag je overdag. Bouw het dragen van hulpmiddelen rustig op.

Op deze foto zie je onder andere wat smalle schoenen met je kleine teen doen.

Verder is het belangrijk schoenen te dragen die breed genoeg en plat zijn. Een van de voornaamste oorzaken van een digitus quintus varus is het dragen van smalle schoenen. De schoenen drukken je tenen tegen elkaar en bevorderen de scheefgroei.

Ga dus eens kritisch door je schoenenkast en bekijk welke schoenen een spitse neus hebben. Draag deze voorlopig minder vaak.

Praten met digitus quintus varus lotgenoten?

Heb je behoefte aan contact met mensen die ook een digitus quintus varus hebben? Meld je dan aan voor onze Facebookgroep voor de tailor’s bunion. Hier kun je jouw ervaringen delen en vragen stellen over oefeningen. Medewerkers van Voetentraining bekijken de pagina ook regelmatig.

Reacties
Categorieën