Stel je vraag op Facebook!
Klik hier

Page content

Hallux valgus, wat is dat?

Hallux valgus, wat is dat?

Hallux valgus, wat is dat? Bij een Hallux Valgus staat de grote teen scheef. De teen gaat in de richting van de tweede teen staan. Ongeveer 25% van de volwassenen heeft zo`n scheve teen (1 op de 4 mensen). Dus het komt best wel veel voor. De scheve teen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is een hallux valgus?

De oorzaak van een hallux valgus is niet bekend. Twee mogelijke oorzaken:

  • Het dragen van hoge hakken
  • Erfelijk

Hoge hakken

Een een scheve teen zou ontstaan door het lopen op hoge hakken. Maar lang niet alle vrouwen die veel op hoge hakken lopen (of in het verleden gelopen hebben), krijgen een Hallux Valgus. Wel is het zo dat volkeren die gewend zijn op blote voeten te lopen, de Hallux Valgus bij 1 tot 2% van die bevolking voor komt. Bij volkeren die op schoenen lopen, komt het bij 23 tot 33% van de mensen voor.

Erfelijk

Ook wordt erfelijkheid genoemd als oorzaak. Moeder en oma hadden ook al een Hallux Valgus. Maar ook hier geldt: er zijn mensen met een Hallux Valgus wiens moeder of oma gewoon een rechte grote teen hebben.

Verschil mannen en vrouwen

Een scheve teen komt bij vrouwen zeven keer vaker voor dan bij mannen. Daarom wordt waarschijnlijk de link met schoenen gelegd. Mannen kijken bij het kopen van schoenen vaker naar comfort dan vrouwen. Vrouwen gaan eerder voor uiterlijk dan voor comfort. De schoenen moet mooi zijn om te zien en ze moeten zeker niet te groot lijken. Uit jarenlange praktijk ervaring kan ik u vertellen dat 80% van de vrouwen op te kleine schoenen lopen.

Oorzaak hallux valgus bij vrouwen

Gewrichten worden versterkt met een kapsel en met banden. Nu is het zo dat bij vrouwen het bindweefsel (zoals dit genoemd wordt), losser is dan bij mannen. Het gewricht van de grote teen wordt gevormd door het eerste middenvoetsbeentje en het eerste teenkootje. Over dit gewricht lopen spieren.

Doordat de stand van het gewricht anders wordt, zal ook de trekrichting van deze spieren gaan veranderen. Die spieren gaan de grote teen steeds meer trekken in de richting van de tweede teen. Het kapsel en de banden zijn niet sterk genoeg om het gewricht in de juiste stand te houden.

    Comment Section

    0 reacties op “Hallux valgus, wat is dat?

    Plaats een reactie


    *