Page content

Waarom passen je schoenen met een hallux valgus niet meer?

Waarom passen je schoenen met een hallux valgus niet meer?

Waarom passen je schoenen met een hallux valgus niet meer? Er zijn 2 oorzaken waarom je schoenen niet meer passen. Je voet wordt breder omdat je een uitstekend bot ontwikkelt, de zgn bunion. En je voorvoet zakt in.

 

 Hallux valgus doet pijn, waaromHallux valgus doet pijn, waarom

 

Links: stand grote teen gewricht bij een rechte teen; en rechts bij een hallux valgus 

Brede voet

Bij een hallux valgus staan de 2 gewrichtjes van de grote teen niet meer in het verlengde van het lange bot stuk in de middenvoet, het middenvoetsbeentje. De grote teen wijst de ene kant op, terwijl het bot stuk in de middenvoet de andere kant uit wijst.

In de loop van de tijd gaan de bot stukken steeds meer wijken, waardoor je een knobbel (bunion geheten) aan de zijkant krijgt. Eigenlijk steekt je bot van je middenvoet heel erg uit, waardoor de voet zo breed wordt.

Een spreidvoet ontstaat omdat de spieren in de voorvoet in de loop der jaren slap worden en de voorste dwarse voetboog niet meer omhoog kunnen houden. Gevolg is dat de voorvoet inzakt en breder wordt.

Schoenen passen niet

Veel gewone dagelijkse schoenen zijn smaller dan sport- en wandelschoenen en sneakers. Je mooie Waarom passen je schoenen met een hallux valgus niet meer?schoenen pas je als eerste niet meer, omdat ze zo smal aan de voorzijde zijn. Vaak gaat het niet passen van de schoenen samen met pijn aan je grote teen. 

Zo krijg je de schoenen passend

 1. Bredere schoenen kopen. De goede schoenenwinkels verkopen schoenen die in breedte maten te krijgen zijn. Ook verkopen zij schoenen met stretch leer zodat de uitstekende knok niet te veel druk krijgt. Als knok heel erg wordt, zijn er nog orthopedisch schoenen, die speciaal op maat gemaakt worden. Veel mensen schamen zich om orthopedisch schoenen te dragen.
 2. Grote teen weer rechter krijgen door tapen 
 3. Teenspreiders 
 4. Voetspieren trainen 
 5. Voorvoet smaller krijgen door voetspieren trainen 

Je kunt dus in grote mate je voet weer in vorm trainen. Want wil je weer leuke en mooie schoenen aan?  Dan is het goed om je voetspieren te trainen. 

In onze Online Training Scheve Teen bieden we deze oplossingen in een gestructureerd programma van 12 modules aan. Of probeer eerste onze 4 gratis oefeningen om te zien of het trainen van je voeten bij je past.

We kunnen niet garanderen dat alle schoenen weer passen, maar door het trainen van het voeten krijg je wel meer keuze! 

  Comment Section

  4 reacties op “Waarom passen je schoenen met een hallux valgus niet meer?


  Door Arianne op 27 oktober 2017

  Een tip die voor mij ook soms een oplossing biedt, zodat ik toch tijdelijk leuke schoenen kan dragen: de betere schoenwinkels hebben een knokentang. Daarmee kunnen ze je schoen precies op de plek waar jij het nodig hebt wat oprekken. Scheelde mij al veel ongemak 🙂
  Ik ben zo blij verrast dat er toch een natuurlijke oplossing blijkt zijn! Ben deze week met de oefeningen begonnen, ik ben benieuwd!


  Door Yvonne Bontekoning op 29 oktober 2017

  Hallo Arianne,

  Goede tip. Met een knobbeltang kun je het leer van je schoen vooroprekken. Dan hoeft je knobbel dat niet te doen. Scheelt inderdaad druk op je knok en pijn. Verder kun je schoenen met een breedte maat kopen of met speciaal stretch leer. Ook bij hardloopschoenen heeft bijvoorbeeld Asics een model voor mensen met een hallux valgus.
  Zelf kun je natuurlijk ook opletten of er geen naadjes of strakke frutsels over je knok lopen. En niet te puntige schoenen, want dan wordt knok extra naar buiten geduwd. Groet Yvonne


  Door Irma Meijs op 25 oktober 2017

  Waar doe je dat tapen mee ?


  Door Yvonne Bontekoning op 26 oktober 2017

  Met medical tape (rekbare tape). Hier staat een filmpje:

  Groetjes,

  Yvonne Bontekoning

  Plaats een reactie


  *