Page content

Waarom passen je schoenen met een hallux valgus niet meer?

Waarom passen je schoenen met een hallux valgus niet meer?

Waarom passen je schoenen met een hallux valgus niet meer? Er zijn 2 oorzaken dat je schoenen niet meer passen.  

1) je voet wordt breder omdat je een uitstekend bot ontwikkelt, de zgn bunion 

2) je voorvoet zakt in, de zgn spreidvoet 

 

 Hallux valgus doet pijn, waaromHallux valgus doet pijn, waarom

 

Links: stand grote teen gewricht bij een rechte teen; en rechts bij een hallux valgus 

Bij een hallux valgus staan de 2 gewrichtjes van de grote teen niet meer in het verlengde van het lange bot stuk in de middenvoet, het middenvoetsbeentje. De grote teen wijst de ene kant op, terwijl en het bot stuk in de middenvoet de andere kant uit wijst.

In de loop van de tijd gaan de bot stukken steeds meer wijken, waardoor je een knobbel (bunion geheten) aan de zijkant krijgt. Eigenlijk steekt je bot van je middenvoet heel erg uit, waardoor de voet zo breed wordt.

Een spreidvoet ontstaat omdat de spieren in de voorvoet in de loop der jaren slap worden en de voorste dwarse voetboog niet meer omhoog kunnen houden. Gevolg is dat de voorvoet inzakt en breder wordt.

Waarom passen je schoenen met een hallux valgus niet meer?

Veel gewone dagelijkse schoenen zijn smaller dan sport- en wandelschoenen en sneakers. Je mooie Waarom passen je schoenen met een hallux valgus niet meer?schoenen pas je als eerste niet meer, omdat ze zo smal aan de voorzijde zijn. Vaak gaat het niet passen van de schoenen samen met pijn aan je grote teen. 

Oplossingen 

 • Bredere schoenen kopen. De goede schoenenwinkels verkopen schoenen die in breedte maten te krijgen zijn. Ook verkopen zij schoenen met stretch leer zodat de uitstekende knok niet te veel druk krijgt. Als knok heel erg wordt, zijn er nog orthopedisch schoenen, die speciaal op maat gemaakt worden. Veel mensen schamen zich om orthopedisch schoenen te dragen.
 • Grote teen weer rechter krijgen door tapen 
 • Teenspreiders 
 • Voetspieren trainen 
 • Voorvoet smaller krijgen door voetspieren trainen 

Je kunt dus in grote mate je voet weer in vorm trainen. Want wil je weer leuke en mooie schoenen aan?  Dan is het goed om je voetspieren te trainen. 

In onze online training “Train je Grote Teen Recht(er)” bieden we deze oplossingen in een gestructureerd programma van 12 modules aan. Wil je hier mee over weten? Kijk dan hier voor de hallux valgus voetentraining.

We kunnen niet garanderen dat je alle schoenen weer past, maar wel helpen we je zodat je weer meer keuze hebt. 

  Comment Section

  0 reacties op “Waarom passen je schoenen met een hallux valgus niet meer?

  Plaats een reactie


  *