Page content

Waarom wordt een hallux valgus steeds erger?

Waarom wordt een hallux valgus steeds erger?

Wordt een hallux valgus erger? Ja. De stukjes bot wijken steeds meer. Ben jij wel eens bang dat je scheve teen steeds schever komt te staan? Ik kan me voorstellen dat je je daar zorgen om maakt. Als je bang bent dat het erger wordt, dan heeft jouw moeder of oma waarschijnlijk ook een scheve teen. Jij denkt dat jouw beginnende scheve teen op den duur ook zoveel zal pijn doen? De scheve teen wordt langzaam maar zeker schever. En zal meer pijn gaan doen. Hier lees je hoe dat komt en geef ik aan het eind de voordelen van onze Online Training Scheve Teen.

 

Hallux valgus doet pijn, waarom

Hallux valgus doet pijn, waarom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links: stand grote teen gewricht bij een rechte teen; en rechts bij een hallux valgus

Waarom wordt een hallux valgus steeds erger?

Bij een hallux valgus staan de 2 gewrichtjes van de grote teen niet meer in het verlengde van het lange botstuk in de middenvoet, het middenvoetsbeentje. De grote teen wijst de ene kant op, terwijl en het botstuk in de middenvoet de andere kant uit wijst. In de loop van de tijd gaan de botstukken steeds meer wijken.

Spieren

Spieren, kapsel en de banden rondom het gewricht moeten de stand van de grote teen recht houden. Als door welke oorzaak dan ook de stand van het gewricht van de grote teen verandert, verandert ook de trekrichting van de spieren. Hierdoor wordt de scheefstand erger.

Deze standsverandering van de grote teen gaat geleidelijk. Als je niets doet, wordt de scheefstand elk jaar ca. 2° erger.

Onderzoek naar oorzaken

Wetenschappers hebben al veel zogenaamde risicofactoren (o.a. pumps, geslacht, plat voeten, erfelijkheid) onderzocht. Maar ze kunnen nog steeds niet verklaren waarom sommige mensen geen hallux valgus krijgen, anderen maar aan één voet en weer anderen aan beide voeten. Wat in elk geval duidelijk is, is dat de oorzaak een combinatie van factoren is.

Blote voeten

Wat opvallend is dat bij mensen die nooit op schoenen lopen vrijwel geen scheve grote tenen voorkomen. Bij deze mensen heeft maar 2% een hallux valgus. In onze westerse wereld heeft 25-33% van de volwassenen een scheve teen.

Oplossingen

Voor wie wil voorkomen dat een scheve teen erger wordt, zijn de volgende oplossingen mogelijk.

 • Teen weer rechter krijgen door tapen
 • Teenspreiders
 • Voetspieren trainen

Online training scheve teen

In onze Online Training Scheve Teen bieden we deze oplossingen in een gestructureerd programma van 12 modules aan. Je kan ook onze 4 gratis oefeningen proberen. Dan kan je zien of het trainen van je voeten iets voor jou is. 

Voordelen en resultaten training

 • Geen klachten meer over je grote teen
 • Je past al je schoenen (ook je favoriete)
 • Lekker met blote voeten in slippers lopen
 • Wandelen zonder zere voeten

En je kan weer met anderen van alles ondernemen, zonder dat je spelbreker bent.

En dit levert gestructureerd trainen jou op:

 • Je grote teen gaat rechter staan
 • Je loopt weer fijn
 • Je voeten worden smaller en mooier
 • Je hele houding verbetert
 • Je hebt geen koude voeten meer

  Comment Section

  8 reacties op “Waarom wordt een hallux valgus steeds erger?


  Door R. Badal op 5 oktober 2019

  Beste Cocky

  Ik zou graag een tenenspalkje willen aanschaffen. Waar kan ik een goede en teenspalkje kopen?


  Door Yvonne Bontekoning op 9 oktober 2019

  Beste R. Dank voor je reactie op het bericht hallux valgus steeds erger. Je zou een Epitact HV dag spalk kunnen nemen. Via deze pagina kun je die bij Alprovi bestellen.


  Door Els Hendriks op 2 oktober 2019

  Ik heb de teenspreiders aangeschaft, maar vind ze erg pijnlijk in mijn schoenen. Ze drukken erg op de bovenkant van de tenen.


  Door Yvonne Bontekoning op 2 oktober 2019

  Beste Els, dank voor je reactie op het bericht Waarom wordt een hallux valgus steeds erger. Teenspreiders kun je alleen in zogenaamde minimalistische schoenen dragen of met blote voeten of teensokken. Als je ze in je gewone schoenen draagt is er te weinig ruimte in je schoenen bij de tenen. ik hoop dat je wat aan dit antwoord hebt.


  Door R. van der Pligt op 25 april 2019

  Beste Cocky en Yvonne.
  Dank jullie wel voor de hele goede tips voor hallux valgus. Ik heb al een hele tijd een bunion op m,n rechtervoet en een beginnende op m.n linkervoet. Ik heb er nooit zoveel aandacht aan besteed, totdat ik enkele weken geleden een beetje pijn kreeg in het midden van mijn rechtervoet. Ben toen gaan googlen en kwam op jullie site terecht..
  Direct ben ik met de oefeningen begonnen. Voor overdag heb ik epitact en voor ’s nachts heb ik een linker- en een rechter “spalkje” aangeschaft. Ik moet zeggen, dat ik nu zelfs na enkele weken al verbetering zie. Ik ben er dan ook wel heel serieus mee bezig. Nogmaals heel erg bedankt voor jullie oefeningen en tips. Ik blijf ze lezen. Groetjes.


  Door Cocky op 26 april 2019

  Beste R, Wat fijn dat je al geholpen bent met onze vier gratis oefeningen en goed dat je ons blijft volgen. We geven regelmatig webinars over de online training die we gemaakt hebben voor het recht(er) trainen van je scheve grote teen, de hallux valgus. Misschien ook interessant voor jou? Binnenkort houden we een webinar.


  Door Cocky Anker op 8 juli 2018

  Ik denk dat mijn teen niet scheef staat maar ik alleen een iets verdikte knobbel heb. Doe wel de spier oefeningen.


  Door Yvonne op 10 juli 2018

  Beste Cocky,
  Als je teen niet scheef staat maar wel verdikt boven op heb je vermoedelijk een verstijfde grote teen (limitus of nog erger rigidus) Dit blog zou je dan kunnen interesseren.

  Plaats een reactie


  *