De scheve grote teen wordt erger omdat stukjes bot verder wijken.
Waarom wordt een hallux valgus steeds erger

Waarom wordt een hallux valgus steeds erger?

Wordt een hallux valgus erger? Ja, helaas wel. Met alle nare gevolgen van dien. Het gaat pijn doen, je schoenen passen niet meer en het ziet er ook niet mooi uit.
Hier lees je hoe dat komt en geef ik aan het eind de voordelen van onze Online Training Hallux Valgus.

Waarom wordt een hallux valgus steeds erger?

Bij een hallux valgus staan de 2 gewrichtjes van de grote teen niet meer in het verlengde van het lange botstuk in de middenvoet, het middenvoetsbeentje. De grote teen wijst de ene kant op, terwijl het botstuk in de middenvoet de andere kant uit wijst. In de loop van de tijd gaan de botstukken steeds meer wijken.

Spieren

Spieren, kapsel en de banden rondom het gewricht moeten de stand van de grote teen recht houden. Als door welke oorzaak dan ook de stand van het gewricht van de grote teen verandert, verandert ook de trekrichting van de spieren. Hierdoor wordt de scheefstand erger. Deze standsverandering van de grote teen gaat geleidelijk. Als je niets doet, wordt de scheefstand elk jaar ca.2° erger.

Onderzoek naar oorzaken

Wetenschappers hebben al veel zogenaamde risicofactoren (o.a. pumps, geslacht, plat voeten, erfelijkheid) onderzocht. Maar ze kunnen nog steeds niet verklaren waarom sommige mensen geen hallux valgus krijgen, anderen maar aan één voet en weer anderen aan beide voeten. Wat in elk geval duidelijk is, is dat de oorzaak een combinatie van factoren is.

Blote voeten

Wat opvallend is dat bij mensen die nooit op schoenen lopen vrijwel geen scheve grote tenen voorkomen. Bij deze mensen heeft maar 2% een hallux valgus. In onze westerse wereld heeft 25-33% van de volwassenen een scheve teen.

Oplossingen

Voor wie wil voorkomen dat een scheve teen erger wordt, zijn de volgende oplossingen mogelijk.
 • Teen weer rechter krijgen door tapen
 • Teenspreiders
 • Voetspieren trainen

Online Training Hallux Valgus

In onze Online Training Hallux Valgus bieden we deze oplossingen in een gestructureerd programma van 9 modules aan. Probeer onze 4 gratis oefeningen en ervaar of het trainen van je voeten iets voor jou is. 

Voordelen en resultaten training

 • Geen klachten meer over je grote teen
 • Je past al je schoenen (ook je favoriete)
 • Lekker met blote voeten in slippers lopen
 • Wandelen zonder zere voeten
En je kan weer met anderen van alles ondernemen, zonder dat je spelbreker bent.

En dit levert gestructureerd trainen jou op:

 • Een recht grote teen
 • Lekker lopen zonder pijn
 • Smalle en mooie voeten
 • Betere houding
 • Geen koude voeten meer!
Kijk voor meer informatie en de kosten op deze pagina.
G. Z.
Door

G. Z.

op 22 Feb 2024

Sinds kort doe ik de oefeningen en draag ik nieuwe schoenen met wijdere neuzen. Het begint vruchten af te werpen. Vraag: Ik wil graag voorkomen dat het weer terugkomt. Moet je altijd blijven oefenen of kun je stoppen, zodra het euvel helemaal weg is?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 26 Feb 2024

Beste G.Z., bedankt voor je bericht. Je kunt het beste een paar keer per week een aantal oefeningen uit de training herhalen, om je voeten te onderhouden. Met de Erkend Voetentrainer of met Cocky tijdens het gratis telefonisch spreekuur kun je eventueel een schema opstellen.

Elizabeth
Door

Elizabeth

op 11 Feb 2024

Sinds een week mijn teen dag en nacht getaped, eerste 2 dagen veel pijn gehad, vooal s'nacht dat ik tape toch eraf haalde, nu voelt het goed en af en toe knakt mijn teen, begin pijnlijk, nu niet meer! Hoop dat de teen weer rechter word

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Feb 2024

Beste Elizabeth, Bedankt voor je bericht. Fijn dat het beter gaat. Als je vragen hebt, weet je ons te vinden.

Katinka
Door

Katinka

op 19 Jan 2024

Ik lees veel dat het door schoenen te smalle voorvoet kan komen maar ik heb juist een hele smalle voet (E). Mijn leven lang struikel ik al in schoenen die juist te wijd zijn. En dan tóch nu die pijn in het gewricht van de rechter grote teen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 22 Jan 2024

We raden aan om schoenen te dragen die goed passen. De meeste mensen dragen schoenen waarbij de tenen tegen elkaar worden gedrukt. Dat is niet goed. Maar het is ook niet goed als je schoenen te groot zijn, zoals bij jou het geval is. Misschien helpt de pasvormcheck: https://voetentraining.nl/hoe-weet-je-of-schoenen-passen/

Annemieke
Door

Annemieke

op 28 Aug 2023

Ik heb nooit smalle schoenen gedragen, wel last van scheve tenen

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 29 Aug 2023

Dat kan, want een hallux valgus kan verschillende oorzaken hebben. Ook de manier van lopen, de houding en de voetstand spelen een rol.

Annemieke
Door

Annemieke

op 28 Aug 2023

Ik heb nooit smalle schoenen gedragen, wel last van scheve tenen

Micheline
Door

Micheline

op 01 Jul 2023

Ik draag zoveel mogelijk teenspreiders en die helpen écht goed. Mijn grote teen richt zich weer recht. Met teenspreiders raak je niet in elke schoen. Sneakers met brede neus lukken. Steunzolen hielpen mij niet.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 03 Jul 2023

Wat fijn zeg dat de teenspreiders zo goed helpen. Daar worden we blij van!

Ann
Door

Ann

op 18 Jun 2023

Ws. te smalle schoenen, “smal = elegant”, dat degenen met bredere voorvoet (wijdte H of meer) in te smalle schoenen loopt & (halve- ) maatverschil bij links/rechts; 1 voet bunion & erbij uitgaan v.d. kleinere maat voet. Zie mode in de middeleeuwen.

Hennie
Door

Hennie

op 01 Mar 2023

ik heb juist een hoge wreef en denk dat met het ouder worden dit wat meer inzakt waardoor de hallux aan het ontstaan is?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 03 Mar 2023

Dat zou kunnen. Om dit te onderzoeken kun je het beste naar een Erkend Voetentrainer bij je in de buurt gaan.

MJ Swart
Door

MJ Swart

op 15 Jan 2023

Waar haal je teenspreiders?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 16 Jan 2023

Je vindt ze op deze pagina: https://voetentraining.nl/oefenmaterialen/

Dora
Door

Dora

op 10 Jan 2023

Schoenen van vrouwen zijn vaak niet zo comfortabel als die van mannen. Vrouwenvoeten lijden daardoor meer. Ik heb altijd gelet op goede schoenen en nog geen last.Mijn moeder daarintegen wel.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 10 Jan 2023

Helemaal mee eens Dora, dat is een groot probleem. Goed dat je er altijd op hebt gelet.

Fia van Rooijen
Door

Fia van Rooijen

op 20 Nov 2022

Waar koop ik teensokken en massagebal en wat kosten ze?!?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 21 Nov 2022

Beste Fia, Je kunt ze vinden op deze pagina: https://voetentraining.nl/oefenmaterialen/

Wilma Claassen
Door

Wilma Claassen

op 20 Sep 2022

Helpt het dragen van fivefingers schoenen (merk vibram)

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 26 Sep 2022

Ja zeker, dat zijn goede schoenen. Bouw het dragen van deze schoenen wel rustig op, in combinatie met oefeningen. Je voeten moeten eraan wennen en er sterk genoeg voor zijn.

Regina
Door

Regina

op 03 Aug 2022

Ik werk in de zorg en ik kan je verzekeren dat ook mannen last hebben van hallux valgus

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Aug 2022

Dat is zeker waar!

Lin
Door

Lin

op 14 Apr 2022

Helpt een Hallux Valgus brace?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 15 Apr 2022

Bedoel je een nachtspalk? Nee die helpt helaas niet, omdat je hem 's nachts draagt. Een hulpmiddel heeft alleen zin als je het overdag draagt terwijl je loopt. Dan krijgen de spieren de juiste impuls. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn: tape, de taping loop, teenspreiders en de epitact. Deze vind je hier: https://voetentraining.nl/oefenmaterialen/

Truus
Door

Truus

op 17 Mar 2022

heeft een scheve teen ook tr maken met schoenen met hoge hakken.

mevr. Nendels
Door

mevr. Nendels

op 04 Jul 2022

...Laat je toch aub niets wijsmaken...het is genetisch bepaald...

Joka Veldhuisen
Door

Joka Veldhuisen

op 16 Jul 2022

Het is toch echt een vrouwenkwaal, zie bijna geen mannen met knobbel. vrouwen lopen op heel andere schoenen natuurlijk. ga maar in een sauna of zwembad kijken mannen hebben geen knobbel en de meeste vrouwen wel ik let daar altijd op.

Ann
Door

Ann

op 18 Jun 2023

Omdat damesschoenen steeds standaard met te smalle voorvoeten gemaakt worden want “smal is mooi”, terwijl degenen met wijdte H & meer in te kleine pumps steken. Heren krijgen ruimte, maar dames met wijdte H & meer moeten goed zoeken naar passende pumps.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 18 Jul 2022

Het komt inderdaad meestal bij vrouwen voor. Dit komt zeer waarschijnlijk doordat vrouwen vaak jarenlang te smalle schoenen dragen. Maar mannen kunnen er ook last van hebben.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 04 Jul 2022

Wetenschappers zijn er niet uit of het genetisch bepaald is. Een hallux valgus kan meerdere oorzaken hebben. Bovendien geldt: als je moeder ook een hallux valgus had, dan betekent dat niet dat je er niets tegen kunt doen. Je kunt de verergering van scheefstand tegengaan met behulp van oefeningen voor de voeten en houding. Wij zeggen altijd: wacht niet tot het zo erg is als bij je moeder of oma, begin nu met oefenen en voorkom dat het erger wordt. Als u geïnteresseerd bent sturen we u graag wetenschappelijke onderzoek en literatuur toe.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 Mar 2022

Zeker, dit kan de scheefstand veroorzaken.

Annemieke
Door

Annemieke

op 28 Aug 2023

Ik heb nooit smalle schoenen gedragen, wel last van scheve tenen. Met brede voeten en een hoge wreef kan je geen smalle schoenen dragen.

mevr. Nendels
Door

mevr. Nendels

op 04 Jul 2022

...Je moet de mensen niet zomaar vanalles wijsmaken...

IL
Door

IL

op 15 Sep 2023

waarom bent u zo negatief? Als het voor u niet past, hoef je toch ook niemand iets te verwijten? Heeft u de training of hulpmiddelen reeds gebruikt?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Nov 2023

Ja natuurlijk, wij hebben de training zelf gemaakt op basis van wetenschappelijke literatuur en ervaring. De hulpmiddelen hebben wij ook eerst zelf getest.

Reactie plaatsen