Stel je vraag op Facebook!
Klik hier

Page content

Waarom wordt een hallux valgus steeds erger?

Waarom wordt een hallux valgus steeds erger?

Ben jij bang dat je scheve teen steeds schever komt te staan? Ik kan me voorstellen dat je je daar zorgen om maakt. Als je bang bent dat het erger wordt, dan heeft jouw moeder of oma waarschijnlijk ook een scheve teen. Jij denkt dat jouw beginnende scheve teen op den duur ook zoveel zal pijn doen. En ik ben bang dat je daarin gelijk hebt. De scheve teen wordt langzaam maar zeker schever. En geeft dus meer pijn.

 

Hallux valgus doet pijn, waarom

Hallux valgus doet pijn, waarom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links: stand grote teen gewricht bij een rechte teen; en rechts bij een hallux valgus

Waarom wordt een hallux valgus steeds erger?

Bij een hallux valgus staan de 2 gewrichtjes van de grote teen niet meer in het verlengde van het lange botstuk in de middenvoet, het middenvoetsbeentje. De grote teen wijst de ene kant op, terwijl en het botstuk in de middenvoet de andere kant uit wijst. In de loop van de tijd gaan de botstukken steeds meer wijken.

Spieren

Spieren, kapsel en de banden rondom het gewricht moeten de stand van de grote teen recht houden. Als door welke oorzaak dan ook de stand van het gewricht van de grote teen verandert, verandert ook de trekrichting van de spieren. Hierdoor wordt de scheefstand erger.

Deze standsverandering van de grote teen gaat geleidelijk. Als je niets doet, wordt de scheefstand elk jaar ca. 2° erger.

Onderzoek naar oorzaken

Wetenschappers hebben al veel zogenaamde risicofactoren (o.a. pumps, geslacht, plat voeten, erfelijkheid) onderzocht. Maar ze kunnen nog steeds niet verklaren waarom sommige mensen geen hallux valgus krijgen, anderen maar aan één voet en weer anderen aan beide voeten. Wat in elk geval duidelijk is dat de oorzaak een combinatie van factoren is.

Blote voeten

Wat opvallend is dat bij volkeren die nooit op schoenen lopen vrijwel geen scheve grote tenen voorkomen. Bij deze volkeren heeft maar 2% een hallux valgus. In onze westerse wereld 25-33% van de volwassenen.

Oplossingen

 • Teen weer rechter krijgen door tapen
 • Teenspreiders
 • Voetspieren trainen

Online training scheve teen

In onze online training “Train je Grote Teen Recht(er)” bieden we deze oplossingen in een gestructureerd programma van 12 modules aan. Wil je hier mee over weten? Kijk dan hier voor de hallux valgus voetentraining.

 

  Comment Section

  2 reacties op “Waarom wordt een hallux valgus steeds erger?


  Door Cocky Anker op 8 juli 2018

  Ik denk dat mijn teen niet scheef staat maar ik alleen een iets verdikte knobbel heb. Doe wel de spier oefeningen.


  Door Yvonne op 10 juli 2018

  Beste Cocky,
  Als je teen niet scheef staat maar wel verdikt boven op heb je vermoedelijk een verstijfde grote teen (limitus of nog erger rigidus) Dit blog zou je dan kunnen interesseren.

  Plaats een reactie


  *